Xiaomi și-a lansat oficial în România noua sa serie de telefoane mid-range, Xiaomi 11T, care este de fapt succesoare seriei Mi 10T de anul trecut, doar că de anul acesta, producătorul renunță la particula “Mi” din denumirea produselor sale. Seria include 2 modele: 11T și 11T Pro. Noi am primit în teste vârful de gamă al seriei Xiaomi 11T Pro, un telefon ce poate fi găsit la prețul de aproximativ 3000 – 3200 lei în magazine. Interesant la acest telefon este faptul că vine cu câteva specificații pe care în mod normal le întâlnim la telefoanele de top, ba chiar vine cu o particularitate pe care mi-aș dori să o găsesc la vârfurile de gamă ale concurenței. Așadar Xiaomi 11T Pro pare că le-ar avea pe toate la un preț extrem de avantajos. Să fie oare așa? Păi hai să vedem.
Unboxing
Ca de obicei, voi începe cu ce găsim în cutie. Și avem așa: o husă transparentă din silicon, manualul de utilizare cu garanția, cheița pentru sertarul SIM, telefonul, un cablu USB A la USB-C și un încărcător fast charge, de 120W. Wow, și când te gândești că multe din telefoanele de top, cu un preț dublu față de acest 11T Pro vin cu încărcătoare de 25W în cutie…
Design
Telefonul este frumușel, puțin cam gros pentru gustul meu, măsoară 8,8 mm în talie. Este o idee mai ușor față de generația anterioară, dar în continuare este destul de greu, căci cântărește 204g. Vine în 3 nuanțe: Meteorite Gray, Moonlight White, Celestial Blue. Noi am primit la test varianta Meteorite Gray. Este destul de alunecos, iar spatele acoperit cu sticlă reține fiecare amprentă, așa că te încurajez să îl folosești împreună cu husa din cutie. În plus îl vei proteja de zgârieturi și eventuale accidente. Spatele găzduiește și ansamblul de camere ușor ieșit în relief, ceea ce îi conferă și instabilitate atunci când este așezat pe o suprafață plană.
Marginile sunt rotunjite, iar rama din aluminiu adăpostește pe partea dreaptă butoanele pentru volum împreună cu butonul power. Pe partea stângă nimic, pe latura superioară un microfon, un difuzor și infraroșu, iar pe latura inferioară sertarul pentru SIM, al doilea microfon, portul USB-C și cel de-al doilea difuzor. Spre deosebire de modelul predecesor, 11T Pro vine cu certificare IP53, de rezistență la praf și la stropi. Așadar nu ai de ce să îți faci griji de ploaie sau că l-ai stropit la piscină, dar nu cred că ar fi o idee bună să te arunci în apă cu el în buzunar. Butonul Power integrează și cititorul de amprentă, despre care n-aș putea spune că este cel mai rapid, dar dacă nu te mulțumește, poți apela la deblocarea facial, desi în perioada asta cu mască, nu stiu cine o mai folosește.
Display
Display-ul AMOLED de 6,7 inch, are o rezoluție de 1080 x 2040 pixeli, oferă suport HDR 10+ și este protejat cu Gorilla Glass Victus. Noutatea este că de această dată Xiaomi introduce în scenă pentru această gamă și rata de refresh de 120Hz, ceea ce contribuie la o experiență de utilizare mult mai plăcută. Jocurile devin o adevărată plăcere pe acest telefon, cu veleități de flagship. Ecranul este super luminos, măsoară 1000 nits, contrastul este bun, culorile bogate, margini subțirele. Nu este nici cel mai cel ecran din piață, căci altfel cu s-ar mai justifica diferențele între modelul acesta și gama premium a producătorului, dar nu dezamăgește .
Specificații
La interior, 11T Pro vine echipat cu procesorul Snapdragon 888 construit pe arhitectura de 5 nm. Practic avem aici procesorul de pe vârfurile de gamă ale concurenței în momentul de față. Chipsetul lucrează împreună cu 8 sau 12 GB memorie RAM și 128 sau 256 GB memorie internă. Telefonul rulează sistemul de operare Android 11, cu interfață Miui 12.5. Zbârnâie prin aplicații, iar jocurile nu-l pun în dificultate. Ce am observat este că se încinge moderat după o sesiune serioasă de gaming. Am testat call of duty și dota underlords și n-am avut nimic de reproșat. Filmele pe netflix sunt o adevărată plăcere. Unde mai pui că dispune și de sunet stereo optimizat de inginerii de la Harman Kardon.
Camera
Și-am ajuns și la cameră, unde ansamblul principal de camere include 3 senzori: unul wide de 108 MP, unul ultrawide de 8 MP și unul tele de 5MP. Pe hârtie, cei 108MP dau bine. De cele mai multe ori avem impresia că mai mulți MP, înseamnă fotografii mai bune. La un DSLR de exemplu se vorbește despre MP? Nu. Pentru că nu doar asta contează. Ca idee, un DSLR are 20, 30 MP. Se pot compara fotografiile realizate cu camera unui telefon, cu cele realizate de un DSLR? Evident că nu. Optimizarea software, mărimea senzorului contează mult mai mult decât MP. Din punctul meu de vedere cei 108MP sunt de fapt marketing, căci în realitate vei fotografia de obicei cu 12MP.
Nu contest că în situații optime vei obține cadre mai detaliate, însă nu te aștepta la diferențe extraordinar de mari. Fotografiile necesită o putere de procesare mai mare. Între două fotografii ai de așteptat aproximativ 3 secunde. Procesarea este lentă. Așa că dacă ai ratat un cadru cheie, ghinion. Ar fi fost ceva dacă puteai trage fotografii în rafală, iar procesarea să se facă în fundal, așa cum face google pixel de exemplu. Iată câteva fotografii la 108 MP vs 12MP. Diferențe mari? Eu zic că nu. Îmi place să nu distorsionează imaginea atunci când folosești senzorul ultrawide și îți permite să prinzi destul de multe detalii. În anumite situații culorile sunt mult prea saturate. Reușește portrete ok. Nu prea se descurcă când vine vorba de fotografiat copii. Fiind în continuă mișcare, cu greu vei reuși să surprinzi cadre clare. Autofocusul îți pune răbdarea la încercare, căci este destul de greoi. Cât despre selfie-uri, exagerează puțin cu efectul de netezire al feței, dar pe mine una nu mă deranjează acest aspect. Nu țin să mi se vadă fiecare imperfecțiune.
În ceea ce privește partea video, aici întâlnim filmarea 4K la 60 fps, dar atenție, și filmarea 8K la 30 fps. Cât de des o vei folosi? Poate o dată – de două ori să vezi despre ce este vorba.
Bateria
Aici avem aceeași baterie de 5000 de mAh ca și pe generația anterioară, deci nicio schimbare. Duce fără probleme o zi de utilizare normală, cu o rată de refresh de 120Hz. Xiaomi 11T Pro primește încă o bilă albă la partea de încărcare, căci vine cu un fast charger de 120W, care încarcă telefonul cam 70% în doar 10 minute, iar o încărcare completă durează aproximativ 20 minute. Practic cât te pregătești de dimineața de plecare, telefonul s-a încarcă. Mi se pare nebunie curată. Cât este de safe această încărcare. Păi tocmai pentru a fi safe, cei 5000 mAh sunt împărțiți în două baterii separate, a câte 2500 mAh, care se încarcă simultan. De aici rezultând și încărcarea aceasta ultra rapidă.
Preț
Xiaomi 11T Pro poate fi găsit în oferta magazinelor:
– eMAG ➤ 2999 lei
– Flanco ➤ 2999 lei
– evoMAG ➤ 2999 lei
– PcGarage ➤ 2999 lei
Concluzii
Prin urmare Xiaomi 11T Pro este un telefon de 3000 lei, ce împrumută din specificațiile telefoanelor de 2 ori mai scumpe, ba chiar vine să ne arate că se poate să ne încărcăm telefoanele complet în doar câteva minute.
Păreri Pro și Contra
Pro
- refresh rate de 120Hz
- încărcare la 120 W
- fotografii bune
Contra
- cei 108MP sunt mai mult marketing
- este un aspirator de amprente