Samsung Galaxy S22 Ultra – un Note reinventat?!?

Iată că în sfârșit a ajuns și la noi în teste nimeni altul decât noul Samsung Galaxy S22 Ultra, vârful de gamă al seriei S de anul acesta. Încă de la lansare s-a tot spus ba că-i Ultra, ba că-i Note, ba că e o fuziune între cele două telefoane. Oricum ar fi, un lucru e cert, bijuteria aceasta vine cu tot ce-a avut mai bun de oferit Samsung pe cele două serii de telefoane, iar astăzi discutăm despre toate noutățile aduse, ce upgrade-uri aduce față de generația anterioară, ce e bine și unde ar mai fi loc de îmbunătățiri.

Unboxing

Ca și în cazul modelului de anul trecut și anul acesta telefonul vine în aceeași cutie minimalistă, în care găsim cheița pentru SIM, cablul de alimentare USB-C la USB-C și ceva maculatură. Nu s-a mai adăugat nimic, dar nici nu s-a mai renunțat la ceva.

Design

Eu am primit în teste varianta Phantom Black. Elegant, finuț, ba chiar aș putea spune că este o nuanță unisex, însă nu neapărat și versiunea care m-a cucerit, căci acel Burgundy și Green au ceva aparte.

Față de generația anterioară, avem ceva modificări pe parte de design. De această dată vedem un telefon cu rotunjimi doar pe laterale. Marginea superioară și cea inferioară sunt teșite, astfel încât de data aceasta noul flagship poate sta în picioare de unul singur. Este și o idee mai lat. Butoanele își mențin aceleași poziții.

Ansamblul de camere suferă modificări. Dacă anul trecut, S21 Ultra ieșea în evidență printr-un setup bine ieșit în relief, ei bine pentru Galaxy S22 Ultra vedem un design mai curat, cu aceste inele ce găzduiesc senzorii. Unii susțin că opțiunea de anul trecută ar fi fost mai atractivă. Părerea mea este că varianta de anul acesta este mult mai fină.

Spatele ușor alunecos primește și el ceva îmbunătățiri. Dacă pe S21 Ultra aveam sticlă Gorilla Glass Victus, S22 Ultra primește o sticlă Gorilla Glass Victus +, care în teorie ar trebui să fie cu 12,5% mai rezistentă. Nu pot confirma acest aspect. Nu că nu mi-aș dori, dar cred că deja găsiți pe net destule teste de rezistență pentru aceste telefoane, astfel încât să vă faceți o părere în acest sens.

Ce-ți voi spune este că avem de-a face cu un telefon solid, care nu-și schimbă forma câtuși de puțin atunci când pui presiune pe el. Dimensiunile sale generoase îl fac dificil de manevrat cu o singură mână. Mi-aș fi dorit să vină cu o husă în cutie. M-aș fi simțit mult mai safe, așa că te încurajez să îți iei una, pentru a-l păstra ca nou pentru cât mai mult timp.

S Pen integrat

Și-am ajuns și la elementul care de fapt era reprezentativ pentru seria Note și anume S Pen-ul, pe care îl găsim acum integrat și de Galaxy S22 Ultra. Încă de anul trecut, când Galaxy S21 Ultra primea suport pentru S Pen am prevăzut că ne vom îndrepta către acest scenariu. Mai ales că Samsung nu a mai lansat seria Note. Practic Note ajunsese să se diferențieze de vârful de gamă al seriei S prin acest accesoriu, căci în rest diferențe mari nu prea mai găseam, astfel încât să se justifice lansarea a două telefoane la interval de jumătate de an. Prin urmare de aici și fuziunea celor două serii de smartphone-uri. Iar asta nu e o decizie rea după părerea mea. De ce să te concentrezi pe lansarea a două produse similare într-un interval scurt de timp, când îți poți canaliza atenția pe lansarea unui produs, o dată pe an, dar acel produs să vină cu ceva diferit, să aibă un touch special.

În cazul de față, ideea de a integra S Pen-ul pe Galaxy S22 Ultra mi-a plăcut, căci pentru S21 Ultra, purtarea acestui accesoriu nu a fost cea mai confortabilă. Am fost nevoită să achiziționez o husă cu suport pentru S Pen, husă care știrbea din frumusețea telefonului, făcându-l să pară mare și cam grosolan. Partea frumoasă este că S Pen-ul integrat în noul vârf de gamă nu îngreunează câtuși de puțin telefonul, nu reduce dimensiunea bateriei. Practic, au găsit o modalitate de a face device-ul atât de compact, încât să te bucuri de cât mai multe beneficii, fără niciun compromis. În plus S Pen-ul este mai micuț decât cel destinat generației anterioare, este mai finuț, este calmant pentru nervi, iar latența lui s-a redus la 2,8 ms, reproducând perfect experiența scrierii cu creionul pe foaie. Da, nu spun că acest accesoriu este pentru oricine, însă pentru cei ce obișnuiesc să ia notițe, să deseneze, să editeze pe telefon, S Pen-ul va fi tare apreciat. Și pentru că la generația anterioară mulți utilizatori s-au plâns că S Pen-ul nu oferea toate funcționalitățile stilusului de pe seria Note, iată că de data aceasta accesoriul le are pe toate., chiar și magic gestures.

Display

Display-ul este top. Dacă anul trecut S21 Ultra oferea unul din cele mai bune display-uri de pe un smartphone, anul acesta trendul se menține, doar că și la acest capitol sunt ceva îmbunătățiri. Vine cu un superb Dynamic Amoled 2x de 6,8 inch, QHD+, cu o luminozitate maximă de 1750 nits, de vreo două ori mai mult față de Pixel 6 Pro și mai mult față de orice alt telefon din piață. Culorile sunt bine redate, contrastul este ce trebuie. Vine și cu o rată de refresh adaptivă, de 120 de Hz, care în teorie ar trebui să ajungă și la 1 Hz atunci când nu interacționezi cu telefonul. Din Develloper Options am activat o funcție care să îmi indice în timp real rata de refresh și din ce am observat, a scăzut cel mult până la 24 Hz atunci când nu exista nicio interacțiune. În rest, în momentul în care rulezi aplicații, rata de refresh ajunge instant la 120 Hz, oferind o experiență de utilizare super smooth.

Mai puternic ca oricând

La interior, telefonul este antrenat de potentul procesor Exynos 2200 pe 4 nm, ce vine într-o configurație de 8 sau 12 GB RAM, cu 128, 256, 512 sau chiar și 1 TB de stocare internă. 1 TB. Mulți nu avem atât nici pe laptop. Gaming-ul este o plăcere. De încins nici vorbă. S-a încălzit puțin abia după o sesiune zdravănă de distracție. Telefonul rulează Android 12 cu interfața ONE UI 4.1. Totul se mișcă așa cum trebuie. Nu am sesizat înfrânări enervante.

Camera

Și-am ajuns și la partea care ne interesează cel mai tare. Camera? Cât este de bună? Vine cu ceva upgrade-uri față de cea de pe S21 Ultra? Căci pe hârtie, avem aceleași cifre, un ansamblu Quad Camera, cu un senzor wide de 108 MP cu stabilizare optică, unul periscope de 10 MP, cu zoom optic 10x, unul tele de 10 MP cu zoom optic 3x și unul ultrawide de 12 MP. Cât despre camera frontală avem un senzor wide, de 40 MP cu focalizare automată cu laser. Ce face ca lucrurile să difere aici, este faptul că avem de-a face cu un nou procesor care ajută la o prelucrare mai bună a fotografiilor. Și dacă S21 Ultra oricum era un smartphone care se descurca bine pe parte de fotografie, ei bine S22 Ultra reușește să îl depășească în anumite situații.

Și o să îți explic de ce spun asta. Avem cadre în care fotografiile sunt destul de asemănătoare la prima vedere, dar când dai zoom pe ele ca în cazul de față se poate observa că negrul este mai negru pe S22 Ultra, detaliile de pe asfalt se văd mai bine, silueta din mijlocul de transport în comun este mai bine definită, iar cifra de pe autobuz este mai clară.

Avem un alt exemplu aici, cu soarele în față, în care ambele telefoane se descurcă destul de bine, însă la o privire mai atentă, vedem că S22 Ultra reușește să redea mult mai multe elemente. Clădirea din stânga este mai clară, roata din spate a SUV-ului este mai bine definită, în timp ce pe S21 Ultra se pierde ușor în umbră.

Elementul central și anume hotelul este plin de detalii chiar și atunci când dai zoom pe fotografie. Vedem cablurile stâlpilor de electricitate că sunt redate cu o mai bună acuratețe, țiglele de pe acoperiș sunt mai bine definite, iar în fotografiile cu 3x și 10x concluzia este aceeași. Iată cât de bine sunt redate elementele de decor ale clădirii.

 

În continuare se păstrează acel zoom combinat până la 100x, însă nu știu câți îl vor folosi pentru fotografii, căci se pierde destul de mult din claritate.

Foto cu 0,6/1/3/10/30/100x

În ceea ce privește selfie-urile, și aici se văd mai multe detalii, față de S21 Ultra, însă nu știu de ce în anumite fotografii dă o tentă așa ușor gălbuie tenului.

La partea de video, telefonul filmează 4K la 60 fps și chiar 8k la 24 fps. Îmi place că poți face switch între senzori în timp ce filmezi, însă detaliul acesta nu este valabil și pentru filmarea 4K la 60 fps.

Bateria

În ceea ce privește bateria, nu s-a umblat la ea, avem aceeași 5000 mAh, ceea ce este de apreciat, având în vedere că au făcut loc și pentru S Pen. Pentru un utilizator care lucrează mult cu telefonul, așa cum fac eu, S22 Ultra asigură o autonomie de maxim o zi de utilizare. Partea bună este că în sfârșit s-a făcut un upgrade la încărcarea pe fir, de la 25 W la 45W. Nu e încărcarea cea mai cea din piață, dar totuși este o evoluție. Dacă ar fi avut și încărcătorul în cutie era și mai bine.

Preț

Prețul lui S22 Ultra pleacă de pe la 6099 lei și în funcție de configurația aleasă mai poate urca cu până la 1000 lei. Nu-i un preț mic, însă telefonul nu este pentru orice buzunar.

Samsung Galaxy S22 Ultra poate fi găsit în oferta magazinului:

Samsungmobilestore.ro – de la 6199 lei

Concluzii

Vorbim de un smartphone de top, potrivit pentru oamenii de business, pentru creatorii de conținut, pentru editori, pentru pasionații de desen. Practic Samsung a adus pe S22 Ultra elementul care a consacrat seria Note, și-anume S Pen-ul, oferind astfel un device complet pentru a-ți putea face treaba cu ușurință direct de pe telefon. Perfect nu este, cum de altfel niciun smartphone nu a ajuns să fie. S-ar mai putea umbla pe la partea de autonomie, încă n-am înțeles cu rata de refresh cum face să scadă la 1Hz, dar per total vârful de gamă al sud coreenilor este un adevărat instrument pentru cei ce îl vor folosi la adevărata lui capacitate.

Păreri Pro și Contra

Pro

  • design superb
  • S Pen integrat
  • configurație de top
  • fotografiile sunt mai reușite față de cele de pe generația anterioară
  • refresh rate de 120 Hz

Contra

  • este alunecos
  • prețul

 

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.3
Display - 9.9
Hardware - 10
Camera - 9.2
Baterie - 8.9

9.5

O alegere premium

Samsung Galaxy S22 Ultra este noul vârf de gamă al seriei Galaxy S de anul acesta. Vine cu ceva modificări pe parte de design, camera are aceeași senzori, dar reușesc cadre mai bune, iar elementul de top, de data aceasta S Pen-ul este integrat.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 4.56 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.