Samsung Galaxy S23 Ultra – un S22 Ultra așa cum ar fi trebuit să fie de la început!

De vreo două săptămâni îl tot butonez pe Samsung Galaxy S23 Ultra. L-am întors pe toate părțile, a fost daily driver-ul meu în această perioadă și în materialul de astăzi îți voi spune care a fost experiența mea cu el, ce aduce nou față de generația anterioară și dacă merită să faci un upgrade sau nu.

Unboxing

Și ca de obicei voi începe cu un scurt unboxing. Cutia este la fel de subțirică, întocmai după cum o știam de anul trecut. Nu a fost deloc o surpriză să constat că la interior am găsit doar telefonul, însoțit de cablul de încărcare, cheița SIM și bineînțeles nelipsitele cărticele. Când am zis că unboxingul va fi scurt, chiar am vorbit serios, căci nu primești prea multe în cutie în afară de telefon. Nu are nici folie, așa că te încurajez să fii pregătit cu una, dar și cu o husă atunci când îl scoți din cutie. Este un telefon mare și ar fi păcat să-ți alunece din mână.

Design

Pe parte de design, la prima vedere ai spune că scoți din cutie un S22 Ultra. Pe bune, zici că e același telefon, dar la o privire mai atentă apar și micile, micile diferențe. S23 Ultra este doar o idee mai mare față de modelul anterior. Cu un fir de păr mai lat. Nu mai este la fel de curbat pe margini. De data asta parcă se duce și mai mult în direcția Note-urilor. Cântărește cu 6 grame mai mult decât S22 Ultra, acum avem o siluetă de 234 g, protejată atât pe față, cât și pe spate cu Gorilla Glass Victus 2, deci ar trebui să fie ceva mai rezistent la șocuri față de modelul predecesor, dar am zis să nu-mi încerc norocul că totuși vorbim de un telefon cu un preț de plecare de pe la 6000 de lei. Oricum găsiți deja o grămadă de materiale pe internet unde puteți vedea astfel de teste dacă sunteți interesați. Tot în zona de schimbări pe parte de design ar mai fi faptul că lentilele de pe spate sunt o idee mai puțin ieșite în relief și sunt încercuite de aceste inele argintii. Și cam atât cu schimbările în zona de estetică.

 

Telefonul vine în 4 nuanțe: negru, verde, lavandă și alb. După cum se vede eu am primit la test varianta pe alb, însă varianta pe lavandă este preferata mea. Arată foarte bine, mai ales că spatele este mat. Asta nu înseamnă că nu reține absolut deloc amprentele, însă cu siguranță nu într-o proporție deranjantă. Ca idee eu am sesizat acest aspect doar pe variantele închise la culoare.

Este solid, bine închegat, nu scârțâie când pui presiune pe el și nu este alunecos. Are dimensiuni ce-l fac greu de manevrat cu o singură mână. Cititorul de amprentă este destul de rapid, nu neapărat cel mai rapid din ce am testat până acum în materie de telefoane, dar își face treaba bine de fiecare dată și nu am observat să dea rateuri ca la al meu Pixel 6 Pro. Pe laterale, butoanele își păstrează pozițiile, stylusul la fel, certificarea IP 68 de rezistență la apă și la praf rămâne și ea prezentă pe noua serie, ceea ce înseamnă că nu vei avea probleme dacă vei intra cu telefonul în piscină până la o adâncime de 2 metri.

Display

Ecranul păstrează aceleași proporții de pe generația anterioară, 6,8 inch, același Dynamic AMOLED 2X superb așa cum ne-a obișnuit producătorul, QHD+, cu o luminozitate maximă de 1750 nits exact cât modelul predecesor. Culorile sunt vibrante, contrastul este bun, imaginile sunt pline de detalii. Avem aceeași rată de refresh adaptivă de 120 Hz, ce conferă o experiență de utilizare grozavă. S-a tot vorbit despre faptul că telefoanele vin cu defecte din fabrică. Eu una n-am sesizat acest aspect la unitatea pe care am primit-o la test, deci probabil și aici e ca la situația cu semnalul lui Pixel 7 Pro, nu toate telefoanele au aceste defecte de fabricație.

Putere

Și dacă până aici am văzut aceeași Mărie cu altă pălărie, hai să vedem și care sunt adevăratele schimbări importante aduse de noua generație.

Prima ar fi la partea de hardware, unde spunem adio procesoarelor Exynos în favoarea chipseturilor Snapdragon pentru toate piețele. Iată că anul acesta producătorul coreean dă curs nenumăratelor solicitări venite din partea utilizatorilor și ce să vezi avem un flagship ce vine la bord cu noile și potentele procesoare Snapdragon 8 Gen 2 realizate pentru Galaxy. Dispare versiunea cu 8 GB RAM și 128 GB stocare internă. Acum avem versiunile cu 8 GB RAM și 256 GB memorie internă și 12 GB de RAM cu 512 GB sau 1 TB memorie internă. Slot microSD nu avem. De menționat faptul că telefoanele vin cu stocare mai rapidă,  UFS 4.0. Și dacă vechiul vârf de gamă se încingea în anumite momente de ziceai că l-ai luat de pe plită, ei bine noul S23 Ultra pare să fi rezolvat această problemă, căci nu am observat să mai deranjeze nici după o utilizare intensă, cu gaming, clipuri în 4K și apeluri lungi.

Camera

Și-am ajuns și la cea de-a doua schimbare importantă adusă de noul flagship, camera. Da, și aici Samsung bifează o noutate. În continuare pe spatele telefonului avem tot un Quad camera, unde 3 din senzori sunt aceeași de pe generația anterioară, însă pentru prima dată vedem pe un telefon Samsung, un senzor de 200 MP, un Isoscell HP2 ce îl înlocuiește pe cel de 108 MP de pe generația anterioară. Este și o idee mai mare față de cel de pe Galaxy S22 Ultra, cu un f/1.7 vs f/1.8 și stabilizare optică. Senzorul combină 16 pixeli într-unul, rezultând fotografii la 12,5 MP, însă există și un mod pentru rezoluția completă de 200 MP, dar și o opțiune la 50MP. Îți las aici un set de fotografii comparative pentru a-ți face o idee legat de diferențele între cele două moduri. Eu una n-am sesizat așa diferențe între ele. Părerea mea e că ar fi mai mult marketing cu cifrele astea amețitoare, care de altfel dau bine.

Cât despre ceilalți 3 senzori, avem unul periscope de 10 MP, cu zoom optic 10x, unul tele de 10 MP cu zoom optic 3x și unul ultrawide de 12 MP. Fotografiile sunt bune, destul de detaliate, culorile ușor saturate, în stilul caracteristic Samsung. În condiții optime de luminozitate nu ai ce să îi reproșezi. Se descurcă bine și cu soarele în față, iar în condiții slabe de luminozitate procesează fotografiile în fundal astfel încât reușește să redea detalii ce nu pot fi observate cu ochiul liber, iar zgomotul de imagine este minim în cele mai multe situații. Se păstrează acel zoom combinat până la 100x, și de data aceasta aș spune că fotografiile par a fi ceva mai luminoase și parcă e mai ușor să menții cadru, totul pare a fi mai stabil.

Camera secundară este și ea înlocuită. De data aceasta un nou senzor de 12 MP îi ia locul celui de 40 MP de pe generația anterioară. Selfie-urile sunt destul de reușite, efectul de bokeh este destul de bun. Știe să delimiteze capul de fundal aproape perfect.

La partea de filmare vedem iarăși o modificare. Telefonul filmează 8K la 30 fps anul acesta, spre deosebire de 24 fps de anul trecut. Sunt curioasă în ce măsură va face o diferență acest aspect. În sensul că nu știu câți utilizatori folosesc filmarea 8K. Autofocusul este super rapid, iar stabilizarea optică mi-a întrecut așteptările. După cum puteți vedea în această filmare coboram într-un ritm alert, iar filmarea este pur si simplu grozavă.

Baterie

În ceea ce privește bateria, nu ar părea că s-a umblat la ea, tot 5000 mAh, ca și anul trecut, însă diferența de anul acesta o face procesorul. Acest Snapdragon 8 Gen 2 care este mult mai eficient decât bătrânul Exynos, oferind utilizatorului o autonomie ceva mai mare. Dacă S22 Ultra nu rezista nici măcar o zi întreagă departe de încărcător, iată că S23 Ultra am putut să-l folosesc și două zile fără probleme. De încărcat se încarcă la 45W pe fir și încărcarea de la 0 la 100% durează cam o oră și jumătate. Nu e încărcarea cea mai cea din piață, dar e mai rapidă decât la Pixel 7 Pro. Și dacă puneau și încărcătorul de 45W în cutie era și mai bine. Încărcarea wireless se face tot la 15W, iar cea reversibilă la 4,5W.

S-Pen-ul este și el prezent cu aceleași funcții ca și anul trecut, doar că s-au mai adăugat câteva, dar despre asta într-un alt material.

Prețul

Prețul lui S23 Ultra? Pornește de pe la 6000 lei, și crește în funcție de configurația aleasă.

Samsung Galaxy S23 Ultra poate fi găsit în oferta magazinelor:

Așadar avem un Galaxy S23 Ultra care aduce 2 schimbări importante, procesorul, în sfârșit nu se mai încinge vârful de gamă al acestei serii,  și ce-a de-a doua schimbare: senzorul de 200 MP, care după părerea mea dă bine pe parte de specificații, dar nu aș spune că upgrade-ul față de camera lui S22 Ultra este colosal. Merită upgrade-ul de la vechiul flagship? Hai să spunem că nu cred că vei simți cu adevărat că ai făcut un upgrade: da, ceva mai multă autonomie, nu se mai încinge, dar la partea de cameră, schimbările nu sunt chiar Wow. Dar dacă vrei să treci de la o generație mai veche, atunci da, lucrurile vor sta cu totul diferit, căci S23 Ultra chiar este un telefon reușit.

Păreri Pro și Contra

Pro:

  • este un telefon arătos
  • vine echipat cu cel mai puternic procesor, Snapdragon 8 Gen 2
  • vine cu un senzor de 200 MP
  • autonomie mai bună față de generația anterioară
  • ecran superb
  • nu se încinge

Contra

  • upgrade-ul față de generația anterioară nu este atât de mare
  • prețul este destul de piperat

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.3
Display - 9.4
Hardware - 8.3
Autonomie - 8.9

9

O alegere premium

Samsung Galaxy S23 Ultra este un telefon reușit. Are o cameră excelentă, nu se încinge, autonomia e bună, fotografiile sunt reușite, însă pentru a simți din plin schimbările aduse de noul flagship, depinde foarte mult după ce telefon vrei să faci upgrade-ul. Dacă vorbim de un Galaxy S21 Ultra sau un model mai vechi, atunci da merită.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 4.65 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.