Oppo Reno 7 Lite 5G – un smartphone de buget extrem de arătos!

În mod normal telefoanele se împart pe 3 categorii, în funcție de specificații și buget, însă indiferent de suma alocată pentru un asemenea device, orice utilizator își dorește un smartphone care să arate bine. Și dacă la telefoanele de top te aștepți să vezi o atenție sporită pe parte de design, nu plecăm neapărat cu aceleași pretenții și pentru un smartphone de buget.

Iată că Oppo vine cu o propunere extrem de interesantă pentru un entry-level spre mid-range, căci în primăvara aceasta a lansat unul dintre cele mai frumoase telefoane de buget pe care eu am pus mâna până acum. Este vorba de Oppo Reno 7 Lite, un smartphone cu un preț de plecare de pe la 1500 lei, ce iese în evidență din prima clipă prin al său design spectaculos. De mai bine de o săptămână îl avem și noi la test, iar astăzi a venit momentul să dăm verdictul: este un telefon frumos și atât sau are și alte calități?

 

Telefonul vine într-o cutie cu al cărei design eram deja familiarizată de la vechile generații. Schimbarea se vede în interiorul ei, acolo unde descoperim un telefon superb, însoțit de un cablu de încărcare USB-A la USB-C și un fast charger de 33W. Iată că se poate să vedem și un telefon cu preț decent și încărcare rapidă. Ba chiar se încarcă mai rapid decât multe telefoane din gama high-end. Tot în cutie mai găsești și o husă din silicon, garanția și manualul de utilizare.

Design

Oppo Reno 7 Lite este un telefon ce atrage de când îl scoți din cutie. Arată și se simte bine în mână. Ecran drept, rotunjit frumos doar la colțuri, subțirel în talie, doar 7,5 mm, cu un spate plat, telefonul se așează bine în mână. Poate fi folosit cu o singură mână, fără mari emoții, căci are un grip bun și asta mai ales datorită faptului că producătorul a ales acest design cu linii drepte, care duce cumva cu gândul către iPhone. Ultimul telefon pe care l-am putut așeza așa în poziție verticală, fără a-l sprijini de ceva, a fost iPhone 13, doar că Oppo Reno 7 Lite este ceva mai subțirel. În primă fază am avut senzația că spatele este realizat din sticlă, dar de fapt avem de-a face cu un policarbonat foarte calitativ, mat, ce pare a fi sablat. Îmi place că nu reține deloc amprentele și nu este alunecos. Nici nu scârțâie atunci când pui presiune pe el, așa cum am mai văzut la alte telefoane din zona aceasta buget. Dacă nu aș ști prețul lui, aș avea senzația că este mult mai scump.

Spatele are o culoare cameleonică ce îi conferă niște reflexii interesante, de mov, cu verde și galben. Ansamblul de camere este delimitat de o suprafață lucioasă. De această dată nu mai avem un camera bump, ci doar senzorii ies discret în evidență. În plus sunt încercuiți de inele RGB, care se aprind atunci când telefonul este la încărcat sau când utilizatorul primește notificări. O idee inedită, pe care eu nu am mai văzut-o în altă parte. Denumite Dual Orbit Lights, aceste inele se aprind diferit, în funcție de scenariu. Când telefonul este pornit sau când primești mesaje, lumina se aprinde și se stinge ușor, la un apel se aprinde și se stinge intermitent, astfel încât să îți atragă atenția, iar când telefonul este la încărcat, inelele se aprind într-o nuanță albastră, fără a mai clipi. Prin urmare o alegere diferită față de ce vedem în piață, mai simplă, mai elegantă.

Este ușurel, cântărește doar 173g. Rama găzduiește pe latura stângă butoanele pentru volum, și sertarul pentru SIM, pe latura dreaptă butonul power, pe latura superioară un microfon, iar pe latura inferioară grila pentru difuzor, portul USB-C, cel de-ai doilea microfon și cireașa de pe tort jack-ul de 3,5 mm. Nu prea mai vedem des așa ceva în zilele noastre, nu-i așa? Ei bine, iată că Oppo încă păstrează jack-ul pe terminalul mobil de buget și cu siguranță mulți vor aprecia acest detaliu. Nu toți sunt fanii adaptoarelor, mai ales că sunt atât de micuțe și de multe ori le rătăcim prin buzunare sau diferite sertare.

Pe față, în partea superioară a ecranului își face loc discret în colțul din dreapta, camera secundară, iar senzorul de amprente se regăsește integrat în ecran, destul de aproape de marginea de jos a telefonului. Nu este cel mai rapid cititor de amprente de pe un telefon, însă cu siguranță nu dezamăgește. Ba chiar aș spune că se descurcă mai bine decât multe telefoane cu un preț poate dublu față de acesta. Oricum, dacă îți dorești și o alternativă, telefonul vine și cu recunoaștere facială. Certificarea IPX4 de rezistență la apă și la praf este prezentă și ea.

Display

Display-ul de 6,43 inch este un AMOLED cu rezoluție de 1080 x 2400 pixeli, ce se întinde până aproape de marginile telefonului, mai puțin în partea inferioară, unde vedem o bărbie ceva mai lată. Ecranul este luminos, ajunge până la 600 nits, ceea ce îți va permite să îl folosești la exterior, chiar și în bătaia soarelui. Culori vibrante, contrast bun, unghi de vizibilitate ok. Mi-aș fi dorit să se alinieze trendului de 120 Hz sau măcar 90 Hz și în ceea ce privește rata de refresh, dar se pare că va trebui să ne mulțumim doar cu cei 60 Hz standard.

La interior

La interior, Oppo Reno 7 Lite vine echipat cu un procesor Snapdragon 695 5G, un procesor decent pentru categoria din care face parte telefonul. Lucrează împreună cu 8 GB de RAM. Găsim la bord 128 GB de memorie internă, iar în caz că nu îți este de ajuns, ai și posibilitatea extinderii ei printr-un card microSD. RAM-ul poate fi suplimentat cu încă 5GB prin funcția RAM Expansion, asigurând utilizatorului 13 GB de RAM. Cum e posibil asta? Alocând o parte din ROM pentru RAM.

Telefonul se descurcă binișor cu jocurile. N-am observat să se încingă în timpul pauzelor de joacă. Se încălzește puțin, dar nu ceva deranjant.

Rulează Android 11, cu interfață ColorOS 12. Nu prea am înțeles aici strategia, de ce s-a optat pentru Android 11 și nu a venit direct cu Android 12. Cu siguranță o să urmeze și un update pentru Android 12. Când, habar n-am, dar până atunci îți voi spune că și în varianta aceasta telefonul rulează aplicațiile ok. Nu se blochează. Interfața este simplă, nu te vei pierde prin multe aplicații inutile. Nu suportă WiFi 6 și nici ultimul standard Bluetooth 5.2, dar este 5G și are NFC pentru plata cu cardul.

Sunet

Sunetul este ok. Nu excelează la acest capitol, dar nici nu mă așteptam la asta. Mi-ar fi plăcut să aibă și puțin bass, dar în același timp îmi dau seama că e normal să se facă pe alocuri și compromisuri pentru a se obține un preț atât de atractiv. Îmi place că amplasarea difuzorului este corectă, în așa fel încât să nu fie astupat atunci când te joci sau asculți muzică.

Autonomie

Bateria de 4500 mAh este suficient de generoasă încât asigură cam 2 zile de utilizare, chiar și 3 pentru cei care nu folosesc telefonul intens. În plus smartphone-ul vine cu această încărcare super-rapidă la 33W și cum vă spuneam la început, stați liniștiți are și încărcătorul în cutie. Nu veți fi nevoiți să faceți investiții și în direcția aceasta. Telefonul promite să se încarce de la 0 la 100% în aproximativ 63 minute.

Cameră

Și-am ajuns și la cameră. Cu toții ne dorim telefoane cu camere bune, indiferent cât alocăm pentru achiziția unui telefon. Și este de înțeles. Practic, acesta este instrumentul pe care îl avem la îndemână pentru a imortaliza momentele cheie ale vieții.

Oppo Reno 7 Lite vine cu un ansamblu principal de 3 senzori: unul Sony, wide de 64MP, unul pentru adâncime de 2 MP și unul macro de 2 MP. Fotografiile realizate cu senzorul principal nu sunt rele deloc. În condiții bune de luminozitate ai culori bogate, detalii, contrast. Îmi place că nu exagerează culorile, deși fotografiile au fost realizate în diferite condiții meteo: cu soare, cu nori. În general telefonul s-a descurcat ok. Dacă îți dorești fotografii mai pline de viață, ai și opțiunea de AI Scene Enhacement.

Trebuie să menționez că au fost situații în care am simțit lipsa unui unghi mai larg și cred că mai degrabă aș fi preferat un senzor ultra-wide în locul celui macro. Mi-ar fi fost mult mai util. Camera vine și cu un Night Mode, care în cele mai multe situații își arată utilitatea, căci reușește să redea ceva mai multe detalii, pe care nu le poți sesiza cu ochiul liber.

Camera secundară de 16MP se descurcă decent cu selfie-urile realizate cu modul portrait, aș putea spune. Nuanța pielii este redată corect, ridurile de expresie sunt si ele surprinse, însă delimitarea subiectului de fundal nu are cea mai bună acuratețe. Mai ratează anumite șuvițe.

La partea de cameră telefonul se descurcă bine în general și în plus este ajutat de software, căci fotografiile sunt retușate în timp real și în plus ai tot felul de opțiuni din cameră, astfel încât să obții rezultate cât mai bune, de fiecare dată. Ba chiar ai și mod Extra HD ce îți permite să realizezi capturi la 108 MP. Da, ai auzit bine, 108, deși senzorul camerei este de 64 MP. Tot din software este posibilă și treaba aceasta.

La partea de video, telefonul filmează Full HD la 30 FPS. Focalizarea se face rapid din ceea ce am văzut, stabilizarea lucrează și ea. Mi-ar fi plăcut să văd filmare 4K, dar îmi dau seama că aceste pretenții nu-și au rostul aici.

Preț și disponibilitate

Telefonul poate fi găsit în ofertele magazinelor:

evoMAG1675 lei

Orange1504 lei

Păreri Pro și Contra

Pro:

  •  un telefon extrem de arătos
  •  se încarcă la 33W
  •  ecran luminos
  •  stabilizare electronică bună
  •  certificare de rezistență la apă și la praf
  •  inele cu iluminare RGB
  •  autonomie bună

Contra:

  •  nu vine cu refresh rate de 90Hz sau 120Hz
  •  nu filmează 4K
  •  mi-ar fi plăcut să vină cu un senzor ultrawide

Concluzie

Și cam atât despre Oppo Reno 7 Lite, această frumusețe care demonstrează că pe lângă un aspect spectaculos, știe să se încarce rapid, la 33W, are ecran super luminos și camera reușește cadre bune în general. Ar fi fost util și un refresh rate mai bun, un senzor ultra-wide, să știe să filmeze 4K, dar pentru categoria de preț în care acest telefon se înscrie, eu zic că este un competitor neașteptat de bun.

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.7
Display - 8.8
Hardware - 7.7
Camera - 7.3
Autonomie - 8.1

8.3

Frumusețe la preț accesibil

Oppo Reno 7 Lite este unul din cele mai frumoase telefoane de buget pe care eu am pus mâna până acum. Și nu doar atât. Are și câteva calități interesante, care îl fac să fie un bun competitor.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 3.22 ( 17 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.