Samsung Galaxy A72 vs Galaxy A71 – Duelul camerelor!!!?

De data aceasta ți-am pregătit un duel între două telefoane populare din categoria de mijloc. Suspansul nu-și are rostul aici, căci sigur ai văzut în descriere despre cine este vorba, și anume Galaxy A71, vârful seriei A de anul trecut și urmașul său Galaxy A72, modelul lansat anul acesta. Și pentru că majoritatea utilizatorilor sunt interesați în mod deosebit de camera telefonului, focusul în acest duel va fi evident pe potențialul acestor terminale mobile la acest capitol. Înainte de asta hai să vedem pe scurt ce a schimbat producătorul la aceste telefoane de la o generație la alta. 

Ce a schimbat producătorul de la o generație la alta!

Și voi începe cu design-ul, unde modificările aduse sunt vizibile cu ochiul liber. Dacă Galaxy A71 venea cu spatele acoperit de un Glasstic lucios, destul de alunecos, ei bine Galaxy A72 duce eleganța la nivelul următor, împrumutând din finețea clasei de top. Spatele realizat dintr-un plastic mat, se simte bine la atingere. Este o idee mai mare în dimensiuni față de modelul predecesor, și cântărește cu vreo 24 g mai mult. Ce nu-mi place la noua generație, este grosimea: 8,4 mm vs 7,7 mm, cât măsura Galaxy A71. Trecem repede peste  acest compromis și aflăm că A72 introduce în scenă certificarea IP67, adică este rezistent la apă și la praf, specificație pe care o întâlneam până anul acesta doar la modelele de top. Good job Samsung! 

Ecranul. Aici avem tot un ecran Super AMOLED, de 6,7 inch, cu rezoluție Full HD+, doar că A72 primește în plus rata de refresh adaptabilă, de 90Hz. 

La interior A72 primește un procesor Snapdragon 720G, ceva mai potent față de procesorul Snapdragon 730 al lui Galaxy A71. Dacă anul trecut procesorul funcționa în tandem cu 6 și 8 GB de RAM, cu 128 GB spațiu de stocare, anul acesta se adaugă și opțiunea de 8 GB de RAM, cu 256 GB spațiu de stocare. 

Bateria aduce și ea un mic upgrade. Pe Galaxy A72 avem un acumulator de 5000 mAh, puțin mai generos comparativ cu cei 4500 mAh ai lui A71. Din păcate funcția wireless charging rămâne în continuare o caracteristică pentru telefoanele de top, căci nici de data aceasta nu o vedem prezentă pe seria A.

Și acum că am discutat pe scurt de micile diferențe între cele două telefoane, să trecem la partea care ne interesează cel mai mult pentru acest material, și anume camera, unde vom analiza cam ce poate fiecare telefon în parte. În ceea ce privește specificațiile, ambele telefoane vin cu un ansamblu de 4 camere. Și avem așa: 

  • un senzor wide de 64 MP, f/1.8,
  • unul ultrawide de 12MP, f/2.2,
  • unul macro de 5MP, cu o focală puțin îmbunătățită,
  • iar cel de-al 4-lea senzor, cel de profunzime, pe care îl regăseam pe A71, este înlocuit pe A72 de un senzor telephoto de 8 MP, cu f/2.4 și zoom optic 3x.

Și la capitolul video am sesizat ceva modificări. Pe lângă filmarea 4K la 30 fps și cea Full HD la 30 fps, acum avem și filmare Full HD la 60 fps. 

Bun acum că ne-am lămurit ce s-a schimbat să-nceapă și duelul:

Fotografie de peisaj

Deși este destul de înnorat afară, aș spune că A72, reușește să surprindă un cadru mai plin de culoare. Siluetele copacilor reflectate în apă sunt mult mai bine redate, detaliile fiind mai pronunțate față de ce reușește A71. 

Fotografia, realizată cu senzorul de 64 MP are destul de multe elemente, dar focusul a fost pus pe toboganul colorat, care la prima vedere ai spune că arată mai bine în fotografia realizată cu Galaxy A71, unde culorile sunt mult mai aprinse, dar nenaturale. Odată cu noua serie, Samsung pare că și-a mai domolit puțin apetitul pentru suprasaturarea cadrelor, fiindcă în cazul lui A72 avem parte de culori realiste. Totodată avem parte și ceva mai multe detalii.  

Zoom

Avem un colț de bancă nevopsit de ani buni, unde cele două telefoane reușesc să obțină rezultate destul de asemănătoare. Detaliile lemnului, vopseaua exfoliată, diferențele fiind făcute de culorile redate, așa cum am văzut și la fotografiile anterioare, dar și de faptul că A72 poate să surprindă detaliile mult mai de aproape datorită senzorului tele cu zoom optic 3x.

Macro

Dacă în multe situații, senzorul Macro este prezent mai mult să dea bine la numărătoare, am fost plăcut surprinsă să constat că în cazul de față chiar își face treaba, dacă ai puțină răbdare. Și aici n-aș putea spune că unul dintre telefoane se pricepe mai bine decât celălalt. Este vorba doar de precizie, să reușești să surprinzi cadrul fix atunci când te afli la distanța optimă.

Portret

Aici am observat că pe A72, producătorul înlocuiește modul focalizare live cu modul portret. Așadar pe A71 am folosit modul Focalizare Live, iar pe A72, modul portret. La prima vedere îți voi spune că îmi place mult mai mult fotografia realizată cu A71. Aici, culorile tari atrag privirea ca un magnet. Spre surprinderea mea, de data aceasta Galaxy A71, se descurcă chiar mai bine decât noul model al seriei A. Separă mult mai bine firele de păr, ridurile de expresie sunt și ele mai clare, iar pe ochi când dai zoom, aceeași poveste, dar din ce am observat nu se întâmplă așa de fiecare dată. Ba din contră, sunt momente în care se întâmplă fix pe dos. Iată dovada!

Fotografie de produs

În ceea ce privește fotografia de produs, am căutat un element cu multe detalii. Și dacă la prima vedere, aș fi spus că nu sesizez diferențe, la un closeup mi-am dat seama că A72 s-a descurcat mai bine comparativ cu A71.  Fotografia este mai clară, contrastul este mai bun, însă cadrul surprins de A71, îmi place că este ceva mai luminos.

Modul Night

Dacă în condiții de luminozitate optime, cam orice telefon știe să se descurce cel puțin onorabil, hai să vedem de ce sunt în stare cei doi concurenți când vine vorba de Night Mode. În acest set de fotografii trebuie să știți că doar silueta mașinii se vedea în noapte, nimic mai mult. Pentru două telefoane din categoria de mijloc, eu zic că au făcut o treabă bunicică. Fotografia realizată cu A72 este mai luminoasă, verdele ierbii este mai cald, copăceii surprind mai multe detalii, comparativ cu ceea ce reușește terminalul mobil lansat anul trecut. Un alt exemplu în condiții slabe de luminozitate, confirmă ceea ce spuneam la cadrele anterioare. Negrul este negru în fotografiile realizate cu A72, în timp ce fotografia realizată cu A71 îi conferă o tentă de gri, cu un zgomot de imagine mult mai pronunțat.

Selfie

Și am ajuns și la Selfie mode, unde avem aceleași specificații de anul trecut, un senzor wide de 32 MP, cu f/2.2. Am realizat un set de selfie-uri cu modul standard și la prima vedere îți voi spune că îmi place mai mult portretul realizat cu A71 și asta datorită tonurilor aprinse. Problema apare când inventează culori care nu erau acolo. De exemplu rujul de pe buze, nu era nicidecum ciclam, ci o nuanță mult mai caldă. 

Cel de-al doilea set de selfie a fost realizat cu modul portret în cazul lui A72, respectiv Live Focus în cazul lui A71. Efectul de bokeh se poate edita chiar și după realizarea fotografiei. Ceea ce nu a reușit niciunul dintre cele două terminale mobile este să facă delimitarea capului de fundal corect. Ambele au ratat multe șuvițe răzlețe. 

Video

În ceea ce privește partea video, diferențele sunt clare, Galaxy A 72 reușește să surprindă mai multe detalii, nu distorsionează culorile precum A71(în special în condiții slabe de luminozitate), însă din păcate pe parte de stabilizare, A72 pare că se descurcă mai slab decât modelul anterior.

Preț și disponibilitate

Samsung Galaxy A72 poate fi găsit în oferta magazinelor:

eMAG

PcGarage

Samsung

Samsung Galaxy A71 poate fi găsit în oferta magazinelor:

eMAG

PcGarage

Cel

Samsung

Concluzii

Concluzia mea după aceste teste? Galaxy A72 vine cu câteva îmbunătățiri la capitolul foto. Față de modelul anterior culorile redate sunt mai aproape de realitate, în cele mai multe cazuri reușește să surprindă mai multe detalii, însă are și momente când mai ratează, dar cred că prin update-uri de soft se pot rezolva multe din aceste situații. Îmi place că în condiții slabe de luminozitate se descurcă mai mult decât decent, atât pe fotografie, cât și pe filmare. Galaxy A71 în schimb compensează lipsurile prin culori suprasaturate, care la prima vedere dau bine și maschează cumva imperfecțiunile fotografiilor. La capitolul video, diferențele între cele două telefoane sunt mai mult decât evidente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.