Xiaomi Jimmy JV 53 Review – poate înlocui aspiratorul clasic?

De câțiva ani încoace, companiile au început să inoveze tot mai mult atunci când vine vorba de aspiratoare. Pe lângă cele clasice, care erau piesele de rezistență în orice gospodărie, au apărut roboții de aspirare(tot mai populari, de la un an la altul) și aspiratoarele verticale, extrem de practice și ușor de utilizat.

Xiaomi este unul dintre giganții, care a investit și în această direcție, venind pe piață cu o gamă de produse nu doar eficiente, ci și cu un preț foarte competitiv. Jimmy, subsidiara companiei Xiaomi, specializată în produsele de uz casnic, a lansat în 2019 mai multe aspiratoare verticale fără fir, 2 în 1. Jimmy JV53 este unul dintre modelele lansate pe la jumătatea anului trecut. Nu este cel mai nou aspirator al lor, dar este unul dintre cele mai populare. L-am primit în teste de la geekmall.eu și de vreo două săptămâni îl folosesc zilnic Mi-am format o părere despre el, și o să vă spun exact de ce este în stare, dar și unde ar mai fi loc de îmbunătățiri.

UNBOXING

Vine într-o cutie albă, măricică. La interior găsim o groază de accesorii, pentru a putea folosi aspiratorul în orice colțișor al locuinței și nu numai. Și-avem așa: un tub metalic, suficient de lung, încât să îți permită să aspiri pe sub canapea sau alte obiecte de mobilier, dar totodată să te ajute să stai într-o poziție confortabilă atunci când aspiri. Mai găsim două perii motorizate: una mai mare, cu o rolă textilă, ce reușește să colecteze cam tot ce întâlnește în calea ei(face o treabă tare bună pe parchet și pe gresie, chiar și pe covorul cu fir scurt se descurcă bine) și încă una mai mică, potrivită pentru aspirarea canapelei, dar și a saltelei. În cutie mai găsim încă 3 capete mai mici, ideale pentru plinte, pentru aspirarea draperiilor, a cărților sau chiar pentru interiorul mașinii. Mai găsim încărcătorul și bateria. care este detașabilă. Aspiratorul vine și cu un suport, ce poate fi montat pe perete, pentru ca depozitarea lui să fie cât mai compactă.

jimmy jv53

DESIGN ȘI SPECIFICAȚII

Jimmy JV53 este disponibil în două versiuni de culoare: alb cu gri și alb cu magenta. Eu prefer prima variantă, este, ceva mai elegantă din punctul meu de vedere. Cu o greutate de doar 1,46 kg, aspiratorul vertical fără fir este foarte confortabil de utilizat. Vorbim de un aspirator practic, cu un motor electric de 425W, ce atinge 100.000 rpm. Asta înseamnă că este capabil să aspire cam tot ce întâlnește în calea lui.jimmy jv53

Jimmy JV53 are două trepte de aspirare: standard și turbo. În modul standard, timpul de funcționare este de aproximativ 45 de minute pentru accesoriile mici, iar pentru capetele motorizate scade sub 40 min. De ce se întâmplă asta? Simplu. Faptul că acestea includ câte un motoraș care pune în mișcare rola, respectiv peria de curățare, face ca autonomia aspiratorului să scadă puțin comparativ cu utilizarea celorlalte capete simple. În modul turbo, autonomia este de 7-8 minute. De regulă eu îl folosesc în modul Standard, pentru a reuși să aspir o locuință de 60 mp cu o singură încărcare. Modul Turbo îl folosesc pentru aspirarea covoarelor, unde este nevoie de mai multă putere pentru a trage scamele și părul agățate de firul covorului.

ACCESORII

Începem cu piesele de rezistență, cele două perii motorizate.

Peria pentru podea, care este și cea mai mare, vine cu o rolă și își face treaba neașteptat de bine. Și o să-ți explic de îndată de ce spun asta. Pe lângă faptul că l-am testat cu făină, mălai și cam tot ce se poate vărsa pe jos într-o locuință, cea mai mare utilitate, i-am găsit-o atunci când trebuia să strâng după masa celui mic, care mai nou își dorește să învețe să mănânce singur. Fiind vorba de un aspirator atât de mic și practic, îl țin întotdeauna la îndemână, iar asta mă ajutat să strâng mult mai repede resturile de pe jos, decât dacă ar trebui să scot aspiratorul clasic, care este mai voluminos și mult mai zgomotos.

Un alt aspect care îmi place foarte tare, este faptul că părul nu rămâne pe rola periei. Este tras în aspirator. Dacă la început am fost puțin sceptică în privința eficienței acestui cap de aspirare, trebuie să recunosc că mi-a depășit orice așteptare. Legat de partea cu covoarele, eu am folosit aspiratorul doar pentru cele cu firul scurt. Pentru covoarele cu fir lung, mă îndoiesc că face o treabă la fel de bună. Având o perie cu rolă, este mai dificil să reușească să îl aspire temeinic.

Cea de-a doua perie motorizată, este cea pentru saltele și canapele. Eu am folosit-o la aspirarea canapelei și își face treaba foarte bine. Producătorul susține faptul că aspiratorul reușește să aspire nu doar praful, ci și acarienii sau bacteriile, însă acest aspect este cam greu de probat.

Pe lângă cele două capete motorizate, aspiratorul mai vine cu încă 3 accesorii mai mici, care pot fi folosite pentru spațiile mai înguste, pentru scaunele și bancheta mașinii, pentru plinte, cărți etc. Dispunând de atât de multe accesorii, aspiratorul devine universal și foarte util în nenumărate situații. Îți faci treaba bine și repede cu el. Mașina reușesc să o aspir destul de repede.

Faptul că aspiratorul nu are fir, este mic și ușor, îi permite să se strecoare printre scaune, la îmbinări și în colțurile mai puțin accesibile unui aspirator clasic.

Stand-ul pentru aspirator este micuț, finuț și ajută la o depozitare mult mai compactă a aspiratorului. Poate fi prins de perete sau în interiorul unui dulap în care țineți ustensilele pentru curățenie.

BATERIE

Acumulatorul de 2500 mAh este detașabil și poate fi înlocuit. Încărcarea bateriei se face cu ajutorul încărcătorului din cutie și durează aproximativ 4,5h. Pentru o suprafață de 60-70 mp este suficient, însă pentru cei cu suprafețe generoase, s-ar putea să fie nevoie de o baterie extra. Prețul unui acumulator ajunge cam la 70 euro.

ÎNTREȚINERE

Nu e mare bătaie de cap aici. Recipientul de colectare se golește deasupra coșului de gunoi prin simpla desprindere a clemei de la bază. Frumos, curat, fără să te murdărești pe mâini. Recipientul de colectare poate fi scos cu ușurință pentru a fi spălat sub jet de apă, prin deblocarea lui de la butonul de deasupra. Jimmy JV53 vine și cu un filtru Hepa, ce reușește să colecteze peste 99% din particule și alergeni. Se scoate cu ușurință pentru a fi curățat, dar se recomandă schimbarea lui cam o dată la 3 luni, în funcție de frecvența cu care este utilizat aspiratorul, dar și de cantitatea de praf din spațiul respectiv. Prețul unui filtru Hepa este de aproximativ 10$.

PREȚ

Jimmy JV53 poate fi achiziționat la un preț de aproximativ 180 euro de le GeekMall.eu, dar folosind cuponul JV53GR10, beneficiezi de o reducere de 10 euro. Produsele sunt livrate în maxim 72h, din momentul confirmării comenzii. Comenzile sunt livrate cu DPD sau DHL.

CONCLUZIE

Aspiratorul vertical Jimmy JV53 este unul dintre cele mai eficiente modele de acest gen, pe care eu l-am testat. Nu este perfect. Mi-ar fi plăcut să stea în poziție verticală, fără să trebuiască să îl sprijin de un perete, dar să spunem că nu este un aspect care să mă deranjeze atât de tare. Se întreține ușor și cel mai mult îmi place că este atât de practic. Îl pot folosi cam în orice situație. Este extrem de util, mai ales când ai un copil prin casă și vrei să strângi rapid după el.

PĂRERI PRO ȘI CONTRA

Pro:

  • Practic
  • Ușor
  • Are multe accesorii
  • Eficient
  • Întreținere ușoară

Contra:

  • Nu stă în poziție verticală fără a fi sprijinit
  • Bateria se încarcă în 4,5h

2 comentarii

 1. As mai trece la contra faptul ca nu se gasesc filtre HEPA la noi in magazine. Mi se pare foarte ciudat sa vinzi un aspirator fara sa iei in considerare si consumabilele. Nu ma refer strict la acest model, dar sunt aspiratoare Roidmi care se vand si in magazinele din Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.