Huawei P40 – ce poate mezinul seriei P40?

În urmă cu câteva luni testam Huawei P40 Pro, iar astăzi a venit momentul pentru review-ul fratelui mai mic, un telefon care într-un alt context, probabil ar fi fost în topul celor mai bine cotate telefoane de pe piață, dar lăsând deoparte înverșunarea lui Trump împotriva Huawei, hai să îți spun ce aduce mezinul gamei Huawei P40.

Ce găsim în cutie?

Telefonul vine în cutie, însoțit de cunoscutele cărticele, cheița SIM și o pereche de căști in-ear cu USB-C, un cablu de încărcare USB-C la USB-A și încărcătorul Super Charge de 22,5W. Mi-ar fi plăcut să beneficieze și acesta de încărcare la 40W, ca P40 Pro sau ca P40 Lite, care este un telefon mult mai ieftin. Ce nu am găsit în cutie și ar fi fost utilă, este o husă, dar măcar mă consolez cu faptul că ecranul este protejat cu o folie aplicată din fabrică.

Design

Huawei P40 este un telefon care îți ia ochii din prima clipă. Și dacă la prima vedere ai spune că este de fapt un P40 Pro mai micuț, la o privire mai atentă, realizezi că ai de-a face cu un telefon diferit.

Elegant, finuț, P40 se așează bine în mână. Ba chiar aș spune că pentru o mână micuță ca a mea este mult mai potrivit față de P40 Pro. Este mai ușor cu 34g și ceva mai mic în dimensiuni. Mai exact cântărește 175 g și măsoară 148,9 x 71,1 x 8,5 mm. Este disponibil în aceleași nuanțe versatile: Silver Frost Blush Gold, Deep Sea Blue, Ice White și Black(modelul pe care îl avem și noi în teste, un adevărat asiprator de amprente).

Butoanele păstrează aceeași poziție ca și la P40 Pro, pe partea dreaptă butonul Power și cele pentru volum, microfon pe latura superioară, iar pe latura inferioară sertarul pentru SIM, al doilea microfon, portul USB-C și difuzorul.

Realizezi că ai de-a face cu un telefon premium prin fiecare detaliu. Colțuri rotunjite, ramă din aluminiu, spatele protejat cu Gorilla Glass 6, toate aceste aspecte “strigă” că ai de-a face cu un telefon atent realizat. Camera principală are aceeași poziționare ca și la celelalte modele ale seriei. P40 vine echipat cu 3 senzori foto pe spate și unul pe față, găzduit în colțul drept al ecranului. Ca și în cazul lui P40 Pro, unde putem ascunde notch-ul dacă ne deranjează, și aici avem posibilitatea de a ascunde camera secundară, dacă nu ne împăcăm cu pilula din ecran. Din păcate, telefonul nu primește certificarea IP 58 de rezistență la apă și la praf, ci doar o certificare IP 53, de rezistență medie la praf și la stropi.

Display

Ecranul de 6,1 inch se întinde până aproape de marginile telefonului. Avem de-a face cu un OLED, cu o rezoluție de 1080 x 2340 pixeli. Vorbim de un ecran echilibrat, cu o rată de refresh standard, de 60 Hz din păcate. Având în vedere că anul acesta sunt destule telefoane care ating si 120 Hz, era interesant dacă și P40 beneficia de un refresh rate mai mare.

Culorile sunt bine redate, luminozitatea este bună, contrastul echilibrat, oferă unghiuri de vizibilitate excelente. Cititorul de amprente integrat în ecran este super rapid. Aș putea spune că deblocarea se face practic instant, dar poți opta și pentru recunoașterea facială dacă nu te împaci cu el.

Specificații tehnice

La interior găsim destul de multe asemănări cu fratele mai mare, iar asta nu poate decât să mă bucure. Puterea sa este dată de procesorul propriu Kirin 990 5G, care face echipă bună cu cei 8 GB RAM și memoria internă de 128 GB. Aceasta este varianta pe care eu am testat-o, dar telefonul se regăsește și sub alte două configurații: 6GB RAM și 128 GB memorie internă și 8 GB RAM și 256 GB capacitate de stocare, astfel încât să poată satisface și nevoie mai mari. Memoria internă poate fi extinsă printr-un card nano memory, tehnologie proprie marca Huawei, până la 256 GB.

Există viață după Google?

Rulează sistemul de operarea Android 10, cu interfață EMUI 10.1 și așa cum cel mai probabil intuiești dacă ai mai cochetat cu produsele gigantului chinez, Huawei P40 vine fără serviciile Google. Deja informația aceasta a devenit o normalitate atunci când vine vorba de device-urile Huawei. Vestea bună este că magazinul propriu de aplicații AppGallery se îmbogățește pe zi ce trece cu noi și noi aplicații(social media – Tik Tok, Snapchat; jocuri – Game of Thrones, Fortnite, Battle Royale și multe altele). Aici trebuie să apreciem eforturile producătorului de a aduce aplicațiile cele mai populare în propria ogradă sau de a veni cu alternative pentru o parte dintre ele.

Poți folosi Phone Clone pentru a-ți transfera datele din vechiul telefon pe noul Huawei P40. Noile telefoane Huawei vin cu aplicația preinstalată. Nu-ți rămâne decât să instalezi aplicația și pe telefonul de pe care vrei să transferi datele și să urmezi câțiva pași simpli pentru a realiza transferul.

Pentru WhatsApp poți folosi APKPure, Gmail îl accesezi din browser, soluții există. Dacă ești dispus să treci cu vederea primele bătăi de cap și ai deschiderea necesară de a înlocui alte aplicații populare cu corespondentele lor de nișă, Huawei P40 poate fi un bun companion. Cu siguranță mai este mult de lucru, lipsesc în continuare aplicații importante. De exemplu nu ai Uber, Revolut etc, dar producătorul promite să găsească soluții și aici.

Terminalul mobil dispune și de Huawei Share, sistemul de transfer rapid de la Huawei, folosit pentru a conecta cu ușurință device-urile din propriul ecosistem.

Huawei Multi-Screen Collaboration facilitează conectarea telefonului cu laptpurile Huawei, astfel încât ambele dispozitive să poată fi folosite pe un singur ecran.

Camera

Și am ajuns și la piesa de rezistență a lui P40, ansamblul principal de camere, format din 3 senzori: unul wide, Leica, de 50 MP, cu f/1.9, care se regăsește și pe celelalte modele ale seriei, care îl ajută să se descurce bine în condiții slabe de luminozitate, unul telephoto de 8 MP , f/2.4, cu 3x zoom optic și unul ultra-wide de 16 MP, f/2.2. Pe față găzduiește același senzor de 32 MP, de pe P40 Pro, ce permite filmarea 4K.

Fotografiile sunt așa cum mă așteptam, extraordinare în majoritatea condițiilor: claritate, detalii, culori bine redate și o mulțime de opțiuni cu care să te joci în modul foto(portret, mod night, aperture, panoramă, monochrome, HDR, Mode pro și multe altele). AI-ul este și el prezent la datorie și își face treaba bine, identifică corect în majoritatea cazurilor subiectul ce se dorește a fi fotografiat, optimizând plăcut fotografiile realizate.

Dacă majoritatea telefoanelor se descurcă ok atunci când vine vorba de fotografia în condiții optime de luminozitate, cel mai greu test putem spune că este fotografia pe timp de noapte, iar aici P40 își face treaba bine, atât când vine vorba de fotografii realizate cu camera principală, cât și în cazul selfie-urilor.

Concluzii

Huawei P40 este nu doar mezinul seriei P40, dar și cel mai ieftin model al gamei. Pentru un preț de aproximativ 3700 lei, telefonul oferă un pachet interesant pentru cei ce își doresc un telefon puternic, cu o cameră performantă. Da, face rabat pe alocuri: la viteza de încărcare, la ecran, dar având în vedere toate celelalte beneficii pe care le oferă, eu zic că prețul lui este unul corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.