De ce nu-i convine lui Apple să adopte portul USB-C?

De 10 ani de zile, Apple folosește portul lightning pentru dispozitivele sale, asta în ciuda faptului că mai toți producătorii au făcut deja trecerea la portul universal de încărcare USB-C. Ei bine așa cum vă spuneam în urmă cu puțin timp, din 2024 toți producătorii vor fi nevoiți să treacă la portul de încărcare USB-C, fie că vor sau nu.

Din câte se pare gigantul din Cupertino este singurul care se împotrivește acestei idei, ținând morțiș ca portul lightning să fie păstrat pe device-urile sale. Hai să vedem atunci care este motivul pentru compania refuză această schimbare și face tot ce îi stă în putință pentru a-și păstra acest lightning port.

USB-C este un standard universal sprijinit de peste 700 de companii, printre care se numără chiar și Apple. Cu toate acestea compania nu își dorește să îmbrățișeze acest standard pe anumite device-uri, în special pe telefoane. În 2012, brandul făcea treanziția la acest lightning port. Cu trecerea anilor compania a adoptat portul USB-C pentru iPad-uri și MacBook-uri, prin urmare importanța portului lightning a scăzut tot mai mult. Astăzi doar câteva device-uri mai dețin acest standard, printre care și iPhone-urile. Am auzit multe păreri negative legat de acest aspect. Mulți utilizatori care și-ar dori ca Apple să adopte portul universal USB-C. Ei bine cu toate acestea producătorul a tot refuzat să acorde atenție acestei cereri, iar această decizie, potrivit specialiștilor, are la bază 3 motive:
1. bani
2. control
3. design

1. Apple face o groază de bani din vânzarea cablurilor cu port lightning.

2. Portul lightning este specific brandului. Fără acest port, Apple pierde din controlul asupra ecosistemului său.

3. Cât despre design, specialiștii susțin că portul lightning ar ocupa mai puțin spațiu, iar asta le-ar permite să realizeze telefoane mai subțiri, decât în cazul în care ar adopta portul USB-C.

Apple consideră că obligativitatea de a trece la un port universal mai degrabă ar îngrădi inovația, decât s-o încurajeze, iar acest aspect va afecta consumatorul pe termen lung.

Deocamdată legea nu a fost adoptată, dar are șanse mari să treacă anul acesta, ceea ce ar însemna ca în 2 ani de zile să avem un singur port de încărcare pentru toate device-urile.

Eu una m-aș bucura tare mult ca această lege să fie aprobată. Ar însemna mai puține cabluri, mai puține costuri cu astfel de accesorii, un cable management mai bun. Și până la urmă dacă tot milităm pentru protejarea mediului(că doar Apple a dat startul atunci când a scos chargerul din cutia telefoanelor), păi de ce să nu fim ecologiști până la capăt? De ce să avem nevoie de un cablu pentru telefon și un altul pentru laptop?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.