Dyson Gen5 Detect Absolute – un game changer într-ale curățeniei!

Dacă până acum câțiva ani aspiratorul îl trăgeam prin toată casa căci era un produs dependent de alimentarea la priză și odată ce încheiam treaba, îl ascundeam într-un dulap, de teamă să nu ne împiedicăm prin casă de măgăoaie, ei bine, în prezent lucrurile s-au mai schimbat. Nișa de aspiratoare verticale, fără fir s-a dezvoltat extrem de mult. Modele tot mai puternice, mai eficiente și mai compacte ne stau la dispoziție. În plus design-ul lor este foarte atractiv, ceea ce îți permite să le montezi pe perete, tot timpul la îndemână, astfel încât să-ți fie ușor să le pui la treabă de fiecare dată când ai nevoie.

 

Cu o experiență de peste 30 de ani, Dyson a reușit să-și creeze o reputație de renume pe această nișă, lansând de-a lungul timpului nenumărate aspiratoare verticale fără fir. Dacă prin primăvară vi-l prezentam pe puternicul Dyson V15, iată că între timp producătorul a lansat o nouă generație de aspiratoare verticale Dyson Gen 5 Detect Absolute, care deși la prima vedere seamănă destul de mult cu V15, în realitate este un upgrade, căci rezolvă neajunsurile generației anterioare. Dar despre asta, despre cât este de eficient, despre preț și punctele slabe ale lui Dyson Gen 5 Detect Absolute, discutăm în cele ce urmează.

Unboxing

Și începem cu un scurt unboxing. Ca și la generația anterioară mi-a plăcut faptul aspiratorul vine într-o cutie foarte compactă. Totul este gândit să fie cât mai simplu pentru utilizator. Și-avem așa la interior: un plic cu toate informațiile referitoare la aspirator, plus un flyer cu un cod de bare pentru instalarea aplicației MyDyson pe telefon. Împreună cu aspiratorul găsim tubul de aspirare în interiorul căruia se ascunde accesoriul pentru spații înguste, peria principală și cea secundară cu iluminare, un capăt pentru aspirarea părului de pe canapele(ideal pentru cei ce au un prieten necuvântător în locuință). Tot în cutie mai găsim și suportul pentru aspirator și accesorii care poate fi montat pe perete, astfel încât să ai mereu aspiratorul și încărcătorul la îndemână.

Design

La prima vedere, aspiratorul seamănă izbitor cu generația precedentă, cu multe elemente comune, dar la o privire mai atentă apar și diferențele. Este realizat din aceleași materiale premium, cu atenție la detalii, doar că de data aceasta avem mai mult plastic mat și mai puține părți lucioase. Spre deosebire de vechea generație am observat că accesoriile sunt gândite să se desprindă mai fin, iar asta îmi place. Totul se îmbină perfect.

Afișajul LCD color rămâne și el pe poziții, iar meniul aspiratorului este intuitiv și ușor de folosit. Sub el ai butonul de unde poți schimba puterea de aspirare, limba, poți pune alerte și totodată poți vedea și o listă a particulelor de praf trase de aspirator. Datorită senzorului piezo, aspiratorul poate măsura particulele de praf de 15.000 de ori pe secundă, adaptând puterea de aspirare în mod automat în funcție de suprafața aspirată.

Dyson Gen5 are 3 trepte de aspirare: Eco, Mediu și Boost, pe care le schimbi la o simplă apăsare a butonului de sub display. Nu este zgomotos. Doar în modul Boost își face simțită prezența și asta fiindcă turează motoarele la maxim pentru a trage toată murdăria de pe suprafața aspirată.

Îmi place că de data aceasta butonul de pornire/oprire nu mai trebuie apăsat în permanență atunci când folosești aspiratorul. Acum avem deasupra display-ului LCD un buton Power roșu, o idee mult mai bună față de ce modelul anterior, unde trebuia să ții apăsat în permanență butonul Power când aspirai.

Recipientul de gunoi este o idee mai generos față de cel de anul trecut, acum are o capacitate de 0,77l, față de 0,75l al lui V15. De umplut, nu am ajuns să îl umplu nici după ce am aspirat de două ori un apartament de 60 mp și sinceră să fiu nu văd de ce l-aș lăsa să se umple când este atât de ușor de golit. Scoți accesoriile din capăt, doar tragi de clapeta roșie și se eliberează toată murdăria. Atât de simplu. În plus, poți alege să îl ții la îndemână, împreună cu o parte din accesoriile lui, căci vine cu stație de andocare și încărcare, ce poate fi montată pe perete.

Aspiratorul este greuț, cântărește 3,5 kg, cu 400 g mai mult decât varianta de anul trecut. Având în vedere că are o putere atât de mare, nu pot spune că mă surprinde acest aspect.

Capetele de aspirare

Aspiratorul este compact, gândit să aibă doar acele accesorii necesare pentru o curățenie temeinică. Vine cu 3 capete de aspirare:

– Cel principal denumit Digital Motorbar, care este motorizat. Este ideal pentru a îndepărta reziduurile de mari dimensiuni atât de pe pardoseală, cât și de pe covoare. Îmi place că știe să își regleze în mod automat puterea în funcție de tipul de suprafață aspirat. Nu trebuie să fac nimic pentru a schimba puterea de aspirare atunci când trec de pe parchet pe covor și invers. Știe că pentru aspirarea țesăturilor este nevoie de o putere mai mare, astfel că și-o ajustează singur. În plus vine echipat și cu un accesoriu de tăiere a firelor de păr, pentru a preveni încurcarea acestora pe perie. Și da, este foarte eficient. Eu am părul lung și nu am sesizat să găsesc fire încurcare pe perie.

– Cel de-al doilea capăt de aspirare, denumit Fluffy Optic, este preferatul meu. Dispune de o perie moale, cu ajutorul căreia vei curăța gresia și parchetul în profunzime. Ceea ce face ca acest capăt să fie cu adevărat special este dioda laser de care dispune. Aceasta proiectează un fascicul de lumină verde în fața capătului de curățare, ce ajunge până la 300 mm3, evidențiind astfel nu doar praful și murdăria, ci și particulele de praf microscopice, pe care în mod normal nu le-ai vedea cu ochiul liber. Și nu, nu ai de ce să îți faci griji, dioda laser nu este periculoasă pentru oameni sau animale.

– Și că tot am adus vorba de prietenii necuvântători, cea de-a treia perie de curățare este ideală pentru a aspira firele de păr lăsate de animalele de companie. Peria este concepută ca firele de păr să nu se încurce în ea. Eu nu am un animal de companie, dar am folosit capătul acesta pentru aspirarea canapelei și a saltelei și mi s-a părut foarte eficient, căci a tras praful cu sârguință și a reîmprospătat țesătura numaidecât.

Dacă cele trei capete erau prezente și pe modelul predecesor, noutatea de anul acesta este faptul că tubul de aspirare ascunde în interiorul lui și un accesoriu pentru curățarea colțurilor și a suprafețelor înguste, care transformă aspiratorul vertical într-unul de mână. Practic acum ai tot timpul la îndemână acest accesoriu, astfel încât aspirarea să fie făcută într-un mod mai eficient, fără să mai pierzi timpul cu căutarea anumitor accesorii. La o simplă apăsare a butonului roșu de pe tub se eliberează capătul de curățare. Mai multă eficiență și un accesoriu în minus pentru depozitare.

Tot în zona de accesorii, mai avem și un capăt combi pe care eu l-am folosit pentru aspirarea mașinii.

Cât este de puternic?

Vine echipat cu tehnologia Radial Root Cyclone de 14.000 de cicloni, ce îi conferă cea mai mare putere de pe un Dyson, 280 AW(air watt). Ca idee puterea de aspirare a unui V15 este de 240 AW.

Trebuie să recunosc că aspiră tot ce îi iese în cale, de la mălai și până la confetii. Nimic nu-i rezistă. Covorul îl aspiră cu sârguință. Și nu doar pe cel cu firul scurt, ci și pe cel cu fir lung.

Autonomie

Bateria aspiratorului se atașează pe mâner cu ușurință, așa cum am văzut și la generația anterioară, doar că acum autonomia a crescut de la 60 minute la 70 minute. În modul Boost bateria m-a ținut 9 minute, dar adevărul este că nu ai nevoie de modul Boost să aspiri peste tot. Chiar și în modul Eco trage foarte bine. Eu aspir un apartament de 60 MP de cel puțin 2 ori cu bateria încărcată complet. De încărcat se încarcă în aproximativ 4 ore. Cam mult după părerea mea. Poți încărca bateria conectând-o direct la cablul de încărcare sau o poți încărca la stația de andocare.

Experiența mea cu Dyson Gen 5 Detect Absolute

Aspiratorul este ușor de manevrat. Cu toate că este puțin cam greu, accesoriile se schimbă rapid, oferind o experiență plăcută de utilizare. Este un aspirator foarte puternic. Nimic nu stă în calea lui, iar peria cu fascicul de lumină este mind blowing. Când văd seara cât praf s-a adunat pe podea după o zi în care nu a stat nimeni în casă, mă șochez efectiv. Mi-ar fi plăcut ca butonul Power să fi fost poziționat diferit, astfel încât să îl pot porni/opri cu aceeași mână cu care țin aspiratorul.

Mentenanță

Pe partea de mentenanță, în primul rând trebuie să îi golești recipientul de colectare, iar pentru a face asta, nu te vei murdări. Tragi de clapeta roșie și toată murdăria s-a dus în coșul de gunoi. Periodic trebuie să îi speli/să îi ștergi accesoriile, pentru a-l păstra ca nou pentru cât mai mult timp. Filtrul Hepa este lavabil și atunci când se îmbâcsește, îți este afișat pe display un mesaj că ar fi cazul să îl cureți. Toate informațiile cu privire la mentenanță sunt disponibile și în aplicație.

Aplicația My Dyson

Aplicația My Dyson o poți descărca atât din Google Play, cât și din App Store. În primul rând te ajută să îți activezi garanția, în al doilea rând găsești aici materiale video explicite legate de mentenanța aspiratorului, modul de folosire, dar și despre accesoriile sale. E ok, dar mi-aș fi dorit să găsesc ceva mai multe informații legat de aspiratorul propriu-zis: câte ore de aspirare are, mp aspirați etc.

Preț și disponibilitate

Aspiratorul poate fi găsit în oferta magazinelor:

dyson.com.ro4499 lei

eMAG4499 lei

Păreri Pro și Contra

Pro

  • design premium
  • puternic
  • compact
  • eficient

Contra

  • cam greuț
  • prețul cam piperat

Concluzii

Dyson Gen5 Detect Absolute este cel mai puternic aspirator al producătorului. Gândit să fie compact și să aspire tot ce îi iese în cale, aspiratorul reușește să transforme această activitate anevoioasă și de multe ori stresantă, într-una chiar plăcută și ușoară.

@gadgetreviewro

3 diferente intre Dyson Gen5 si Dyson V15! #dyson #dysongen5 #dysonv15 #dyson #dyson #dysoncleaning #tech #technology #techgirl

♬ Knowledge – Vin Music

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.4
Eficiență - 9.7
Putere de aspirare - 9.7
Autonomie - 9.2

9.5

O alegere premium

Dyson Gen5 este nu doar un aspirator vertical arătos, ci și extrem de eficient și compact.

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.