După atâtea telefoane cu prețuri amețitoare, hai să vorbim și de telefoane mid-range, cu prețuri mai accesibile, dar cu specificații peste așteptări. Așadar astăzi discutăm despre Huawei Nova 11 Pro și Huawei Nova 11, cele mai noi telefoane ale producătorului ce vin cu câteva calități interesante despre care aflăm mai multe în cele ce urmează.
Unboxing
Și vom începe cu unboxing-ul lor, căci în cazul de față încă mai primim ceva pe lângă telefon. Și avem așa: o husă transparentă din silicon așa cum găsim la toate telefoanele Huawei, un cablu USB-A la USB-C și un fast charger de 100 W. Da, ai auzit bine 100W.
Huawei Nova 11 vine cu aceleași accesorii în cutie, doar încărcătorul diferă, căci viteza lui de încărcare este de 66W. În timp ce alți producători renunță la chargerele din cutie, iată că în cazul de față nu doar că ele sunt prezente, ci au și o viteză de încărcare foarte mare. Și uite așa Huawei Nova 11 Pro primește prima bilă albă.
Design
Pe parte de design, telefoanele amintesc într-o oarecare măsură de generația anterioară, cu această dispoziție a camerelor, doar că de data aceasta mi se par mai fine, mai elegante. Huawei Nova 11 Pro vine cu spatele acoperit dintr-o textură ce imită pielea, denumită Monogram Veghan Leather, ieșind astfel din tiparele clasice, căci nu ai cum să îl confunzi cu alte telefoane, mai ales că logo-ul lui este imprimat pe tot spatele, așa cum vedem la produsele din piele ale brandurilor de lux. Partea faină este că nu vei avea niciun stres că telefonul ți-ar putea aluneca din mână. Aderența este foarte bună, amprentele sunt ținute la distanță și nu îl poți zgâria atât de ușor cum vezi că se întâmplă cu telefoanele din sticlă. Dacă anul trecut, cu greu puteai deosebi cele două telefoane, ei bine anul acesta lucrurile stau diferit, căci spre deosebire de Nova 11 Pro, varianta standard are spatele mat, ceva mai cuminte decât fratele mai mare, dar destul de atrăgător. Eu am primit telefoanele în varianta pe verde și-mi place tare mult această nuanță, dar ele mai sunt disponibile și în alte variante de culoare: Negru, Alb și Auriu, însă din ce am văzut pentru România ai posibilitatea să alegi momentan doar între verde și negru. Privit din față Nova 11 Pro aduce destul de mult cu Huawei P60 Pro, pe care l-am testat și noi acum ceva timp.
Așadar aceeași crestătură în colțul stâng al ecranului, care găzduiește cei doi senzori ce fac ca portretele să fie atât de bune. Pe Nova 11 regăsim doar senzorul ultrawide. Și diferențele între cele două telefoane continuă, căci Nova 11 Pro are marginile curbate atât pe față, cât și pe spate, cu o ramă subțirică, așa cum vedem la modelul de top al brandului. Pe Nova 11 atât ecranul, spatele cât și rama sunt drepte. Ambele telefoane sunt destul de ușurele, Nova 11 Pro cântărește 188g , iar fratele mai mic este mai ușor cu 20 g, diferență care se datorează cel mai probabil înălțimii.
Cititorul de amprentă se regăsește pe ambele telefoane și este integrat în ecran, o idee cam jos poziția lui după părerea mea, însă important este că deblocarea se face instant. Pentru cei ce nu rezonează neapărat cu această metodă de deblocare, este bine de știut că ai și recunoașterea facială ca alternativă. Din păcate nici pe această generație nu primim certificarea de rezistență la apă și la praf.
Display
Nova 11 Pro are o diagonală de 6,78 inch, cu o rezoluție de 1200 x 2652 pixeli, iar mezinul are 6,7 inch, 1084 x 2412 pixeli. Ecranul este un OLED superb, cu suport HDR 10, care se întinde până aproape de margini. Se menține refresh rate-ul de până la 120 Hz, oferind o experiență de utilizare similară cu ceea ce primim pe telefoanele de top. Ecranul este protejat cu sticlă Kunlun, la fel ca și Huawei P60 Pro, sticlă ce îi îmbunătățește rezistența la șocuri cu până la de 10 ori. Recunosc eu nu m-am îndurat să-i testez rezistența, dar vă pot spune că am pe al meu P60 Pro l-am scăpat de câteva ori pe jos, fix pe ecran și nu a pățit nimic. E adevărat, are și folie și probabil a ajutat și acest aspect. Ca idee și cele două telefoane mid-range au folie.
Culorile sunt destul de bine calibrate, contrastul este bun, iar display-ul suficient de luminos încât conținutul să fie lizibil chiar și în bătaia soarelui.
La interior…
La interior n-avem schimbări în ceea ce privește procesorul. Același Snapdragon 778G+ pe 6 nm, cu chipset-ul Adreno 642L pe care îl tot vedem încă de la Nova 9 încoace. Mi-aș fi dorit să vedem un upgrade aici, dar de data aceasta se pare că la partea hardware modificările nu sunt foarte mari. Dispare versiunea de 128 GB de memorie internă de pe modelul Pro și este introdusă cea de 512 GB cu 8 GB de RAM. În ceea ce privește jocurile, eu am testat subway surfers și Asphalt 9. Nu am observat să se încălzească sau să agațe.
Așa cum era de așteptat, conectivitatea 5G lipsește, dar nici nu mă așteptam ca ceva să se fi schimbat în această direcție. Partea bună este că momentan nu ne afectează acest minus. Având în vedere că nu avem încă o infrastructură dezvoltată, lipsa 5G nu prea o vei simți. Așa că deocamdată nu e cazul să îți bați capul cu asta.
Ce mai primești pe Nova 11 Pro și Nova 11? NFC, WiFi 6 și Bluetooth 5.2. Telefoanele rulează sistemele de operare HarmonyOS 3.0, cu interfață Emui 13.
Aplicații Google pe telefoanele Huawei?
Și în cazul în care te mai întrebi dacă vine cu serviciile Google, răspunsul este același. Nativ nu, însă important de știut aici este faptul că le poți instala extrem de ușor și rapid. Dacă la început instalarea anumitor aplicații se făcea cu APK Pure, acum le poți instala din AppGallery super simplu. Până acum câteva luni o puteai face prin Gbox, dar din câte văd s-a făcut integrarea atât de bine cu AppGallery, încât acum poți descărca aplicațiile direct din AppGallery. Nu uită să te anunțe însă că instalarea aplicațiilor respective se face prin intermediul Gbox.
Eu mi-am instalat Chrome, Gmail, YouTube, Google Maps, Photos fără probleme. Doar am căutat aplicațiile dorite, am dat Install și asta e tot. Dacă înainte era ceva mai complicat, acum mi se pare că procesul s-a simplificat extrem de mult. Nu mai e nevoie să instalez nici măcar Gbox. Vine deja preinstalat, astfel încât experiența utilizatorului să fie cât mai aproape de cea nativă oferită de Google.
Odată cu integrarea Gbox cu AppGallery nu te mai desparte decât un strop de răbdare pentru a-ți instala cam toate aplicațiile de care te poți bucura nativ pe un telefon cu servicii Google. Și totul se face acum din AppGallery, magazinul proprietar, care ocupă poziția a treia în topul magazinelor de aplicații, cu peste 223.000 aplicații integrate cu HMS Core. În prezent AppGallery are peste 580 milioane de utilizatori activi lunar, la nivel global, cifre ce sunt în creștere de la un trimestru la altul.
În AppGallery găsești disponibile o mulțime de aplicații populare, de la cele de divertisment( Disney+, HBO Max, Apple Music), la cele bancare(BT Pay, Raiffeisen, CEC Bank, ING Mobile etc). Ai inclusiv aplicații de plată electronică, precum Curve. Nu vei găsi toate aplicațiile în AppGallery, dar pentru cele pe care nu le găsești, poți folosi Petal Search. De exemplu pentru Netflix poți folosi Petal Search pentru a descărca aplicația, căci nu o vei găsi în AppGallery.
În ceea ce privește aplicațiile de Social Media(Instagram, Facebook) la fel le poți instala tot din AppGallery fără probleme.
Mai lipsește suportul pentru Android Auto, însă sper să se rezolve cât de curând și acest neajuns.
Având în vedere faptul că s-au investit atât de multe resurse pentru îmbunătățirea experienței utilizatorului cu telefoanele Huawei, eu zic că sunt șanse mari să vedem iarăși o creștere spectaculoasă a brandului.
Cu atât mai mult cu cât telefoanele vin echipate cu camere atât de potente.
Camera
Am ajuns și la punctul de interes maxim în ceea ce privește Nova 11 Pro, și-anume camera, căci vorbim de o serie de telefoane gândită pentru tineri, pentru creatorii de conținut, pentru vloggerii la început de drum, dornici să-și pună ideile în practică, la o calitate cât mai bună, dar cu un buget decent.
Ansamblul principal de camere al celor două telefoane include 2 senzori identici: unul wide, cu Laser AutoFocus de 50 MP cu f/1.9 și unul ultrawide de 8 MP, cu f/2.2 și un unghi larg de 112 grade.
Cât despre camera de selfie, aici apare ceva diferență între cele două telefoane ale seriei, Nova 11 găzduiește un singur difuzor ultrawide de 60 MP, cu f/2.4, în timp ce Nova 11 Pro adaugă acestui senzor, un al doilea pentru portrete de 8 MP, cu f/2.2 cu Autofocus. Camera secundară a lui Nova 11 Pro are un unghi larg, ce-ți permite să ai cadre mai ample, ideal pentru fotografiile de grup. În plus, camera secundară are zoom până la 5x.
Și-acum că am terminat cu cifrele, hai să trecem și la partea practică și să vedem cum se descurcă telefoanele în diferite condiții de luminozitate.
După cum vezi, fotografiile sunt neașteptat de bune, în special cele realizate cu senzorul principal, culorile sunt redate bine, destul de realist, ai detalii din plin. Până și textura fină a materialelor se vede. Îmi place că se descurcă chiar și cu soarele în față. E adevărat, se face o procesare de imagine în spate și îți dai seama de asta imediat ce ai realizat fotografia și te aștepți să o poți vizualiza.Totul se întâmplă în timp real. Nu pot spune că mă surprinde acest aspect, căci el este prezent pe mai toate telefoanele.
Și dacă în condiții optime de luminozitate telefoanele se descurcă bine, nici în condiții de luminozitate scăzută nu stau rău deloc.
Cât despre selfie-uri, rezultatele m-au surprins plăcut. Sunt redate bine detaliile feței, iar dacă nu vrei să se observe fiecare rid sau pistrui, ai posibilitatea să stilizezi fotografiile cu efecte.
Îți las câteva seturi de fotografii comparative între Nova 11 și Nova 11 Pro, astfel încât să-ți faci o idee cât mai bună despre diferențele dintre cele două telefoane pe parte foto.
Cele două device-uri filmează 4K la 3840 x 2160 pixeli, cu 30 FPS. Au stabilizare electronică de imagine. Și pentru că îți spuneam că vorbim de telefoane destinate creatorilor de conținut, acestea vin și cu un mod Vlog, cu tot felul de efecte de filmare interactivă, permițându-ți să îți pui cu ușurință ideile în practică.
Baterie
Ambele telefoane au aceeași baterie de 4500 mAh, suficient de generoasă pentru aproximativ o zi de utilizare în condiții normale, însă dacă ești genul care folosește intens telefonul, cu jocuri, social media, Youtube, nu-i problemă, încărcătorul de 100W din pachet este capabil să încarce bateria 50% în aproximativ 15 minute. Mi-aș fi dorit să vină și cu încărcare wireless, dar hei nu le poți avea pe toate în acest buget.
Preț și disponibilitate
Huawei Nova 11 Pro este disponibil la prețul de 3199 lei, în magazinele:
Huawei Nova 11 este disponibil la prețul de 2699 lei, în magazinele:
Huawei Nova 11 este disponibil la prețul de 2699 lei, în magazinele:
Păreri pro și contra:
Pro:
- design
- încărcare la 66W(Nova 11), respectiv 100W(Nova 11 Pro)
- camera
- ecranul superb
- nu se încinge
- nu alunecă
Contra
- nu au încărcare wireless
- nu au certificare IP de rezistență la apă