Samsung Galaxy S21 – vedeta seriei de anul acesta?!?

După cum probabil ați observat de pe conturile nostre de Instagram sau Facebook, de câteva zile ne tot jucăm cu Galaxy S21 5G, iar acum a venit momentul pentru review-ul lui.

Multe schimbări anul acesta pentru seria S21. În primul rând, lansarea mult mai rapidă, cam cu o lună și ceva, în al doilea rând eliminarea încărcătorului, a căștilor din cutie și nu în ultimul rând upgrade-ul tehnologic și de design cu care ne surprinde în fiecare an.

Hai sa intrăm mai bine în pâine și să vedem cum arată cutia și ce o să găsim în ea.

Unboxing

O cutie mai micuță decât cea de anul trecut, dar nu extrem de mică. În interior găsim de data aceasta telefonul, un manual de utilizare, garanția, o cheiță pentru accesul la SIM și un cablu de încărcare USB-C la USB-C. Atât și nimic mai mult. Este bine? Rău?

Depinde… Dacă îți schimbi telefonul anual sau odată la doi ani, nu vei simți asta ca pe o problemă, încărcătorul de la vechiul telefon cu siguranță este destul de rapid încât să fii mulțumit de el. Însă dacă ai tras de ultimul telefon mai mulți ani sau faci un salt tehnologic mare, trecând de la un telefon din altă ligă, s-ar putea să nu te mai mulțumească vechiul încărcător, care cel mai probabil nu o sa fie nici cu mufa USB-C.

Din trioul gamei Galaxy S, S21 pe care noi îl avem la test este mezinul. Mai mic ca dimensiuni, cel mai slab la anumite capitole, dar și cel mai accesibil. Aș paria că va fi telefonul vedetă al seriei, ce se va vinde în cele mai multe exemplare. Eu zic că strategia Samsung a fost cam așa: punem pe Ultra tot ce se poate, ecranul cu cea mai buna rezoluție, cel mai luminos, senzori foto mai buni, atât pe spate cât și pe față, ecran curbat, bateria cea mai mare, RAM din belșug, de la 12 pana la 16 GB și nu în ultimul rând prețul cel mai mare. De la 6000 lei. Îl simți ca un gol în stomac, dar ce să faci, dacă vrei ULTRA, și cardul din portofel va trebui să fie pregătit de ULTRA.

După care au zis, vrem să facem un telefon mult mai accesibil, de top și el și care sa fie best seller-ul seriei. Si așa cred că a luat naștere acest S21 pe care îl avem și noi.

Telefonul este micuț, cu un ecran de 6,2 inch, se ține bine în mână, chiar și de persoanele cu mâini mai mici sau cu degete nu foarte lungi. Pentru mine aș spune că el este telefonul cu dimensiunile perfecte.

Design și Display

Display-ul este denumit Dynamic AMOLED 2X. Din denumire, Dynamic face o aluzie la suportul pentru HDR10+, 2X pentru că avem acum un refresh rate mai mare de 120 Hz, iar Amoled nu mai are nevoie de introducere… fiind denumirea pe care o știm încă del a Galaxy S1. Are o rezolutie de 1080×2400 px și luminozitate de 1300 niti. Un mic downgrade la rezoluție fata de Ultra, ba chiar si față de S20 de anul trecut, dar tot în categoria top este de clasat, având o densitate de 421 ppi. Ecranul nu mai este curbat deloc de data asta și este protejat de o sticla Corning Gorilla Glass Victus. Display-ul se imbină cu o rama metalica aurie ce îmbracă marginile telefonului și care se continuă spre zona camerelor într-un stil nou, ce mi-a plăcut mult mai mult în realitate decât în poze. Se simte diferit, arată diferit și mie îmi place. Spatele este din plastic de o culoare denumită de Samsung Phantom Violet, vedeta serieri. Este un plastic foarte calitativ, despre care ,dacă nu ai știi prea multe, ai spune cel mai probabil ca este o sticlă sablată. Tot pe spate este prezentă și zona senzorilor foto. O zonă aurie care păstrează caracteristici atât de la margini cât și de la spate. Culoarea și materialul sunt împrumutate de la marginea telefonului, iar textura mată de la spate. Interesantă această combinație de culoare, materiale si texturi. Un look distinct pentru 2021 as spune.

Camere

La capitolul foto-video, avem pe spate 3 senzori. Fix aceeiași senzori pe care îi vei regăsi și pe varianta S21 Plus. Un senzor principal, wide de 12mp, f/1.8, unul telephoto de 64mp, f/2.0 echivalent unui zoom 3x și unul ultrawide de 12mp f2.2. Pe față, doar un senzor de 10mp, f/2.2 care este poziționat în partea de sus a ecranului.

Maximele pe video sunt aceleași de anul trecut. Toate cele trei S21 stiu de 8k la 24 fps, inclusiv mezinul de față. Filmarea este bună, cu multe detalii, dar fără stabilizare și doar 24 fps. Maximul pe care îl scoți pe partea de video cu acest telefon, din punctul meu de vedere rămâne filmarea 4k la 60 fps.

Așa cum mă și așteptam, fotografiile sunt bune, plăcute ochiului, mai ales cele care surprind culori vii. Doza de saturație specifică Samsung face ca pozele să arate foarte bine, în special pe ecranul de calitate al telefonului. Și nivelul detaliilor este foarte bun, mai ales în condiții bune de luminozitate.

Senzorul ultrawide face si el o treabă de excepție în tandem cu softul. Pozele realizate cu acest senzor sunt foarte interesante. Bine de știut aici este faptul că opțiunea de corecție a distorsiunilor în pozele făcute cu acest senzor este preactivată. Pentru un efect mai pronunțat, mai artistic, o poți dezactiva din meniul aplicației foto. Și pe zoom lucrurile stau bine, mulțumitor pentru majoritatea situațiilor, însă nu se poate compara cu senzorul periscop de pe fratele mai mare, S21 Ultra.

O funcție foarte interesantă la aplicația de cameră este cea denumită, vizualizarea editorului. Cu aceasta funcție vei putea face o filmare cu unul din cei 3 sezori de pe spate, peste care se adaugă o filmare în timp real cu camera frontală. În timpul filmării vei avea la dispoziție pe ecran și 3 miniaturi cu vizualizări de pe fiecare senzor în parte și poți schimba în timpul fimării senzorul principal de filmare.

Sunet

Sunetul este foarte bun. Este redat de două difuzoare, unul principal, mai puternic în partea de jos, unde observăm grila specifică, iar unul în partea de sus, plasat undeva în spatele ecranului, sunetul ieșind printr-o fantă fină, dintre ecran și ramă.

Baterie

Vine cu o baterie similară cu cea de pe pe S20. Aceeași 4000 mAh, același fast charging de 25W, aceeași încărcare wireless de 15W și același reverse wireless charging de 4,5W. Un mare minus la partea de încărcare, mai ales dacă tragem cu ochiul la concurență. Neavând niciun upgrade la acest capitol, ăsta-i un motiv să zicem justificat pentru eliminarea încărcătorului din cutie.

Chiar dacă avem aceeași baterie ca și anul trecut, autonomia se îmbunătățește cu câteva procente bune datorate procesorului mai eficient, funcției de refresh rate adaptiv, dar și a rezoluției mai mici.

Desi S21 prezintă ceva minusuri față de S21 Plus și S21 Ultra, la procesor nu avem niciun compromis. Avem același procesor de top pe 5nm, Exynos 2100 însoțit de 8 GB de RAM. Așa cum te-ai aștepta, zbârnâie prin meniu și prin aplicații, iar noul procesor pare că ar fi rezolvat problemele de încălzire de pe vechea generație. Cu toate astea, a ajuns la o temperatură de 37 de grade, după solicitantul test Antutu, unde a dat tot ce a putut pentru a obține venerabilul scor de 606206.

Preț

Concluzie

Interesant ce au făcut sudcoreeni anul acesta, au realizat un flagship, cu tot ce trebuie pentru 2021, dar cu 700 lei mai ieftin decât varianta S20 5G de anul trecut. Ce îmi place este că pentru reducerea de aproape 15% din preț, au renunțat la anumite elemente cărora nu le vei simți lipsa prea mult. Încărcător, căști, o rezoluție ceva mai mică, dar insesizabilă cu ochiul liber, spatele din plastic în loc de sticlă, despre care am discutat că arată în continuare premium și cam atât… Restul este de top și da, Samsung Galaxy S20 este un flaship accesibil și compact, demn pentru 2021.

Păreri Pro și Contra

Pro

  • procesor puternic;
  • design elegant;
  • cameră principală performantă;
  • rezoluție bună
  • RAM din belșug
  • preț bun

Contra:

  • nu vine cu încărcător în cutie
  • spate din plastic
  • încărcarea putea fi mai rapidă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.