În ultima perioadă am văzut pe rețelele de socializare că vă plac foarte tare clipulețele cu tips & tricks. Ei bine iată că în materialul de astăzi v-am pregătit 9 Tips& Tricks cu nimeni altul decât unul din cele mai noi pliabile de la Samsung, care de altfel este și preferatul meu, căci este micuț, finuț și îl strecori rapid în buzunar sau în geantă. Este vorba despre Galaxy Z Filp 4 și astăzi îți arăt câteva funcții cool ale lui care ți-ar putea fi utile.
Să-ncepem!
1. Personalizarea ecranului secundar!
Galaxy Z Flip 4 vine cu un ecran secundar, de 1, 9 inch, ce îți permite să accesezi cu ușurință notificările de pe mail, whatsapp sau mesaje, cu un swipe de la stânga la dreapta, ai widgeturi cu un swipe de la dreapta la stânga, iar prin swipe de sus în jos ai acces la câteva setări. Ce trebuie să știi însă este că ai posibilitatea să îți personalizezi ecranul secundar. Cum? Destul de simplu. Și poți începe cu personalizarea ceasului. Da, poți alege din fețele pe care le găsești în aplicație, dar mai interesant ar fi să vii cu un touch personal după părerea mea. Și hai să îți apun cum faci asta. Odată activat ceasul ții apăsat lung pe ecranul secundar, după care swipe de la dreapta la stânga până ajungi la setări ecran husă, intri în setări, și ulterior deschizi clapeta telefonului, iar aici vei vedea un buton de personalizare . În momentul în care îl accesezi, se deschide o paletă bogată de culori, de unde poți opta în ce nuanță dorești să îți fie afișat ceasul și data calendaristică, iar dacă vrei ca personalizarea să meargă mai departe de atât, poți da scroll pe pagină și ai opțiunea imagine de fundal, ce îți permite să intri în galerie și să alegi fie o fotografie, fie un video ca și cover screen. Dacă alegi un video, poți da chiar zoom pe el, astfel încât să îți apară doar partea pe care ți-o dorești, după care apeși confirmare, efectuat și asta e tot, iar acum ai un cover screen mult mai atractiv, personalizat după bunul tău plac.
2. Camera
Camera principală a lui Galaxy Z Flip 4 poate fi activată rapid, fără a deplia telefonul, prin dubla apăsare a butonului power. Partea faină e că poți trece după un senzor pe celălalt prin swipe în sus sau swipe în jos, iar prin swipe în stânga sau în dreapta vei jongla între modurile portret, foto și video. Trebuie să știi că încadrarea pe care o vezi pe ecran este cropuită. Nu așa va arăta rezultatul final. Pentru o imagine mai realistă asupra încadrării va trebui să faci dublu click pe ecran. Și iată ceea ce vede cu adevărat camera în momentul de față. După ce ai obținut încadrarea dorită, tot ce ai de făcut este să îndrepți palma deschisă către cameră atât pentru a începe filmarea, cât și pentru a fotografia. Așadar camera principală poate fi folosită fără a deschide telefonul, în modul wide sau ultrawide, atât pentru portrete, fotografii, video sau selfieuri.
3. Modul Pliat
Având în vedere că discutăm despre un telefon pliabil, acesta vine și cu setări avansate care te pot ajuta de ce nu să fii mai eficient în activitățile de zi cu zi. Din setări, accesăm caracteristici avansate, laboratoare, iar de aici avem posibilitatea de a împărți ecranul pe jumătate pentru a deschide două aplicații simultan, de exemplu youtube și notițe să zicem, însă nu despre această opțiune voiam să-ți vorbesc neapărat, căci ea este prezentă și pe un telefon convențional, ci voiam să-ți spun despre funcția Panou Mod Pliat. După cum vezi ea se regăsește și aici în Laboratoare, dar o poți accesa și în momentul în care deschizi o aplicație care suportă această opțiune și ai pliat telefonul. Ea poate fi accesată apăsând pe această iconiță. După cum vezi avem aici o mulțime de aplicații ce pot fi folosite în modul Pliat. Și ca să-ți faci o idee ce înseamnă asta, hai să deschidem Chrome de exemplu, activăm opțiunea, și după cum vezi pagina încărcată se deschide în partea de sus a ecranului, iar în jumătatea inferioară ne apar câteva opțiuni, de ajustare a luminozității, a volumului, avem opțiunea de captură ecran, de afișare a notificărilor și încă una ce transformă partea inferioară a ecranului într-un touchpad, iar în momentul în care începi să îl folosești vei observa apariția cursorului pe ecran. Practic telefonul se transformă într-un mini, mini laptop cu trackpad și tastatură odată ce această funcție este activată.
4. Previzualizare pe ecranul secundar
Și dacă tot am vorbit de funcționalitatea ecranului secundar, hai să îți spun de încă o funcționalitatea interesantă a acestuia. În momentul în care deschizi aplicația camerei, avem în colțul drept de sus opțiunea de previzualizare pe ecranul secundar a ceea ce camera surprinde. La ce folosește această funcție? De exemplu, dacă vrei să faci o fotografie, poți să așezi pe o anumită suprafață telefonul pliat la 90 de grade și să ai control asupra cadrului surprins.
5. Filmare
Având în vedere că vorbim de un telefon pliabil, acest aspect te poate ajuta atunci când vine vorba de filmare, căci ținut pe orizontală ai mai multă stabilitate în momentele în care miști camera.
6. Cum copiezi un text dintr-o fotografie
Știai cât de ușor poți copia un text dintr-o fotografie. Tot ce trebuie să faci este să deschizi fotografia din galerie, iar în colțul drept de jos îți va apărea această iconiță cu un T. Apeși pe ea, iar textul detectat în fotografie va fi încadrat. Tot ce trebuie să faci este să selectezi partea pe care vrei să o copiezi, te duci în aplicația dorită, dai paste și asta e tot.
7. Încadrare automată
Faptul că avem de-a face cu un telefon pliabil, îți permite să-l folosești ca și cum ai avea un trepied la îndemână, iar când ai de filmat anumite cadre, acest aspect devine extrem de important. Și dacă activezi și funcția de încadrare automată, telefonul devine o adevărată unealtă pentru creat conținut, căci tot ce ai de făcut este să îl așezi pe o suprafață plană, să faci încadrarea, să apeși butonul de încadrare automată, din colțul drept de jos, și iată ce se întâmplă, odată ce am apărut în cadru, telefonul mă identifică, și ține cadrul pe mine. Face puțin zoom pe subiect, iar în momentul în care mă mișc în cadru, camera practic îmi urmărește mișcările, astfel încât să mă mențină în cadru. Cât de tare este asta dacă vrei să faci un vlog sau clipuri scurte pentru rețelele de socializare?
8. Sensibilitatea ecranului
Mergem mai departe cu o funcție care se adresează celor ce preferă gesturile de navigare în locul butoanelor. Eu fac parte din această categorie, prin urmare iată cum poți face schimbarea de la o opțiune la alta și cum poți seta o sensibilitate a ecranului optimă pentru nevoile tale. Intri în setări, afișaj, bară de navigare, iar aici bifăm gesturi de glisare, după care accesăm mai multe opțiuni, iar aici jos avem o bară cu sensibilitate la gesturile de pe marginea ecranului. Cu cât vei alege o sensibilitate mai ridicată, cu atât vei observa că zona de pe margini se mărește, cu cât vei opta pentru o sensibilitate mai redusă, această zonă se diminuează. Așadar dacă folosești o husă care acoperă și marginile ecranului, poți umbla la aceste setări pentru a putea folosi gesturile de navigare fără probleme.
9. Mișcări și gesturi
Și-am ajuns și la ultima funcție cool din lista noastră de astăzi. Hai să îți arăt o chestie faină pe care o poți face cu senzorul de amprente. Te duci în setări, caracteristici avansate, mișcări și gesturi, iar aici avem opțiunea Gesturi Senzor Amprentă, pe care odată ce o activăm, ne permite să folosim senzorul de amprente pentru a deschide cu ușurință panoul de notificări. Swipe în jos pe senzorul de amprentă, s-a deschis panoul de notificări, swipe în sus și l-ai închis.
Și cam atât cu seria de Tips and Tricks pentru Samsung Galaxy Z Flip 4. Sper că v-a fost util acest material sau măcar o parte din aceste funcții!