Xiaomi 12X – cu ce cucerește mezinul seriei?

În scurta vacanță de Paște l-am testat pe noul Xiaomi 12X, mezinul seriei 12 lansată de Xiaomi în urmă cu puțin timp. Dacă ne urmăriți pe rețelele de socializare probabil ați văzut câteva story realizate cu acest telefon. Oricum o să aflați în materialul de astăzi tot ceea ce trebuie să știți despre noul smartphone, care își propune să îi cucerească pe utilizatorii care vor un telefon cu performanțe bune, dar pentru care să nu bage mâna adânc în buzunar.

Unboxing

În cutia lui Xiaomi 12X avem manualul și garanția, o husă transparentă, cheița pentru SIM, telefonul, cablul USB-A la USB-C și încărcătorul. Mă bucur să văd că nu au renunțat la încărcător, așa cum vedem că a luat amploare trendul acesta la brandurile concurente. Ba mai mult primești în cutie un Fast Charger de 67W. 67W? Mhm. Wow. Adică se încarcă și repede și nu trebuie să îmi cumpăr separat încărcătorul?Mhm. Exact. Ai spus-o foarte bine. Nu doar că telefonul are o încărcare super rapidă pe fir, dar primești la pachet și încărcătorul care să îți permită să te bucuri de acest beneficiu.

Design

Xiaomi 12X face parte din trilogia Xiaomi 12. Este fratele mai mic al lui Xiaomi 12 și Xiaomi 12 Pro. Ca și design se aseamănă foarte mult cu frații mai mari. Cel puțin cu Xiaomi 12 ar putea fi cu ușurință confundat, căci nu doar că împart aceleași detalii pe parte de design, ci și nuanțele în care este disponibil: Blue, Gray și Purple. Noi am primit la test versiunea Blue, care duce puțin înspre un bleu foarte plăcut. Xiaomi 12X este un telefon frumușel, compact și foarte ușor. Cântărește doar 176g și are dimensiunile potrivite pentru a fi utilizat cu o singură mână.

Este subțirel în talie, măsoară doar 8,2 mm și se așează bine în mână. Spatele acoperit cu sticlă Gorilla Glass 5 este ușor alunecos. Îmi place că nu reține amprentele și că are un aspect finuț. Pe spate ansamblul de camere se evidențiază în colțul stâng de sus. Rama din aluminiu găzduiește pe latura dreaptă butonul power și butoanele pentru volum, pe latura stângă nimic, pe latura superioară un difuzor, microfonul și infraroșu, un detaliu tot mai rar întâlnit pe telefoane zilele astea. Așadar, vei putea folosi telefonul și pe post de telecomandă. Pe latura inferioară avem sertarul pentru sim, al doilea microfon, portul de încărcare USB-C și grila pentru cel de-al doilea difuzor.

Camera secundară este poziționată pe centrul ecranului, în partea superioară. Cititorul de amprente integrat în ecran este poziționat în partea inferioară, puțin cam jos după părerea mea. Nu e ceva deranjant, mai ales că deblocarea este rapidă, chiar mai rapidă decât pe al meu Pixel 6 Pro. Din păcate telefonul nu este rezistent la apă, din câte am înțeles ar fi rezistent la stropi doar. Știu mulți vor zice că este inadmisibil asta pentru un telefon în 2022. Eu zic că s-au făcut ceva compromisuri pe alocuri pentru a se plusa în alte direcții și pentru a se obține un preț cât mai atractiv.

Display

Display-ul îmi place că vine deja cu folie aplicată. Având în vedere că eu testez uneori mai multe telefoane în aceeași perioadă, mă ajută să știu că telefoanele sunt protejate și nu risc să le zgârii. Ecranul de 6,28 inch, este un AMOLED superb, cu rezoluție 1080 x 2400 pixeli, ce oferă suport HDR10+.

Display-ul este ușor curbat pe laterale, iar experiența de utilizare este completată de refresh rate-ul de 120Hz, ce vor fi apreciați în special de pasionații de gaming. E adevărat acest beneficiu vine la pachet și cu un compromis pe parte de autonomie, însă dacă în vreun moment consideri că este mai importantă autonomia, poți opta oricând pentru o rată de refresh de 60Hz. Ecranul este luminos, ajunge până la 1100 nits, ceea ce face posibilă utilizarea telefonului chiar și în bătaia soarelui. Contrastul este bun, culorile bine calibrate, unghiul de vizibilitate este ok.

La interior

Xiaomi 12X este animat la interior de procesorul Snapdragon 870. Chiar dacă nu este cel mai nou și mai potent procesor din piață la momentul actual, Snapdragon 870 este un procesor ce oferă suficient de multă putere de procesare și grafică pentru absolut orice aplicație din Android. Procesorul lucrează împreună cu 8 sau 12 GB de RAM, iar capacitatea de stocare este de 128 sau 256 GB. Indiferent de varianta aleasă, memoria internă este de tip UFS 3.1, ce face ca telefonul să fie mai rapid. De la deschiderea aplicațiilor, utilizarea camerei, totul pare să funcționeze rapid, iar dacă mai pui și refresh rate-ul de 120 Hz, atunci experiența de utilizare este și mai plăcută. Gamingul este o adevărată plăcere. Fără laguri enervante.

Ce trebuie să mai știi aici, este că producătorul folosește un sistem de răcire cu lichid pentru Xiaomi 12X, un detaliu pe care îl întâlnim de regulă la telefoanele de top. Mai sunt momente în care vei observa că se încălzește ușor, de exemplu la Call of Duty am sesizat asta, însă nu ceva deranjant.

Ce mai primești pe acest Xiaomi 12X? Suport 5G, NFC pentru plata cu telefonul, Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.1. Telefonul rulează sistemul de operare Android 11, cu cea mai nouă interfață, Miui 13. Pentru actualizările software, Xiaomi promite 3 ani de actualizări Android și 4 pentru actualizările de securitate. Așadar, asta ar însemna ca Xiaomi 12X să poată fi actualizat până la cel puțin Android 15.

Camera

Și-am ajuns și la partea cea mai interesantă, camera. Ce trebuie să menționez din start, este faptul că și aici Xiaomi 12X are același ansamblu de 3 senzori ca și fratele mijlociu, Xiaomi 12. Și avem așa: un senzor Sony wide de 50 MP, ce combină 4 pixeli, rezultând fotografii cu o rezoluție de 12,5 MP. Cel de-al doilea senzor este ultrawide de 13MP, cu f.2,4, iar cel de-al treilea senzor este unul macro de la Samsung, de 5 MP cu f/2.4 pentru fotografiile detaliate. Pe hârtie cifrele nu sună rău deloc, dar hai să vedem cum se descurcă și în realitate.

În condiții bune de luminozitate fotografiile sunt grozave, avem detalii, contrast, culori bogate. Însă adevăratul test la capitolul cameră se dă în condiții slabe de luminozitate, iar Xiaomi 12X nu dezamăgește nici aici, ba chiar reușește să surprindă destul de multe detalii, în special dacă folosești modul night.

În ceea ce privește camera secundară, aici avem un senzor de 32 MP, care reușește selfieuri bunicele, în cele mai multe situații. Mai sunt și momente în care mai ratează câte o șuviță de păr atunci când face delimitarea subiectului de fundal sau se întâmplă să mai greșească expunerea, însă treaba asta o vedem și la case mai mari.

Cât despre video, Xiaomi 12X poate filma până la 8K, dar este limitat la 24fps. Știe și filmare 4K la 60 fps sau Full Hd la 60 fps. Calitatea video este bună atât în format 4K, cât și în 1080p. Stabilizarea optică a imaginii este prezentă și ea și își face treaba bine.

Sunetul

În ceea ce privește sonorizarea, telefonul primește încă o bilă albă. Sunetul acordat de Harman Kardon este bun, chiar neașteptat de bun. Are bass, stă bine pe înalte, se aude clar și la volum mai mare. Îmi place.

Autonomia

Aici Xiaomi nu se dezice. Așa cum am mai văzut și pe alte telefoane ale producătorului, și aici avem încărcare super rapidă, 67W pe fir. 25% se încarcă în doar 9 minute, 56% în 28 de minute, iar încărcarea de la 0 la 100% durează 49 de minute, mai rapid decât vedem în cazul anumitor modele de top. Mi-ar fi plăcut să vină și cu suport pentru încărcare wireless, dar îmi dau seama că anumite pretenții nu își au rostul în categoria aceasta de preț. Bateria de 4500 mAh este suficient de generoasă încât să asigure peste o zi de autonomie chiar și pentru un utilizator hard core.

Prețul

Prețul pentru acest telefon pleacă de la 3099 lei și crește în funcție de culoare, configurație și magazin. Xiaomi 12X poate fi găsit în oferta magazinelor:

Concluzii

Xiaomi 12X este un telefon cu ceva compromisuri pe alocuri, nu are încărcare wireless, nici certificare de rezistență la apă, dar pentru ceea ce oferă, adică, un procesor bine optimizat, care se descurcă grozav, autonomie bună, încărcare super rapidă, sonorizare excelentă, display superb, cu o rată de refresh de 120Hz și o cameră ce îți va permite să obții cadre destul de bune, eu zic că Xiaomi 12X are un preț corect.

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 8.6
Display - 9.2
Hardware - 8.4
Autonomie - 10

9.1

O alegere inspirată

Xiaomi 12X este nu doar un telefon frumușel, dar vine și cu câteva atuuri interesante: un procesor bine optimizat, se încarcă super rapid și un display luminos cu o rată de refresh de 120Hz.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 3.59 ( 4 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.