Pentru Samsung, vara este destinată pliabilelor, iar anul acesta data de 26 iulie marchează lansarea noii serii Galaxy Z Flip5 și Galaxy Z Fold5, telefoane pe care am avut ocazia să le văd zilele trecute.
Cu 4 generații de pliabile, Samsung este în momentul de față lider de piață pe această nișă. De la an la an se văd mici îmbunătățiri, dar care au dus la două device-uri mai frumoase, mai compacte, mai utile. Interesul pentru genul acesta de telefoane a crescut extrem de mult și înțeleg motivul. Ne dorim telefoane cu ecrane tot mai generoase, pe care să ne putem desfășura liniștiți activitatea, dar care să se strecoare în cel mai mic buzunar.
Ei bine noua serie de pliabile de la Samsung pare destul de promițătoare în acest sens. Telefoanele tocmai ce au fost anunțate în cadrul unui eveniment Unpacked în Seul.
Iată câteva detalii despre noile pliabile:
Galaxy Z Flip 5
Design-ul este destul de asemănător cu cel de anul trecut. Aceeași siluetă elegantă, cu ramă din aluminiu. Schimbările apar în ceea ce privește ecranul secundar, care de data aceasta este aproape dublu, 3,4 inch față de 1,9 inch cât avea generația anterioară. Avem de-a face cu un Super Amoled de 720 x 748 pixeli, protejat cu Gorilla Glass Victus +. Interesant este că anul acesta, în modul pliat nu mai apare acel gol între cele două jumătăți de ecran, făcându-l să pară mai compact și subțirel față de generațiile anterioare. Modificarea aceasta a fost posibilă prin simplificarea balamalei. Ecranul principal își păstrează aceleași proporții, 6,7 inch, cu o rezoluție de 1080 x 2640 pixeli. De data aceasta afișează și aplicații Full Screen.
Din ce am văzut telefonul vine în 4 nuanțe: Negru, Lavandă, Mentă și Crem. Mi-a plăcut că vine cu o serie de noi huse tare vesele și versatile.
Primește puternicul procesor Snapdragon 8 Gen 2, ce funcționează în tandem cu 8/12 GB de RAM și 128/256/512 GB de memorie internă, fără posibilitatea extinderii printr-un card micro SD. Vine la bord cu Android 13, cu interfață One UI 5.1.
Certificarea IPX8 de rezistență la apă este și ea prezentă pe noua generație, ceea ce înseamnă că nu vei avea probleme dacă ai intrat cu el în piscină.
În ceea ce privește camera, avem aceeași senzori ca și pe generația anterioară: un senzor wide de 12 MP, cu f/1.8, Dual Pixel PDAF și unul ultrawide de 12 MP. Camera secundară rămâne și ea neschimbată: 10 MP, cu f/2.4.
Nici la baterie nu am văzut să fie modificări. Și aici tot o baterie de 3700 mAh, cu încărcare la 25W, pe fir și 15W wireless.
Samsung Galaxy Z Fold 5
Și-am ajuns și la cel mai popular pliabil, destinat celor ce își doresc să fie eficienți și să-și poată face treaba de oriunde și în orice moment, Galaxy Z Fold 5.
Și aici am văzut o serie de noi huse colorate, versatile și foarte atractive. Una mi-a atras atenția în mod deosebit. Este vorba de cea care include și un S-Pen, mic, verde și foarte ușor de folosit. Ce trebuie să știi este faptul că telefoanele nu vin la pachet cu vreo husă, ci acestea vor putea fi achiziționate separat.
Telefonul de anul acesta este o idee mai usor decât cel de anul trecut, cântărește cu 10g mai putin, mai exact 253g. Dimensiunile ecranului nu s-au schimbat: 7,6 inch depliat, cu 1812 x 2176 pixeli și 6,2 inch, cu 904 x 2316 pixeli în modul pliat.
Ca și modelul mai mic și acesta vine cu o nouă balama ce-i elimină acel gol dintre ecrane, făcându-l mai ușor de ținut în mână în modul pliat. Din ce am văzut modelul vine în 3 nuanțe: Negru, Crem și Albastru. Ultima variantă mi s-a părut cea mai atractivă.
Ca și la Galaxy Z Flip 5, și în cazul de față avem tot un procesor Snapdragon 8, Gen 2 pe 4 nm, cu grafică Adreno 740. Procesorul funcționează cu 12 GB RAM, iar memoria internă vine în 3 variante 256/512 GB și 1 TB pentru cei mai pretențioși. Nu ai posibilitatea unui upgrade printr-un card de memorie.
Ansamblul de camere nu pare să aducă modificări. Avem un ansamblu de 3 senzori pe spate: unul wide de 50 MP, unul ultrawide de 12 MP și unul telephoto de 12 MP. Avem doi senzori pentru selfie, unul wide de 10MP în modul pliat și unul wide de 4 MP în modul depliat.
Bateria de 4400 mAh se încarcă la 25W pe fir și 15W wireless, dar având în vedere că avem de-a face cu un procesor mai performant decât cel de pe generația anterioară, e posibil ca Galaxy Z Fold 5 să asigure o autonomie mai bună.
Iată prețul și disponibilitatea celor două telefoane!