HUAWEI MateBook D16 – un laptop puternic, cu un preț atractiv!

Huawei pariază tot mai mult pe laptopuri , devenind un competitor redutabil pe acest segment, într-un timp relativ scurt.

În luna iunie, producătorul chinez lansa în Istanbul o serie de device-uri interesante, printre care și noul HUAWEI MateBook D16, un laptop puternic, ajuns deja la a treia generație.
Eu am testat și generațiile anterioare, MateBook D14 și MateBook D15 și tare am fost curioasă să descopăr ce îmbunătățiri aduce noul MateBook D16.

Ce primim în cutie?

Hai să începem totuși cu un scurt unboxing, să vedem ce primim în cutie. Laptopul vine însoțit de garanția și manualul de utilizare, cablul de încărcare USB-C la USB-C și încărcătorul de 65W, care are dimensiunea unui încărcător de telefon. Practic îl strecori în geantă și îți încarci toate device-urile cu el.

Design

În ceea ce privește design-ul nu s-au schimbat foarte multe de anul trecut și nu e ceva greșit în asta. Până la urmă de ce ai schimba design-ul premium al unui device dacă a fost validat de utilizator? Așadar avem aceeași construcție impunătoare, realizată din aluminiu, ce cântărește doar 1,7 kg, în ciuda dimensiunilor destul de generoase 356,7 x 248,7 mm. Este subțirel în talie, măsoară 18,4 mm, detalii ce îl fac un companion potrivit pentru cei ce își doresc un laptop cu ecran mare, dar cu o greutate minimă. Nu e tocmai un ultraportabil, căruia nu-i simți greutatea dacă l-ai strecurat în geantă, dar îl poți lua fără probleme după birou cu o singură mână. Nu e precum un laptop de gaming care te obligă să-l folosești doar la birou. Dacă generația de anul trecut venea în două nuanțe, anul acesta producătorul păstrează doar nuanța Space Gray, o nuanță potrivită pentru un laptop premium, căci în categoria aceasta se înscrie MateBook D16. Atenția la detalii, calitatea materialelor, totul sugerează bun gust și rafinament.

Pe laterala stângă vine echipat cu două porturi USB-C, un port HDMI și jack-ul de 3,5 mm, iar pe laterala dreaptă avem un port USB-A 2.0 și un port USB A 3.2 Gen1. Mi-aș fi dorit și cititorul pentru carduri, însă nu aveam mari speranțe pentru el. Nici generațiile anterioare nu l-au avut. În plus majoritatea brandurilor au cam renunțat la el…Așadar dacă ești genul care folosește des cardurile de memorie, va trebui să achiziționezi separat un adaptor.

Ca și la generația anterioară, pe spate sunt poziționate difuzoarele stereo și grilele pentru răcire. Atâta timp cât laptopul stă pe birou sau pe masă sunetul nu este afectat, iar răcirea își face bine treaba. Recomandarea mea ar fi să nu ții laptopul pe picioare sau pe pat. Nu de alta, dar îi vei acoperi o bună parte din grile, ceea ce va face ca sunetul să fie afectat și răcirea să nu se mai facă la fel de eficient.

Trackpad-ul este generos. Tastatură chiclet este completă de data aceasta, căci vine și cu blocul numeric, un plus pentru cei ce obișnuiesc să lucreze mult cu cifre. Este iluminată, destul de silențioasă, confortabilă și asigură rapiditate în scrierea textelor. Butonul Power integrează și cititorul de amprente, la fel ca la generația anterioară, un detaliu care mi se pare util pentru a-ți ține activitatea departe de ochii curioșilor.

Ecranul se întinde până aproape de marginile laptopului. Margini subțirele, așa cum am văzut încă de la modelul anterior. Diferența este că de data aceasta și camera se regăsește pe latura superioară a ecranului. Nu mai avem camera integrată în tastatură, așa cum am văzut la Matebook D15. Deși ideea era ingenioasă, probabil unghiul din care era surprins utilizatorul a determinat producătorul să regândească poziția ei.

Display

Display-ul vine într-un format nou de 16 inch, puțin mai mare față de cel de anul trecut. Este un IPS cu rezoluție 1920 x 1200 pixeli. Luminozitatea este de 300 nits. Poate că pe hârtie nu pare cine știe ce, dar ecranul mi s-a părut suficient de luminos pentru pentru a-l folosi chiar și în zone cu ceva mai multă luminozitate, fără a avea probleme cu lizibilitatea. Laptopul vine cu certificare TUV Rheinland, pentru protecția ochilor.

Performanțe

La interior, MateBook D16 vine echipat cu procesorul Intel Core H-series din a 12-a generație. Are certificare Intel EVO.

Vine în 3 configurații:

  • Intel Core i5 – 12450H
  • Intel Core i5 – 12500H
  • Intel Core i7, cu 12700H

Procesorul lucrează cu 8 sau 16 GB de RAM și are un SSD de 512 GB, ce face ca pornirea lui să fie super rapidă(durează mai puțin de 10 secunde pornirea Windows-ului). Eu am primit în teste varianta de top cu procesor Intel Core i7 și 16 GB de memorie RAM. Are o placă grafică integrată Intel Iris Xe și se descurcă bine și cu gaming ocazional precum League of Legends. Laptopul este însă perfect pentru office, multimedia, browsing, YouTube, filme etc. Este un laptop ce pariază pe performanță. Răcirea lui se face prin tehnologia HUAWEI, Shark Fin, deloc zgomotoasă. Nu am simțit în niciun moment că s-ar încinge prea tare.

MateBook D16 rulează Window 11 Home. Nu vei găsi prea multe aplicații preinstalate, astfel că nu te vei pierde prin aplicații inutile.

Sunetul este bun. Dacă avea ceva mai mult bass era și mai bine.

Huawei Share

Ca și în cazul celorlalte laptopuri HUAWEI și aici se remarcă un sticker HUAWEI Share pe rest pad-ul laptopului. Asta înseamnă că îți poți conecta cu ușurință telefonul sau tableta din același ecosistem la laptop, iar procesul este super simplu. Trebuie doar să așezi telefonul deschis pe sticker, apare un mesaj de conectare întâi pe telefon, ulterior pe laptop. După ce bifăm Accept, putem copia din telefon pe laptop, cu drag and drop: documente, fotografii, notițe. Este un cross device extrem de util în anumite situații.

Camera

Așa cum spuneam și mai devreme, de data aceasta camera este la vedere, poziția clasică, unde o găsim la majoritatea laptopurilor. Se pare că unghiul din care surprinde camera unui laptop ar fi mai important decât ideea de a ascunde camera în tastatură. Prin urmare, camera laptopului este găzduită pe marginea superioară a display-ului. Chiar și așa, HUAWEI încearcă totuși să aducă ceva diferit. Dacă mai toate camerele notebook-urilor au rămas la 720p, ei bine pe MateBook D16 primim o cameră Full HD, 1080p, ideală pentru meeting-uri sau pentru școala online.

Autonomie

Bateria este ceva mai mare pe generația de anul acesta. 60Wh în loc de 42Wh, ce îi asigură o autonomie de aproximativ 4-5 ore, însă nu cu luminozitatea la maxim sau desfășurând activități solicitante. Încărcătorul de 65W este compact, are dimensiunea unui charger de telefon.

Preț și disponibilitate

– Huawei MateBook D16 cu Intel Core i5, 8 GB RAM/512 GB stocare – 4199 lei
– Huawei MateBook D16 cu Intel Core i5, 16 GB RAM/512 GB stocare – 4699 lei
– Huawei MateBook D16 cu Intel Core i7, 16 GB RAM/512 GB stocare – 5999 lei

Concluzii

HUAWEI MateBook D16 este un laptop premium, un companion puternic pentru activitățile de zi cu zi. Cu un ecran generos, o configurație de top și un preț avantajos, laptopul devine un model extrem de competitiv.

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.8
Display - 8.1
Funcții - 8.5
Autonomie - 7.4

8.5

Un laptop puternic!

HUAWEI MateBook D16 este un laptop ce cucerește atât prin design, cât și prin configurația puternică, iar prețul este cireașa de pe tort.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 4.63 ( 2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.