Samsung Galaxy A72 – un mid-range arătos, cu câteva upgrade-uri importante!

De această dată îl avem la test pe Galaxy A72, vârful seriei Galaxy A de anul acesta, cel puțin deocamdată. Săptămânile trecute am făcut și un test comparativ cu Galaxy A71. Am vrut să vedem ce îmbunătățiri aduce camera noului model. Revenind la ale noastre, vă voi spune astăzi tot ce merită să aflați despre noul Galaxy A72, un telefon ce joacă în categoria mid-level. Și voi începe cu prețul de această dată, aproximativ 1800 lei. Hai să vedem dacă primim un produs de toți banii sau aici își spune cuvântul și greutatea brandului.

Unboxing

Galaxy A72 vine într-o cutie similară cu cea a lui Galaxy A52. Spre deosebire de seria de vârf a producătorului, Galaxy S, unde s-a decis renunțarea la căști și încărcător, aici producătorul renunță doar la căști, alegând să păstreze încărcătorul, doar că de această dată au optat pentru un fast charger cu usb-c. Tot în cutie mai găsim pe lângă telefon și cheița de SIM, garanția și manualul de utilizare, un cablu de încărcare USB-C la USB-C evident și cam atât. Ce nu am văzut nici la Galaxy A52 și nici aici, este o folie aplicată pe ecran-ul telefonului. Nu cred că acest detaliu ar ridica costurile cu mult, dar cu siguranță, ar face diferența, pentru că este imposibil să ții un telefon fără folie și să nu se aleagă cu zgârieturi, indiferent cât de atent ai fi.

Design

Ca și în cazul lui A52, telefonul vine în 4 nuanțe: Awesome White, Awesome Black, Awesome Violet și Awesome Blue. De data aceasta primim un telefon cu un design nou, ce mă duce cu gândul la eleganța și rafinamentul seriei de top, căci spatele este realizat dintr-un plastic mat, care se simte bine la atingere, nu reține amprentele și nici nu este la fel de alunecos precum varianta anterioară. Îmi place că de data aceasta au acoperit chiar și camera cu același material care se regăsește pe spatele telefonului.

Deși spatele este realizat din plastic, nu se simte ca și un plastic ieftin, ba din contră. Telefonul este puțin mai greu față de generația anterioară, cântărește 203g vs 179g și este o idee mai grosuț în talie, 8,4 mm vs 7,7 mm, dar asta se datorează bateriei ceva mai generoase. Pe margine vine cu o ramă din plastic, ce găzduiește butoanul power și butoanele pentru volum pe partea dreaptă, în partea superioară un microfon și sertarul pentru SIM, Îîn partea inferioară producătorul păstrează în continuare jack-ul de 3,5 mm, al doilea microfon, portul USB-C și grila pentru difuzor, iar pe latura stângă nimic. Al doilea difuzor, își face loc discret în partea superioară a ecranului, fix între ecran și ramă.

Camera secundară își păstrează aceeași poziție în partea superioară a ecranului. Cititorul de amprente integrat în ecran își păstrează locul în jumătatea inferioară a ecranului. Nu este cel mai rapid cititor de amprente testat pe un telefon mid-level, dar se descurcă. Una din noutățile pe care le aduce Galaxy A72, este certificarea IP67, de rezistența la apă și la praf, caracteristică, care până de curând era rezervată telefoanelor Samsung din categoria de top.

Display

Display-ul este un Super AMOLED de 6,7 inch, cu o rezoluție de 1080 x 2400 pixeli. Telefonul se așează bine în mână, însă nu îl vei putea folosi cu o singură mână, cel puțin nu dacă ai mâinile mai micuțe, așa cum am eu. Cea de-a doua noutate pentru care A72 primește încă o bilă albă, este rata de refresh de 90 Hz. Samsung este darnic cu gama Galaxy A de anul acesta, căci și Galaxy A52 primește acest refresh rate de 90 Hz, apreciat de cei care țin la detalii și în special de gammeri aș spune eu. Pentru cei ce își doresc o autonomie mai bună, pot opta oricând pentru rata de refresh standard, de 60 Hz. Ecranul este ceva mai luminos față de modelul anterior, ceea ce te va ajuta la exterior. Culorile sunt bogate, unghiuri de vizualizare ok, contrastul este bun, luminozitate bună.

Telefonul se așează bine în mână, însă nu îl vei putea folosi cu o singură mână, cel puțin nu în cazul în care ai o mână micuță așa ca mine.

Hardware

La interior avem același procesor ca cel cu care vine Galaxy A52, și anume Snapdragon 720G, un procesor ok, care se descurcă binișor cam în orice situație, însă recomandarea mea pentru cei care vor telefonul și pentru ceva gamming și au și ceva bănuți în plus ar fi să mergeți pe varianta 5G. Aceea vine cu un procesor mult mai potent, un Snapdragon 750G și în plus are un refresh rate de 120Hz. Chipsetul lucrează în tandem cu 6 sau 8 GB de RAM. Capacitatea de stocare internă este de 128 GB, dar anul acesta primim și versiunea de 256 GB. Modelul primit în teste este cel cu 8GB RAM și 256 GB memorie internă. Pentru cei pretențioși, care au nevoie de mai mult, este bine de știut că Galaxy A72 vine și cu posibilitatea extinderii memoriei interne printr-un card micro SD. Telefonul vine cu sistemul de operare Android 11, cu interfață ONE UI 3.1, care se descurcă ok în aplicații, fără înfrânări enervante.

Sunet

Pe parte de sonorizare, Samsung bifează încă o noutate. Dacă până anul trecut telefoanele aveau doar un difuzor, ei bine anul acesta primim două difuzoare Dolby Atmos, unul poziționat pe rama inferioară, iar celălalt, găzduit discret la îmbinarea dintre ecranul superior cu rama. Sunetul este bun. Pentru un telefon din categoria de mijloc, primim și ceva bass. Mi-ar fi plăcut să se păstreze claritate și la volum maxim, dar acest neajuns l-am sesizat la majoritatea telefoanelor pe care le-am testat până acum.

Cameră

Am ajuns și la cameră. Pe spate, ansamblul principal de camere este format din 4 senzori: unul wide de 64 MP, cu focală f/1.8, unul ultrawide de 12 MP; cu f/2.2, unul macro de 5 MP, cu f/2.4, iar cel de-al 4-lea este unul telephoto de 8 MP, cu f/2.4 ce vine cu zoom optic 3x și stabilizare optică. Cifre, cifre, dar cum se descurcă când vine vorba de fotografie și filmare? Îți voi spune că nu se descurcă rău deloc. Comparativ cu predecesorul, se vede o îmbunătățire. Am realizat chiar și un material comparativ între camerele celor două telefoane. Dacă nu l-ai văzut încă, te invit să îl urmărești. Ai acolo exemple atât în condiții optime de luminozitate, cât și în condiții de luminozitate scăzută.

Zoom

Night Mode

Macro

În condiții bune de luminozitate

Cât despre camera de selfie, nicio schimbare de anul trecut, același senzor de 32 MP, cu apertura f/2.2, care reușește niște selfie-uri bunicele. Mai greșește atunci când face delimitarea capului de fundal, nu prea recunoaște șuvițele răzlețe, dar sper ca problema asta să fie rezolvată printr-un update de soft pe viitor.

Bateria

Bateria de 5000 mAh se încarcă la 25W, iar o încărcare completă durează puțin peste o oră, cam 1 oră și 10 minute. Încărcarea la 25W este rapidă, dar nu la fel de rapidă ca la concurență, însă ținând cont că nici telefoanele din seriile de top nu beneficiază de ceva mai bun, nu pot spune că îmi setasem așteptări mai mari aici. Galaxy A72 asigură aproximativ o zi și jumătate, două de autonomie, ceea ce nu e rău deloc.

Prețul și disponibilitatea lui Samsung Galaxy A52:

Concluzie

În concluzie Samsung Galaxy A72 este de fapt un A52 mai mare, cu o cameră mai bună. Este arătos, oferă o autonomie bună, vine cu certificare IP67, introduce în scenă rata de refresh de 90 Hz și se descurcă binișor la capitolul foto-video. Sunt și ceva compromisuri pe alocuri, cititor de amprentă cam lent, procesorul este bun, dar mergea și ceva mai potent, wireless charging încă nu avem, dar pentru un telefon de aproximativ 1800 lei sau dacă îl prinzi la reducere, cu atât mai bine, eu zic că oferă destul de multe.

Păreri Pro și Contra:

Pro:

  • design fin
  • refresh rate de 90 Hz
  • difuzoare stereo
  • certificare IP67
  • autonomie bună
  • se descurcă bine pe fotografie

Contra:

  • nu are cel mai potent procesor
  • nu vine cu wireless charging
  • cititorul de amprentă nu e tocmai rapid

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 8.6
Display - 8.2
Hardware - 7.7
Camera - 8
Baterie - 8.6

8.2

Un mid-range bun

În concluzie Samsung Galaxy A72 este de fapt un A52 mai mare, cu o cameră mai bună.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 3.77 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.