Trotinetă electrică Xiaomi Mijia M365 review – rapidă și accesibilă!

TROTINETA XIAOMI2

De mai bine de o lună de zile testez un gadget, pe care mi l-am dorit din prima zi în care a fost lansat. Este vorba despre Xiaomi Mijia Scooter M365, una dintre cele mai populare trotinete electrice ale momentului. Deja am parcurs cu ea peste 150 km.

Despre Xiaomi cu siguranță ai mai auzit. Chiar și aici pe blog găsești review-uri la câteva produse de-ale lor. Ce îmi place la compania chinezească este faptul că deși au o expansiune fulminantă când vine vorba de diversitate, nu dau în calitatea produselor. Ba mai mult, mi se pare că dovedesc implicare, indiferent de nișa pe care o exploatează.

Dacă unele produse sunt realizate strict de Xiaomi, chinezii nu s-au sfiit să testeze și diferite colaborări. De exemplu, Xiaomi Mijia Scooter M365 este rodul colaborării dintre compania chinezească cu Ninebot, una dintre companiile cele mai importante în domeniul realizării device-urilor de transport personal pe distanțe scurte. Prețul trotinetei este unul cât se poate de atractiv. Aș îndrăzni chiar să spun că este una dintre cele mai accesibile trotinete electrice, în momentul de față. Dacă o achiziționezi din China, ai toate șansele să o găsești la un preț foarte bun. Pe Gearbest are un preț foarte competitiv, aproximativ 450$. O primești direct acasă. Da, nu ajunge la fel de repede precum un produs comandat din țară, însă avantajul este unul extrem de important,o poți cumpăra la jumătate de preț. Și acum, că am lămurit acest aspect, hai să-ți povestesc care sunt impresiile mele despre trotineta electrică după mai bine de 150 km parcurși.

Design și caracteristici

Trotineta poate fi folosită ca mijloc de transport rapid pe distanțe de până la 30 km, în funcție de greutatea utilizatorului, dar și de viteza cu care se deplasează. Greutatea maximă suportată este de 100 kg. Având în vedere că orașele sunt tot mai sufocate de mijloacele de transport închise, trotineta electrică reprezintă în cazul meu soluția ideală pentru deplasările la birou. Am scutit timp pierdut în trafic și nervi cu aglomerația. La fel de bine poate fi utilizată pentru deplasările la cursuri, pentru întâlniri sau pur și simplu pentru plimbări relaxante.

Aceasta vine într-o cutie destul de mare, împreună cu un inbus, cu ajutorul căruia trebuie doar să strângi câteva șuruburi, nimic complicat, un adaptor pentru pompa de bicicletă și manualul de utilizare care este în chineză. Nu știu câți sunt cei ce-și bat capul cu aceste informații, însă aici găsești manualul online și în limba engleză.

Mijia Scooter M365 este o construcție din aluminiu, solidă, cu diferite elemente realizate dintr-un plastic calitativ. Are un design elegant, cu finisaje bine definite. Eu am varianta neagră, cu câteva detalii gri și roșii, însă aceasta este fabricată și pe alb și arată la fel de bine. Având în vedere că greutatea sa ajunge la 12,5 kg, iar înălțimea este de 114 cm, trotineta nu este recomandată pentru copii, ci mai degrabă pentru adulții cu suflet de copil.

Se pliază și devine compactă, astfel încât poate fi transportată cu ușurință. Mai exact, ghidonul este cel care se prinde de apărătoarea din spate cu ajutorul claxonului. Motorul, amplasat pe roata din față atinge o putere nominală de 250 W și poate propulsa trotineta cu o viteză maximă de 25 km/h, iar în modul energy saver ajunge la 18 km/h. Roțile sunt echipate cu tehnologia E-ABS(electronic anti-lock braking system), pentru a împiedica blocarea completă a acestora la frânare. De asemenea vine și cu sistem de frânare pe disc, ce oprește trotineta în maxim 4m. În ciuda faptului că nu are suspensie, cauciucurile de 8,5 inch reușesc să absoarbă destul de bine șocurile. Am testat-o și pe suprafețe umede și se descurcă bine, însă nu poate fi folosită în ploaie. Mijia Scooter M365 vine cu certificare IP 54, ceea ce o face rezistentă la stropi și la praf, așa că poate fi folosită pe suprafețe umede, dar nu în ploaie.

Aplicație

Trotineta Xiaomi funcționează atât cu aplicația Ninebot, cât și cu aplicația Xiaomi Home. Xiaomi Home foloseam deja pentru celelalte device-uri Xiaomi, așa că nu mi s-a părut nimic complicat să folosesc aplicația și pentru Mijia Scooter M365. De dragul comparației am instalat totuși și aplicația Ninebot. Din aplicații se poate actualiza firmware-ul și se pot activa/dezactiva diferite funcții. De exemplu se poate activa Cruise Control(pilotul automat ajută la setarea unei viteze constante, astfel încât utilizatorul să nu mai fie nevoit să folosească accelerația). Totodată se pot seta și luminile, să se aprindă în mod automat de îndată ce pornește trotineta.

Aplicațiile oferă și informațiile necesare despre autonomie viteză sau km parcurși. Acumulatorii produși de LG, au o durată de viață de până la 1000 de încărcări complete. Asta ar însemna peste 20000 km parcurși. Eu zic că nu este rău deloc. Bateria ce se regăsește sub pragul pe care se poziționează picioarele, are o capacitate de 7800 mAh și se încarcă în aproximativ 5 ore și jumătate. Se recomandă încărcarea ei cel puțin o dată pe lună, în cazul în care nu se folosește o perioadă îndelungată de timp.

Pe ghidon se regăsește în partea stângă claxonul(este similar cu un claxon de bicicletă) și frâna de mână, iar în partea dreaptă avem accelerația. Pe centru se regăsește lumina LED de tip far, un afișaj LED(4 LED-uri indică starea bateriei) și butonul de pornire/oprire, ce poate fi folosit și pentru aprinderea farului printr-o apăsare scurtă. Pe apărătoarea din spate se regăsește și un stop, ce se aprinde odată cu lumina din față sau în momentul în care se apasă frâna.

Trotineta beneficiază de 2 frâne, care acționează simultan, una este mecanică, pe disc(aceasta oprește roata din spate) și una controlată electronic, pe roata din față. Frâna este destul de eficientă și este bine de știut că cea manuală poate fi reglată, în funcție de gusturile utilizatorului. Atenție însă cu frânarea bruscă la vitezele mari!

Mi-ar fi plăcut tare mult dacă trotineta ar fi avut integrat un display care să-mi ofere informațiile de bază, precum viteză, autonomie, distanță parcursă sau măcar ar fi venit cu un suport pentru smartphone.

Xiaomi Scooter se poate bloca din aplicație, astfel încât dacă o lași în parcare și cumva necuratul îndeamnă pe careva să o pornească, aceasta produce un sunet de avertizare, iar roata din spate se înfrânează. Eu nu m-aș baza pe sistemul acesta blocare, nu de alta, dar sunt convinsă că o astfel de „jucărie” este foarte tentantă și ar fi luată pe sus în doi timpi și trei mișcări, cu tot cu sistemul de blocare activat.

Întreținerea trotinetei este destul de ușoară. Având în vedere că se prăfuiește destul de repede, este indicat să fie ștearsă frecvent, cu o lavetă umedă și să se încarce corespunzător.

Concluzii

Pentru mine Xiaomi Scooter Mijia M365 este o trotinetă genială. Mai ales acum că este cald și frumos, este o plăcere să plec dimineața la birou și să mă bucur de o gură de aer, de pomii înfloriți și de mirosul lor îmbietor. În plus, am constatat că scutesc și ceva timp cu drumurile parcurse până la birou, mai ales în orele de vârf. Prețul este mai mult decât accesibil pe Gearbest, mai ales dacă prinzi și un cupon de reducere. Este rapidă, are o autonomie decentă, dacă ar fi avut și un display pe ghidon, ar fi fost pachetul complet. Scârțâie puțin pe la încheieturi, însă pot trece cu vederea acest aspect, atâta timp cât vine cu atâtea beneficii la pachet.

UPDATE:

Folosește cuponul de reducere GBES2COUPON până pe data de gear și achiziționezi trotineta Xiaomi cu prețul de 379$.

7 comentarii

  1. Buna ziua, stie cineva de ce se înfrânează trotineta dupa ce aprinzi lanterna? La prins o mica ploicica si de atunci are problema asta plus ca mai are si un zgomot urat.Multumesc

  2. Salut. Să vezi ce fain o sa fie când ai o anvelopa înțepata și trebuie sa schimbi camera. Chin!

    Recomand o comanda la doua anvelope pline. Se pierde din confort dar scapi de nervi.
    Acum vin la pachet cu 2 camere + anvelope pe la 400dolari livrate la ușa prin dpd. eu am prins pachetul cu 430 fără anvelope. Apoi aproximativ 10 mărăcini în roată din fata, îți dai seama ca pe rand, nu toți odată(10petice pe 8inchi)… Distractie maxima.

    Raportul preț calitate este excelent la troti Xiaomi, de fapt la toate produsele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.