De ceva timp l-am primit la test pe Xiaomi Mi 9T, cunoscut ca Redmi K20 pe unele piețe, unul dintre cele mai apreciate smartphone-uri mid-range ale anului 2019. Vine cu cel mai puternic procesor al gamei de mijloc pentru telefoane, Snapdragon 730 , un design fin și elegant, la care nu te-ai aștepta din partea unui telefon ce se încadrează în categoria aceasta de preț.
Ce primești în cutie?
Dar să o luăm cu începutul, și anume, ce primești în cutie?
Pe lângă cheița pentru SIM și manualul de utilizare, în cutie mai găsim o husă neagră, mată, care arată și se simte foarte bine, însă din păcate îi știrbește din frumusețe. Cu toate acestea te încurajez să o folosești. Se poate zgâria ușor dacă îl strecori în geantă sau în buzunar cu cheile. În cutie mai primim și cablul de încărcare USB-C și încărcătorul. Mi-ar fi plăcut să găsesc și o folie pentru ecran, așa cum oferă mulți alți producători de pe piață. Jack-ul de 3,5 mm este și el prezent pe latura superioară, o raritate în zilele noastre aș putea spune. Deja sunt foarte mulți producători care au renunțat definitiv la el.
Design
Din prima clipă, telefonul atrage privirile. Elegant, fin, sexxy. Cam așa am putea descrie acest Xiaomi Mi 9T. Este disponibil în 3 variante de culoare: negru, roșu și albastru. Noi avem la test varianta pe albastru, care de altfel mi se pare și cea mai atractivă. De fapt, spatele creează un joc interesant de lumini, cu irizații de verde, turqoise, într-un degrade de nuanțe interesante, cu margini curbate.
Telefonul realizat din sticlă și metal, se simte și arată premium. Ușor alunecos, se așează bine în mână și este confortabil de utilizat. Nu este neapărat un aspirator de amprente. Are un ecran aproape edge tot edge. Cu o talie de 8,8 mm și o greutate de 191 g, telefonul este puțin greuț.
Camera frontală fiind tip pop-up, este ascunsă în interiorul telefonului. Am mai văzut pe câteva telefoane până acum genul acesta de cameră. Mi se pare foarte estetică, cu acea luminiță care o înconjoară. Însă din păcate fiind vorba de un sistem motorizat, în timp apare și uzura. Mai mult de atât, în cazul unui accident, să spunem că îți pică din mână, sunt șanse mari să se deterioreze grav. Camera vine cu un safe mode, care detectează oarecum un posibil accident și se închide automat, însă închiderea nu este atât de rapidă, încât să o protejeze în orice situație.
Difuzorul pentru apeluri este poziționat în partea superioară, între ramă și ecran. Abia se observă dacă te uiți atent. Marginea metalică găzduiește pe latura dreaptă butoanele de volum și butonul power, evidențiat printr-o nuanță roșie, pe latura stângă nu avem nimic. Pe marginea superioară, găsim jack-ul de 3,5 mm, microfonul, camera pop-up, iar pe latura inferioară avem sertarul pentru SIM, difuzorul, al doilea microfon și portul de încărcare USB-C. Pe spate, camera principală este poziționată în partea superioară pe centru, împreună cu un LED flash.
Dispaly
Mi 9T are o diagonală de 6,39 inch, ecran AMOLED, cu rezoluție 2340 x 1080 pixeli și oferă suport HDR. Are un aspect ratio de 19,5:9. Ecranul, protejat cu Gorilla Glass 5 este bine calibrat. Are culori bune, este luminos, contrastul puternic, negrul este negru, unghiuri largi de vizualizare. Cititorul de amprentă este și el prezent în partea inferioară a ecranului.
Specificații
Dacă pe parte de design impresionează, nici la interior nu stă rău deloc.Vine echipat cu un procesor Snapdragon 730, ce funcționează în tandem cu 6 GB RAM și 64/128 GB memorie internă, fără slot pentru cardul microSD.
Rulează sistemul de operare Android 10, aplicat peste Android Pie, cu interfață MIUI 11. Zbârnâie prin aplicații, jocurile sunt o adevărată plăcere, nu se încinge nici măcar după o utilizare mai îndelungată.
Are o baterie de 4000 mAh, ce asigură lejer o autonomie de 2 zile, în condiții normale de utilizare. Suportă încărcare rapidă la 18W, mai mult decât multe telefoane de top aș putea spune.
La capitolul sunet, nu stă rău, dar nici nu excelează. Și asta din cauza faptului că avem un singur difuzor poziționat în partea inferioară. Nu îl acoperi cu degetele atunci când te joci sau urmărești un clip pe YouTube. Sunetul este puternic, nu-și pierde din claritate nici la volum maxim, basul este ok. Pentru un telefon mid-range , aș spune că depășește așteptările.
Camera
Și-am ajuns și la partea cea mai interesantă a acestui telefon, camera și vom începe cu cea frontală, unde avem de-a face cu un sistem motorizat, de tip pop-up. 2019 a fost anul camerelor de genul acesta. Sunt foarte estetice, din punctul meu de vedere. Dacă s-ar rezolva și partea de siguranță, astfel încât să se închidă mai rapid în cazul în care telefonul alunecă din mână în timp ce faci un selfie, ar fi și mai bine. Despre camera frontală îți voi spune că avem de-a face cu un senzor wide de 20MP, cu apertură f/2.2, ce reușește niște selfie-uri bune. Funcția de înfrumusețare, netezește pielea bine, dar nu mă deranjează acest aspect.
Cât despre camera principală, primim un ansamblu ce integrează 3 senzori: unul wide, de 48MP, cu f/1.8, unul telephoto de 8MP, cu f /2.4, zoom digital 10x și unul ultrawide de 13MP, cu f/2.4. Filmează 4K la 30 fps.
Dacă în condiții optime de luminozitate, cam orice telefon se descurcă ok, în condiții de luminozitate scăzută, Xiaomi Mi 9T este exemplul clar că și un telefon mid-range poate realiza fotografii bune, fără prea mult zgomot de imagine. Focalizarea este rapidă, stabilizarea este bună, se descurcă bine și cu soarele în față. Aș putea spune că întrece așteptările.
Concluzie și preț
Mi 9T este un telefon excepțional pentru gama de telefoane de mijloc. Se vede că Xiaomi face o treabă bună. Mai mult, aș îndrăzni să spun că Mi 9T este vârful gamei mid-range. Primește specificații bune, ce îl fac un companion util în viața de zi cu zi.
Xiaomi Mi 9T poate fi găsit în oferta Gearbest, la prețul de 299$.
Păreri pro și contra
Pro:
-materiale premium
-display Super Amoled
-se descurcă bine pe parte de fotografie
-autonomie bună
Contra:
-fără slot microSD
-fără încărcare wireless