Într-un segment de piață al smartphone-urilor tot mai aglomerat, și-anume cel high mid-range, Honor lansează un telefon interesant, ce se remarcă nu doar prin design, ecran sau baterie, ci mai ales prin camera lui, mai exact prin portretele pe care le realizează. Practic acesta este elementul surpriză pe care Honor pariază când vine vorba de Honor 200 Pro. Și nu doar pariază, ci își propune să demonstreze că avem de-a face cu un flagship killer pe parte de portrete, dar cât de bine îi iese aflăm în cele ce urmează.
Lansat în urmă cu o lună la Paris, Honor 200 Pro, un smartphone cu un preț ce pleacă de pe la 3000 lei, este realizat în colaborare cu Harcourt, unul din cele mai prestigioase studioauri de fotografie din lume, specializat pe portrete, unde pentru o ședință foto de 2 ore vei scoate din buzunar aproximativ 2000 euro. Deloc ieftin, însă pentru mult mai puțin de atât le poți realiza acum cu Honor 200 Pro, căci experiența de peste 90 ani a celor de la Harcourt se regăsește pe acest telefon, care își propune să spună o poveste cu fiecare portret realizat.
Unboxing
Telefonul vine într-o cutie albă, însoțit de un cablu de date USB-C la USB-A, o cheiță pentru sim și cam atât. Așadar un unboxing scurt. Mi-ar fi plăcut să avem măcar un case în cutie, dar apreciez totuși că telefonul vine cu folie pe ecran.
Design
Honor 200 Pro este un smartphone extrem de atrăgător, o construcție solidă care se simte și arată premium. Vine în 4 nuanțe: Moonlight White, Black, Ocean Cyan și Pink, însă din ce am văzut în România sunt disponibile doar primele 3 variante. Eu am primit la test versiunea Ocean Cyan, cu acest spate mat din sticlă, brăzdat de linii fine curbate, ce par să îmbrace modulul foto, a cărui formă este una deosebită, inspirată de Gaudi, mai exact de ferestrele cunoscutei case Mila din Barcelona. Telefonul se așează bine în mână, îmi place că nu reține amprentele. Este subțirel, măsoară 8,2 mm în talie și cântărește 199 g, iar faptul că este rotunjit pe margini, atât pe față, cât și pe spate, îl face să pară mai slim și îi conferă un grip mai bun.
Deși l-am folosit fără husă în perioada de testare, n-am simțit emoții că mi-ar aluneca din mână. Rama din plastic găzduiește butoanele de volum și butonul power, pe care le ai la îndemână. Deblocarea se face rapid cu ajutorul cititorului de amprentă sau prin recunoașterea facială. Ceva ce n-am mai văzut de mult timp este decupajul generos al camerei duale pentru selfie. Telefonul vine cu certificare IP55 de rezistență la apă și la praf.
Display
Ecranul de 6,78 inch, este unul din atuurile acestui telefon. Vorbim de un OLED cu rezoluție de 2700 x 1224 pixeli, cu suport HDR și un refresh rate de 120 Hz. Deci totul funcționează rapid, fără să agațe. Ecranul este super luminos, ajunge până la 4000 nits, mai mult decât întâlnim pe iPhone 15 Pro Max sau Samsung Galaxy S24 Ultra. Îl poți folosi fără probleme în lumina puternică a soarelui, lizibilitatea nu-i este afectată. Are culori vibrante, unghiuri largi de vizualizare, contrastul este bun. Display-ul se întinde până aproape de marginile telefonului, muchiile lui fiind foarte înguste. În setări am găsit și opțiuni de protecție a ochilor de efectele luminii albastre, sub denumirea de Oasis Eye Protect Eye Comfort, dar şi de PWM Dimming la 3840 Hz, care combate oboseala ochilor din cauza flicker-ului. Ba chiar ai și un e-Book Mode, care să îți confere confortul necesar atunci când vrei să citești.
Hardware
La interior, Honor 200 Pro este animat de un procesor Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 construit pe 4nm, un chipset ceva mai slab față de Snapdragon 8 Gen 3, care se aseamănă ca performanță cu Snapdragon 888. Procesorul funcționează în tandem cu 12 sau 16 GB de RAM, cu o memorie internă de 512 GB sau 1 TB, fără posibilitatea extinderii ei.
Rulează Android 14, cu interfață Magic OS 8.0, și vine cu toate aplicațiile Google la bord. Cât despre actualizări, Honor promite 4 ani de actualizări ale sistemului de operare și 5 ani pentru update-urile de securitate.
Ce mai primești pe Honor 200 Pro? NFC, WiFi 6 și Bluetooth 5.3, GPS, accelerometru, busolă, giroscop și port USB-C 2.0.
Capsula magică este prezentă pe acest telefon și rolul ei este de a afișa notificările în zona decupajului pentru camera de selfie, similar cu Dynamic Island de pe iOS.
Sonorizarea este bună. Difuzoarele stereo sunt destul de puternice, bine poziționate astfel încât să nu le acoperi atunci când te joci, urmărești podcasturi sau filme. Basul este prezent, dar mi-ar fi plăcut să fie ceva mai puternic.
Autonomie
În ceea ce privește autonomia, Honor 200 Pro are o baterie generoasă de 5200 mAh, care se încarcă la 100W pe fir, promițând încărcarea a 60% în aproximativ 15 minute. Din păcate n-am putut testa acest aspect, dat fiind că nu vine cu încărcător în cutie. Honor 200 Pro se mai laudă și cu încărcare wireless la 66W, dar și încărcare reversibilă la 5W.
Camera
Și-am ajuns și la elementul cel mai important al acestui telefon, și-anume camera. Și spun asta fiindcă pe spate avem ansamblu principal de camere, unde găsim un senzor wide de 50 MP, cu f/1.9, cu autofocus și stabilizare optică, un senzor telephoto de 50 MP, cu f/2.4, zoom optic 2,5 și stabilizare optică și un senzor ultrawide de 12 MP, cu f/2.2 și autofocus. Iată și câteva fotografii realizate cu Honor 200 Pro?
Și dacă în condiții bune de luminozitate fotografiile sunt grozave, hai să vedem și în condiții ceva mai dificile ce se întâmplă. Știm cu toții că este extrem de greu să fotografiezi copiii. Sunt tot timpul în mișcare, iar noi cu telefonul după ei, în încercarea de a captura anumite momente sau emoții. Iată ce am reușit cu Honor 200 Pro.
După cum vezi rezultatele nu sunt rele deloc. Iar elementul spectacol al camerei este modul portret Harcourt, care vine cu 3 filtre: cel clasic, cu ajutorul căruia realizezi portrete artistice, ce transmit emoție accentuând trăsăturile fețelor. Tot în modul portret harcourt mai avem opțiunea Vibrantă și cea Color care adaugă ceva umbre subiectului, conferindu-i profunzime. Îmi place tare mult efectul de bokeh. Delimitarea subiectului de fundal este bine realizată.
Cât despre fotografia în condiții slabe de luminozitate realizată cu camera principală, ei bine iată câteva exemple. Avem detalii pe care eu cu ochiul liber nu le mai vedeam la acea oră înaintată, căci era destul de întuneric. Chiar și Portretele sunt destul de luminoase, cu o mulțime de detalii. Iată și fotografia cu această biserică cât de multe detalii redă, deși era doar o siluetă în noapte.
Telefonul filmează 4K la 60 fps. Poți trece de pe un senzor pe altul în timpul filmării. Vine și cu filmare multi-video, element ce mă duce cu gândul la telefoanele Huawei.
Și trecem și la camera de selfie, o cameră duală, un element mai rar în zilele noastre. Aici avem un senzor principal wide, de 50 MP, cu f/2.1 și un senzor secundar pentru efectul de bokeh de 2 MP cu f/2.4.Filmează 4K la 30 fps. Selfie-urile sunt bune, după cum poți vedea aici. Chiar și în condiții slabe de luminozitate am rămas plăcut surprinsă de rezultate. Aici era chiar întuneric, undeva pe la orele 22:00 și iată câte detalii. E adevărat, nu ies toate selfie-urile atât de clare, dar cu puțină răbdare, poți obține rezultate surprinzător de bune.
Din punctul meu de vedere Honor 200 Pro este un telefon potrivit pentru cei ce își doresc portrete cu adevărat speciale, portrete de copertă aș spune, căci acest Portret Master al fotografiei fix la asta se pricepe cel mai bine. Să pună în valoare chipuri, să redea emoții, să confere profunzime portretelor.
Preț și disponibilitate
Honor 200 Pro este disponibil în oferta magazinelor:
– eMAG – 3040 lei
– evoMAG – 2360 lei
Păreri Pro și Contra
Pro
– design fin
– ecran luminos
– portrete superbe
– fotografii bune chiar și în condiții slabe de luminozitate
– încărcare super rapidă la 100W
Contra
– nu vine cu încărcător în cutie