Xiaomi Redmi Note 9 – un best buy în categoria de buget!

Pe piața prețurilor accesibile, Xiaomi e practic propriul competitor. Brandul înființat în 2010 la Beijing impresionează cu selecția de gadgeturi cu o performanță notabilă la un preț care te lasă adesea cu gura căscată.

Prefigurând facilități și funcții care rivalizează cu ale telefoanelor mult mai scumpe de la Samsung sau chiar Apple, Xiaomi Redmi Note 9 e cu siguranță un dispozitiv de încercat. Nouă ne-a fost oferit spre testare modelul în nuanța Midnight Grey, de 4 GB RAM și 128 GB memorie internă. Vezi mai jos ce părere ne-am făcut după testare!

Deschizând cutia…

După unboxing, Xiaomi Redmi Note 9 se prezintă destul de bine. Dincolo de dispozitivul propriu-zis și de manualul de utilizare cu garanția aferentă, producătorul ne mai pune la dispoziție un încărcător Xiaomi de 22,5 W, un cablu de date USB-C, o husă de plastic transparentă și, firește, cheița pentru sertarul SIM.

Design

Începem cu veștile bune, doar știi cât ne place să fim optimiști. Xiaomi Redmi Note 9 nu arată deloc a un telefon din aria sa de preț, ba dimpotrivă: pare scump, un gadget sofisticat cu un look cool. Nuanța de Midnight Grey are tente unisex, iar culoarea construită gradual, schimbătoare în funcție de unghiul din care o privești, va atrage cu siguranță multe priviri admirative. În afară de nuanța de gri, Xiaomi Redmi Note 9 mai poate fi achiziționat în variante de alb (Polar White) și verde (Forest Green).

Prima dată când am manevrat telefonul, am fost impresionată de balansul armonios. Bine echilibrat, Xiaomi Redmi Note 9 are o greutate de 199 de g, astfel că doamnelor și domnișoarelor li se poate părea un telefon destul de masiv. E adevărat că „de vină” este bateria generoasă, care aduce cu ea și beneficiul unei autonomii excepționale, însă tot vei resimți din plin inconvenientul. Telefonul este și destul de mare, astfel că, dacă nu ai mâini puternice, poți fi predispus scăpării accidentale.

Carcasa este concepută din sticlă, cu partea frontală acoperită de un înveliș de Gorilla Glass 5, dar rama este din plastic. Deși reiterăm faptul că telefonul arată bine, constituția sa captează ușor amprentele, așa că te vei înhăma la misiunea de a-l curăța mai des. De asemenea, este posibil să îți alunece din mână. De partea cealaltă, telefonul este rezistent la stropi și compact, atuuri de luat în calcul.

Ușor curbat la spate, Xiaomi Redmi Note 9 e dotat cu nu mai puțin de 4 camere în spate și cu încă una frontală, pentru selfie-uri. Ușor problematic este senzorul de amprentă, situat exact sub cameră și destul de greu accesibil degetelor subțiri și delicate. Însă senzorul compensează prin eficiența sa: nu avem nimic de comentat în ceea ce privește funcționarea.

În partea de jos a telefonului vei regăsi mufa pentru căști, difuzorul și portul USB-C. Butoanele de volum și cel de oprire-pornire te așteaptă pe laterala din dreapta, aici existând din nou aceeași problemă: volumul, cel puțin, e amplasat prea sus, „victimă colaterală” a unui telefon deloc zgârcit la capitolul dimensiuni.

Display

La acest capitol, veștile încep să nu mai fie atât de bune, iar Xiaomi Redmi Note 9 pierde puncte importante. Desigur, dacă ne reamintim constant cât de puțin am plătit pentru telefon, situația pare mult mai roz, dar dacă îl comparăm cu gadgeturi mai bine cotate, e posibil să rămânem cu anumite semne de întrebare.

Afișajul ecranului are 6,53 inci, cu rezoluție de 2340 x 1080 și display Corning Gorilla Glass 5. De tip LCD, ecranul poate prezenta acea strălucire nenaturală și supărătoare în jurul camerei frontale, mai greu de observat atunci când activezi modul întunecat. E posibil să treci cu vederea ușor acest aspect, luând din nou în considerare cât de rentabil este din punct de vedere financiar Xiaomi Redmi Note 9. Sau este posibil…să nu.

Luminozitatea maximă a dispozitivului este de 450 de nits, în format Auto reușind însă să atingă și 466 de nits. De aici rezidă o altă problemă, ecranul LCD putând îngreuna vizualizarea în lumina puternică a soarelui.

Veștile bune? Culorile sunt în general frumoase, bogate și pigmentate, iar rata de contrast e satisfăcătoare. E posibil să ai anumite probleme de percepție cu tonurile de alb și de albastru, ce par ușor artificiale, dar, din nou, te încurajăm să ții cont că nu este vorba despre un telefon de nișă. De partea cealaltă, rezoluția e de top.

Specificații tehnice

Cu procesor MediaTek Helio G85 cu 2 nuclee Cortex- A75 si 6 nuclee Cortex- A55 și sistem de operare Android 10, Xiaomi Redmi Note 9 își face treaba cu brio.

Procesorul este potent, permițând accesarea a multiple aplicații și chiar rularea celor mai noi jocuri. Desigur, poți experimenta și delay-uri din când în când, dar dacă nu forțezi telefonul să își depășească limitele, nu vei avea ce să îi reproșezi. Pentru utilizare cotidiană cu navigare pe Internet, social media, vizualizare de filmulețe sau gaming, Xiaomi Redmi Note 9 poate rivaliza cu gadgeturi mult mai bine cotate.

Sistemul de operare Android 10 include și câteva aplicații ce ți se pot părea redundante, „cadou” din țara de origine a lui Xiaomi Redmi Note 9, acolo unde Google este blocat. Însă de remarcat este capacitatea bună de organizare pe care ți-o oferă telefonul, aplicațiile putând fi grupate după bunul plac în foldere, cu opțiune de bară de căutare ușor accesibilă.

Și la capitolul memorie, Xiaomi Redmi Note 9 stă destul de bine: cu 4 GB de RAM și 128 GB memorie internă, nu trebuie să îți faci griji prea curând că îl vei aglomera. Capacitatea poate fi însă îmbunătățită cu un card de memorie, modelul fiind compatibil cu MicroSD.

Sunet

Adori să îți desfeți urechile cu melodiile preferate dimineața sau înveți spaniola cu sonor ridicat uitându-te la La casa de papel? Aici este posibil ca tu și Xiaomi Redmi Note 9 să nu vă mai înțelegeți atât de bine.

Difuzorul situat în partea de jos nu este cu siguranță cel mai promițător de pe piață, dar experiența, mai ales raportată la preț, e decentă. Sunetul este destul de clar, deși telefonul nu excelează nicidecum din acest punct de vedere.

Cameră

Dacă la capitolul sunet Xiaomi Redmi Note 9 nici măcar nu a mizat pe un marketing agresiv, cu totul altfel stau lucrurile cu camerele. Prefigurând nu mai puțin de 4 camere și o cameră frontală pentru selfie-uri, dispozitivul zboară liber spre înălțimi amețitoare.

Dar sunt promisiunile producătorului traduse și în realitate? Iată cum sună specificațiile tehnice: Xiaomi Redmi Note 9 are o cameră principală de 48 MP, unghi ultrawide de 8 MP, cameră macro de 2 MP și cameră de adâncime de 2MP, în timp de camera frontală ajunge la 13 MP.

Să discutăm despre ce ne interesează: calitatea imaginilor. Fotografiile realizate de Xiaomi Redmi Note 9 sunt destul de clare și frumos colorate în condiții de luminozitate bună, deși detaliile zoom-ului pot fi mai puțin impresionante. Nuanțele pigmentate fac obiectul unor imagini bogate, iar selfie-urile arată bine, natural. Camera frontală are și funcție de înfrumusețare AI, care trebuie activată, dar rezultatele nu te vor da pe spate.

Ce ne-a plăcut, însă? Calitatea fotografiilor accesând funcția night mode, care arată, în chip paradoxal neașteptat de bine. Se vede că producătorii au pus accent pe această facilitate și îți recomandăm să apelezi la ea chiar și când nu pare a fi cazul.

Autonomie

Bateria este un motiv clar de mândrie pentru Xiaomi Redmi Note 9. Gadgetul e dotat cu un model puternic, 5020 mAh, și un chipset la fel de impresionant, astfel că poți naviga liniștit pe web, te poți uita la filmulețe și chiar la serialul tău preferat fără nevoia de a alimenta. În condiții de utilizare continuă, bateria poate să reziste până la aproape 16 ore.

De partea cealaltă, încărcarea rapidă nu e chiar atât de rapidă. Deși producătorii se laudă cu valori de 18W și au un încărcător universal de 22,5 W, este nevoie de câteva ore bune pentru ca telefonul să fie alimentat în totalitate. În urma testelor, s-a constatat că în 2 ore și 33 de minute, Xiaomi Redmi Note 9 telefonul abia atinge valoarea de 31%, cu mult în urma a ceea ce realizează competitorii brandului din China.

Concluzii?

Plecând de la datele de mai sus, putem conchide că Xiaomi Redmi Note 9 este un telefon care nu impresionează, dar își face treaba cu dedicație. Mai ales atunci când iei în calcul prețul de aproximativ 899 lei pentru varianta cu 128 GB memorie internă și 799 lei pentru versiunea cu 64 GB memorie internă , un zâmbet larg ți se poate întipări pe chip. Cu atuurile sale (procesor bun și puternic, baterie cu autonomie remarcabilă, design rezistent și scump, 4 camere) și trecând cu generozitate peste defecte (timp de încărcare scăzut, display LCD, format mare al telefonului, alunecos), putem conchide că Xiaomi Redmi Note 9 merită achiziționat, mai ales în condițiile specificate mai sus.

Păreri Pro și Contra

Pro:

  • design
  • preț
  • night mode
  • autonomie bună

Contra:

  • alunecos
  • un aspirator de amprente
  • se pierd detaliile pe zoom

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.