HUAWEI MateBook 14s – duce productivitatea la alt nivel

Poate că în ultima perioadă n-au mai lansat atât de multe telefoane pe cât și-ar fi dorit mulți utilizatori, însă pe segmentul de laptopuri, în doar câțiva ani de zile, HUAWEI a devenit un competitor redutabil, iar asta spune multe despre ceea ce poate face producătorul chinez atunci când nu are înfrânări din partea nimănui.
De vreo două săptămâni am primit la test cel mai nou laptop lansat de HUAWEI, modelul MateBook 14s, un companion perfect pentru cei ce au nevoie de un ultrabook compact, puternic și rapid. Eu am primit versiunea Spruce Green, un verde discret, care arată foarte bine. De ce este în stare și cui se adresează, aflați în cele ce urmează.

Unboxing

Laptopul vine însoțit în cutie de un încărcător de 90W, care se apropie de dimensiunile unui charger de telefon, un cablul de alimentare USB-C la USB-C, manualul de utilizare, garanția și cam atât.

Design

Din prima clipă îți dai seama că ai de-a face cu un laptop din categoria high end. Cucerește printr-un design curat, ce sugerează eleganță, finețe. Materiale și finisaje premium, nu scârțâie, îmbinările sunt perfecte, atenția la detalii este la ea acasă. Pentru a-l putea deschide cu ușurință, cu o singură mână, ultrabook-ul prezintă o mică scobitură, pe latura inferioară. Așadar, îl deschizi rapid, cu un minim de efort ori de câte ori este nevoie. Construcția din aluminiu se simte bine la atingere. Carcasa mată nu reține amprentele inestetice, iar nuanța aceasta de verde-argintiu îl ajută să iasă rapid în evidență.

Vorbim de un ultrabook ușor, cântărește doar 1,43 kg, iar dimensiunile sale sunt de 313,82 x 229,76 mm. Este subțirel, măsoară 16,7 mm în punctul cel mai gros, cifre ce îl ajută să se strecoare în rucsac sau geantă cu ușurință.

Pe parte de conectivitate găzduiește pe latura stângă două porturi USB-C(pot fi folosite pentru date, Display Port și încărcare), un port HDMI, jack-ul de 3,5 mm + un microfon, pe latura dreaptă avem un port USB-A, iar pe latura inferioară 4 microfoane, poziționate numai bine pentru meetinguri sau cursuri. Mi-ar fi plăcut să găsesc aici și un cititor de carduri. Eu obișnuiesc să fotografiez și să filmez foarte mult, prin urmare m-ar fi ajutat prezența lui, dar cu un adaptor se rezolvă rapid acest neajuns. Pe spate se regăsesc difuzoarele stereo și grilele de răcire. Tot aici vedem și doi suporți din cauciuc, care înalță câțiva milimetri ultrabook-ul astfel încât răcirea și sunetul să nu fie afectat.

Tastatura

Tastatura de tip chiclet este extrem de confortabilă pentru sesiunile lungi de utilizare. Este destul de silențioasă, cursa scurtă, are tastele mari și generoase. Este retroiluminată, un detaliu util celor ce obișnuiesc să lucreze și seara sau în încăperi cu luminozitate scăzută. Trackpad-ul are dimensiuni generoase și este puțin cam zgomotos pentru gustul meu.

În colțul drept de sus se remarcă butonul Power, ce găzduiește și cititorul de amprente. Pentru cei ce își doresc o altă metodă de deblocare a laptopului este bine de știut că acesta vine și cu deblocare facială. Mai exact aceasta este posibilă cu ajutorul celor doi senzori cu infraroșu, ce încadrează camera laptopului pe latura superioară a ecranului. Așadar odată cu noua generație de laptopuri se pare că HUAWEI a renunțat la camera ascunsă în tastatură, așa cum ne obișnuise până acum. Mie una mi se părea a fi o idee inovativă, dar venea și cu un minus. Unghiul din care surprindea utilizatorul nu era cel mai avantajos, căci îl făcea să pară că are gușă.

Display

Display-ul de 14,2 inch, de tip LTPS LCD, cu un screen to body ratio de 90%, are margini subțirele și o rezoluție de 2520 x 1680 pixeli. Ecranul glossy este luminos, ajunge până la 400 nits. Contrastul este bun, culorile vibrante, unghiurile largi de vizualizare permit utilizatorului să vadă detaliile chiar și din laterale, de sus sau de jos. Ca multe alte laptopuri HUAWEI, și acesta folosește un aspect ratio de 3:2, ceea ce face ca ecranul să fie mai înalt decât se obișnuiește în mod normal, un detaliu util mai ales pentru productivitate.

Ecranul este tactil și are un refresh rate de 90 Hz, un aspect mai rar întâlnit pe laptopuri, dar care contribuie la o experiență mai bună de utilizare. Poate fi setat și la 60 Hz, pentru cei ce țin mai degrabă să se bucure de o autonomie cât mai bună. Modificarea refresh rate-ului se face prin apăsarea simultană a două butoane Fn + R.

Putere

MateBook 14s este antrenat la interior de un procesor Quad Core, Intel Core i5, 11300H, din generația a 11-a. Lucrează în tandem cu 16 GB RAM LPDDR4X, iar pe parte de stocare internă, laptopul vine cu un SSD de 512 GB. Placa video integrată Intel Iris XE recomandă ultrabook-ul în special pentru activitățile office, multimedia, browsing. Merge și ceva gaming ocazional, cu o grafică nu foarte solicitantă. Poți încerca și editare video, însă nu ca și activitate dayly.

Sistemul de răcire pare să își facă treaba și el, fără niciun semn de supraîncălzire, care să ducă la o performanță redusă pe durata testării noastre.

I-am dat să ruleze câteva benchmark-uri, și nu s-a încălzit deloc.

Sistemul de operare și conectivitate

Rulează Windows 10, dar poate fi upgradat la Windows 11 fără probleme. Pornește în mai puțin de 10 secunde, iar trecerea din sleep mode în active mode se face instant.

La capitolul conectivitate, laptopul primește Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.1, pentru ca utilizatorul să se bucure de viteze foarte bune și conexiuni fiabile.

Sunet și cameră

Sunetul este bun, este puternic, atinge 93 dB. Bass-ul este și el prezent. Nu se pierde din claritate nici la volum maxim. Cele 4 difuzoare își fac treaba bine. O adevărată plăcere să te uiți la filme pe Netflix sau să asculți muzică și podcasturi.

Camera de 720P, cu rezoluție HD este o alegere OK pentru meetinguri sau conversații cu cei dragi.

Autonomie

Bateria de 60 Wh asigură o autonomie de vis. În specificații, producătorul susține că ajunge undeva la 11h de Office și 13h de playback video. În realitate, eu am reușit să ating aproape 10h de utilizare pentru activitățile mele de zi cu zi, asta însemnând: office, multimedia, mail, rețele de socializare, browsing și ceva YouTube. Așadar, vorbim de o autonomie de vis. Mai bine de o zi întreagă de muncă fără grija încărcătorului. Mai mult de atât, ultrabook-ul se încarcă super rapid. 15 minute de conectare la priză, îi asigură cam 3 ore de utilizare.

HUAWEI Share și Multi Screen Collaboration

Pentru utilizatorii ce dețin și un telefon din ecosistemul HUAWEI, laptopul oferă anumite avantaje. Prin simpla atingere a telefonului de touchpad se activează conexiunea între cele două device-uri. Atât de simplu. Tot ce trebuie să faci este să bifezi connect pe ambele dispozitive și smartphone-ul se va conecta la ultrabook. Se face un fel de mirroring, căci poți vedea ecranul telefonului pe laptop, poți intra în aplicații direct de pe ultrabook, poți iniția apeluri video, poți accesa orice aplicație din telefon fără probleme. Poți copia cu drag and drop din telefon pe laptop poze, fișiere, notițe și invers. Asta înseamnă că îți poți continua activitățile de un pe device, pe altul cu cea mai mare ușurință.

Mai mult de atât, laptopul vine cu o funcție interesantă, ce poartă numele de Multi Screen, super utilă pentru cei ce obișnuiesc să facă multitasking. Poți deschide o bună parte din aplicații în ferestre individuale. Mai exact poți avea până la 3 ferestre deschise simultan, astfel încât să îți poți desfășura activitatea cât mai eficient posibil.

Așadar, HUAWEI plusează pe parte de productivitate pentru cei ce folosesc device-uri din același ecosistem. Eu am folosit un HUAWEI Nova 9 pentru a testa această funcție, care mi se pare extraordinar de utilă. Mi-ar fi plăcut totuși ca ea să poată fi folosită și de utilizatorii care au telefoane dintr-un alt ecosistem. Nu de alta, dar mi se pare fantastic să îți poți muta activitatea de pe un device pe altul cu atâta lejeritate.

Preț

Așa cum probabil ți-ai dat seama, HUAWEI MateBook 14s se înscrie în categoria ultrabook-urilor de top, prin urmare și prețul lui este unul pe măsură, începe de la 6499 lei, în funcție de modelul ales. Ce trebuie să știi, este că în perioada aceasta beneficiezi de câteva cadouri interesante la achiziționarea lui. Mai exact primești o boxă HUAWEI Sound + Ghiozdan + Mouse + MateDock 2(adaptor).

Magazinele de unde poți achiziționa ultrabook-ul HUAWEI MateBook 14s sunt:

HUAWEI Online Store
eMAG
Cel

Concluzii

Din punctul meu de vedere, HUAWEI MateBook 14s este un ultrabook destinat oamenilor de business, care au nevoie de performanță “on the go”, bloggerilor sau celor ce călătoresc. Este ușor, puternic, rapid, nu se încinge, tastatura este confortabilă și pe deasupra plusează cu funcția Multi Screen Collaboration pentru ca activitatea să treacă într-un mod natural de pe un device pe altul.

Păreri Pro și Contra

Pro:

  • design fin
  • puternic
  • rapid
  • autonomie de până la 10 ore
  • încărcare rapidă
  • HUAWEI Share și Multi Screen Collaboration
  • refresh rate de 90 Hz

Contra:

  • HUAWEI Share nu funcționează cu telefoane din alt ecosistem

Verdict Gadget-Review.ro

Design
Conectivitate
Performanțe

Un ultrabook pentru productivitate

HUAWEI MateBook 14s este un ultrabook destinat oamenilor de business, care au nevoie de performanță “on the go”, bloggerilor sau celor ce călătoresc.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 5 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.