Acer Predator Helios 300 – o „bestie” de gaming!

Zilele acestea am avut la test un laptop de gaming, un Acer Predator Helios 300 PH315-55-766X. Numele de cod extrem de complicat de reținut. Ce trebuie să reții însă despre acest laptop este faptul că vorbim de un bad boy în materie de gaming, care nu doar că arată grozav cu luminile RGB, dar vine echipat corespunzător pentru a oferi utilizatorului o adevărată experiență de gaming și nu numai. Despre toate acestea și alte detalii referitoare la acest laptop vom discuta în cele ce urmează.

Acer este este unul dintre brandurile cu o puternică amprentă pe piața laptopurilor de gaming. An de an producătorul vine cu dispozitive care să răspundă tot mai mult nevoilor fiecărui tip de utilizator. Acer Predator Helios 300, modelul pe care noi îl testăm astăzi, nu este un model de top, însă nici departe nu se află.

Unboxing

Laptopul vine într-o cutie de dimensiuni generoase, în interiorul căreia vei mai găsi încă două cutii mai micuțe: una în care se află laptopul, însoțit de garanția Predator Premium Service ce asigură utilizatorului 1 an de zile asistență din partea unei echipe specializate pe laptopurile Predator, plus certificatul de garanție și manualul de utilizare. În cea de-a doua cutie se află cablul de alimentare și un încărcător de dimensiuni serioase, așa cum numai în cazul laptopurilor de gaming mai îmi este dat să văd în prezent.

Design

Din prima clipă, îți dai seama că ai de-a face cu un laptop de gaming. Este solid, bine închegat, are un design agresiv, inspirat parcă din jocurile cu roboți și misiuni de salvare: linii drepte, unghiuri ascuțite pe spate, guri largi pe laterale și pe spate pentru ventilatoare, astfel încât răcirea să fie cât mai eficientă. Desi vorbim de un laptop de gaming, cu finisaje metalice, totuși greutatea lui nu este una de speriat, cântărește doar 2,5 kg și măsoară 3 cm în punctul cel mai gros. Cu toate acestea, dacă te gândești să îl iei în rucsacul de vacanță, pregătește-ți spatele, căci și încărcătorul cântărește aproape 1kg. Laptopul se simte bine la atingere, atenția la detalii se vede la fiecare îmbinare. Predator Helio 300 este disponibil într-o nuanță neagră, mată. Pe suprafața capacului doar logo-ul iese în evidență, cu atât mai mult în timpul utilizării device-ului, când se și aprinde într-un albastru interesant. Și dacă tot vorbim de gaming, luminile RGB nu puteau lipsi din peisaj.

În cazul de față, laptopul vine cu lumini RGB pe tastatură, mai exact toate tastele sunt iluminate individual din spate. Mai vedem o bandă cu lumini RGB și pe marginea din față, poziționate cumva dedesubt astfel încât să se reflecte frumos pe birou. Luminile sunt destul de puternice și au tot felul de efecte interesante, astfel încât să îți schimbi aspectul setupului de gaming de câte ori dorești. Poți umbla și la intensitatea lor, astfel încât să fii cât mai confortabil în utilizarea laptopului. Sau poți alege să le sincronizezi cu jocul dorit. Ba chiar le poți customiza după cum bunul plac din aplicația preinstalată Predator Sense.

Pe laterale găsești o mulțime de porturi. Și avem așa: pe laterala dreaptă două porturi USB-A 3.2, pe laterala stângă un port Ethernet, un alt port USB-A3.2 și jack-ul pentru căști și microfon, iar pe spate găzduiește portul de încărcare, un port Thunderbolt 4 ce permite alimentarea device-ului, conectarea unui monitor 4K pentru gaming, a perifericelor, fiind totodată extrem de rapid pentru suportul de date. To aici mai avem un conector HDMI și un Mini Display Port.

Mi-ar fi plăcut să găsesc aici și un cititor de carduri. Pentru un creator de conținut ce și-ar dori să folosească laptopul pentru editare de exemplu, un astfel de slot ar fi super util. Bine, această necesitate o poți rezolva fără probleme și cu un adaptor.

Tastatura este confortabilă, potrivită pentru o utilizare îndelungată. Blocul numeric este și el prezent. Aici vei găsi o comandă rapidă Predator Sense, care deschide aplicația și permite comutarea între diferite moduri de performanță. TouchPad-ul este unul standard, foarte responsive, însă cu siguranță în mare parte veți folosi un mouse de gaming.

Dedesubt găsim două decupaje pentru difuzoare și câteva grătare de ventilație.

Dispaly

Display-ul de 15,6 inch este în format de 16:9. Rezoluția este îmbunătățită față de generația anterioară. Acum este QHD, de 2560 x 1440 pixeli, cu un refresh rate de 165 Hz, suficient pentru a juca 3D, rapide, fără lag-uri enervante. Ecranul dispune de tehnologia Nvidia G-Sync, ce ajută la sincronizarea între cadrele generate de placa video și cele afișate de monitor, pentru a preveni ruperea imaginii atunci când laptopul se încălzește.

La interior

Și-am ajuns și la interior, unde observăm că laptopul este dotat cu noua arhitectură performantă de la Intel. Noile procesoare de generația a 12-a de la Intel sunt foarte rapide. Iar Helios 300 folosește un Core i7-12700H, o bestie de 3,5 GHz cu 14 nuclee și 20 de fire. Pe lângă noua arhitectură Alder Lake, noutatea în cazul acestor noi cipseturi Intel este folosirea unui design hibrid. Astfel, în locul folosirii mai multor nuclee similare, arhitectura Alder Lake conține P-cores (nuclee pentru performanță) și E-cores (nuclee pentru eficiență energetică). Astfel nucleele pentru performanță vor fi folosite pentru task-urile solicitante, precum gaming sau editare, iar nucleele dedicate eficienței se vor folosi pentru rularea sarcinilor ușoare, browsing, word, social media.

Nucleele dedicate performanței sunt capabile de hyper-threading sau de a rula două fire de execuție software simultan. De asemenea sunt optimizate pentru performanță cu un sigur fir de execuție cu latență redusă și sarcini de lucru AI.

Nucleele dedicate eficienței energetice sunt optimizate pentru performanță performanță scalabilă și descărcare eficientă a sarcinilor de fundal. Acestea sunt capabile să ruleze un singur thread de software.
Ambele tipuri de nuclee fac parte integrantă din Thread Director, o soluție hardware pentru programarea sarcinilor , concepută pentru ca nucleele P și E să lucreze împreună. Ce face mai exact acest Intel Thread Director? Practic este un manager de fire, ce ajută sistemul de de operare să atribuie sarcinile într-un mod inteligent, oferind astfel o experiență de utilizare mai bună.

Cum funcționează Thread Director?

Practic monitorizează foarte precis instrucțiunile de rulare a fiecărui fir și starea fiecărui nucleu, oferind constant feedback sistemului de operare pentru atribuirea corectă a fiecărei sarcini de lucru. Totul rulează perfect, fără a necesita vreo intervenție din partea utilizatorului.

Procesoarele din generația a 12-a primesc și suport pentru memoria RAM, ce oferă viteze superioare, Plug’n Play, la 4800 Mhz, față de 3200 Mhz pentru DDR4. Practic viteza crește cu 50%, ceea ce face ca noile module să fie ideale mai ales pentru pasionații de gaming. DDR5 înseamnă nu doar performanțe mai bune ci și o eficiență energetică crescută. DDR5 permite capacități de până la 128 GB de RAM per modul, în timp ce DDR4 permite doar 32 GB.

Predator Helios 300 vine echipat cu o placă grafică Nvidia GeForce RTX 3070 TI cu 8 GB de memorie video, a doua cea mai rapidă placă Nvidia pentru utilizare mobilă.

Experiența de utilizare

Gamingul este iresproșabil. Am testat, Cyberpunck și am fost impresionată. Extrem de multe detalii și totul funcționează smooth. Editarea este o plăcere, iar despre browsing, multimedia și alte sarcini mai light, clar aici experiența de utilizare este una foarte bună.

Aplicația Predator Sense

Asa cum spuneam și mai devreme, Predator Sense este aplicația preinstalată ce îți permite nu doar să faci customizările pentru lumini, ci aici găsești și alte informații referitoare la resursele folosite, răcire. Tot aici găsești și 4 moduri de funcționare: quiet, default, extreme și turbo. În modul quiet evident se mai taie din resurse, dat fiind că nu se poate folosi la maxim sistemul de răcire.

Baterie

La atâta putere vei avea nevoie și de multă energie. Nu poți folosi laptopul să te joci fără ca el să fie conectat la priză. Nu de alta, dar experiența de gaming se schimbă total, căci resursele laptopului nu sunt folosite la maxim și în plus bateria se va epuiza extrem de repede. Și nu cred că și-ai dori asta fix în mijlocul unei misiuni, nu-i așa?

Cum stă cu răcirea?

De încălzit se poate încălzi destul de mult, în funcție de jocul cu care vă delectați, însă vine cu ventilatoare puternice.

Tehnologia AeroBlade 3D pune serios umărul la răcirea laptopului asigurând un flux puternic de aer. În modul, Max ventilatoarele fac treabă bună, aruncând serios aerul prin gurile de ventilație de pe laterale și cele de pe spate.

Cât este de zgomotos?

Aș spune că depinde de activitatea desfășurată. De exemplu acum este doar pornit și practic nu se aude nimic, la fel și în cazul în care scrii texte sau navighezi pe internet, dar când vine vorba de gaming sau editare video, lucrurile se schimbă, însă nu cred că este o surpriză pentru un gamer adevărat. Până la urmă laptopul turează la maxim resursele în anumite momente și e normal să se întâmple asta.

Conectivitate

Cât despre conectivitate, laptopul se bucură de Wi-Fi 6E, o extindere a conectivității Wi-Fi 6. Wi-Fi 6E spre deosebire de Wi-Fi 6 extinde lungimea benzii până la 6 GHz. Spre deosebire de benzile existente, care au spectrele de dimensiuni mici și numărul de benzi limitate, banda de 6 GHz evită suprapunerile și interferențele cu celelalte dispozitive. Față de benzile de 2,4 Gz și 5 Gz, care sunt destul de aglomerate, spectrul de 6 GHz este ocupat doar de conexiuni Wi-Fi 6 eficiente.

Tehnologia Wi-Fi 6E permite adăugarea a 7 canale adiționale, fiecare de câte 160 MHz. Acestea au rolul de a mări lățimea benzii și de a dubla debitul, utilizând mai multe transmisii în același timp, la viteze foarte mari. Asta înseamnă că te poți bucura de filme 8K, jocuri AR / VR și descărcări de fișiere mari.

Concluzii

Ca și o concluzie, acest Acer Predator Helios 300 PH315-55-766X este un laptop cu o configurație de gaming grozavă. Partea bună este că pe lângă gaming, îl poți folosi și pentru editare, în cazul în care ești creator de conținut sau job-ul tău cu asta se ocupă. Este rapid, procesorul accelerează nu doar jocurile, ci și alte sarcini mai serioase. Refresh rate-ul de 165 Hz este numai bun pentru jocurile cu grafică solicitantă. Așadar, dacă ești un pasionat într-ale gamingului și pe deasupra te interesează ca laptopul să te ajute și pentru rezolvarea altor task-uri, da acest Predator Helios 300 poate fi o opțiune demnă de luat în considerare.

Păreri Pro și Contra:

Pro:

  • pentru un laptop de gaming nu cântărește mult
  • are lumini RGB
  • configurație puternică de la Intel
  • Thread Director
  • Wi-Fi 6E
  • refresh rate de 165 Hz

Contra:

  • nu are cititor de carduri
  • se poate încinge destul de mult în jocurile cu grafică solicitantă

Verdict Gadget-Review.ro

Design
Conectivitate
Performanțe
Display

O bestie de gaming!

Acer Predator Helios 300 PH315-55-766X este un bad boy în materie de gaming, care nu doar că arată grozav cu luminile RGB, dar vine echipat corespunzător pentru a oferi utilizatorului o adevărată experiență de gaming și nu numai, căci știe și editare video 4k, iar cu restul sarcinilor (browsing, multimedia, rețele de socializare, email)se descurcă grozav.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 4.41 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.