În urmă cu câteva săptămâni, îți spuneam cât sunt de impresionată de Honor Magic 5 Pro și de cum a escaladat brandul acesta în clasamente precum cel de la DxOmark. Practic a reușit să depășească cu ușurință jucătorii grei ai industriei, dovedind că știe și poate să livreze terminale mobile care pot satisface cele mai mari pretenții. Ei bine după ce am testat vedeta producătorului de anul acesta, am vrut să văd și în zona de telefoane mid-range cum se descurcă. Așa că în ultimele două săptămâni m-am tot jucat cu noul Honor 90, smartphone-ul care se laudă cu cel mai mare senzor întâlnit pe un mid-range phone(200 MP), un display genial și alte câteva detalii interesante, despre care discutăm în cele ce urmează.
Unboxing
Așadar, Honor 90, un smartphone cu un preț de plecare de până în 2000 lei, care poate urca până pe la vreo 2600 în funcție de configurația aleasă. Telefonul vine într-o cutie albă, însoțit de un cablu de date USB-C la USB-A, cheița pentru SIM și-atât. Deși modelul primit de mine este unul de test, nu cred că în cutiile din magazine veți găsi încărcător. Cel puțin felul în care este aranjată cutia nu-mi spune că ar fi trebuit să mai fie și un charger în ea. Bine de știut, telefonul vine cu folie atașată, ceea ce te va ajuta să îl protejezi din prima clipă.
Design
Honor 90 este un smartphone extrem de atrăgător, bine contruit, care se simte și arată premium. Eu am primit varianta pe verde, cu spatele mat, ce pare a fi din sticlă, însă aș spune că este mai degrabă plastic după cum sună. Oricum este foarte elegant, cu acest sidef fin, care mă duce cu gândul mai degrabă la telefoanele de top. Honor 90 poate fi găsit și în varianta pe negru din ce am văzut, însă acest verde smarald mi se pare foarte fain. Îmi place că nu reține amprentele, este subțirel, măsoară 7,8 mm în talie, iar faptul că este rotunjit pe margini, atât pe față, cât și pe spate, îl fac să pară mai subțirel și îi conferă un grip bun. Este ușurel, cântărește 183g. Nu este alunecos. Deși l-am folosit fără husă în perioada aceasta de testare nu l-am zgâriat și nici nu am simțit emoții că mi-ar aluneca din mână.
Ansamblul principal de camere este ușor ieșit în relief, ceea ce îi conferă instabilitate telefonului atunci când este așezat pe masă de exemplu. Dacă vrei să îl folosești în felul acesta te vei lovi de acest joc constant. Îmi plac inelele acestea care înconjoară senzorii. Rama din plastic găzduiește pe partea dreaptă butoanele de volum și butonul on/off, în partea superioară un microfon, iar pe latura inferioară avem sertarul pentru SIM, al doilea microfon, portul USB-C și grila pentru difuzor.
Deblocarea se face rapid cu ajutorul cititorului de amprentă sau prin recunoașterea facială.
Display
Ecranul de 6,7 inch este unul dintre atuurile acestui telefon. Vorbim de un superb AMOLED, cu rezoluție 1200 x 2664 pixeli, ce oferă suport HDR 10+. Display-ul se întinde până aproape de marginile telefonului. Experiența de utilizare este întregită de refresh rate-ul de 120 Hz, care de regulă este întâlnit la telefoanele de top. Deci totul funcționează rapid, fără să agațe. Ecranul este luminos, 1600 nits, mai mult decât anumite telefoane high-end. Și să ne amintim că telefoanele high-end au prețuri ce depășesc 5000 lei. Așadar în cazul de față, nu vei întâmpina probleme cu lizibilitatea ecranului în lumina puternică a soarelui.
Mai mult de atât, Honor 90 primește și certificarea TÜV Rheinland Flicker Free, având frecvența de atenuare PWM(Pulse Width Modulation) de 3840 Hz, practic cea mai mare din industrie, reducând oboseala ochilor utilizatorilor în momentele în care telefonul este setat la o luminozitate mai scăzută. Și pentru asta am făcut o comparație între Google Pixel 6 Pro și Honor 90. Ecranul lui Pixel flikere, în timp ce la Honor lucrurile stau cu totul diferit.
Sunet
Sonorizarea este bună, însă din păcate vine cu un singur difuzor, pe care îl poți acoperi cu ușurință atunci când vrei să urmărești un video, un film sau să te joci.
Sistem de operare
Honor 90 rulează noul Magic OS 7.1, cu o aglomerare puțin cam mare de aplicații pentru gustul meu, de aceea recomandarea mea ar fi să le dezinstalezi pe cele de care nu ai nevoie. În rest telefonul este rapid, iar dacă mai elimini din animații, experiența o să fie și mai bună. Producătorul promite 2 ani pentru update-urile de securitate și 2 ani pentru update-urile de Android.
Putere
La interior, Honor 90 vine cu un procesor Qualcomm Snapdragon 7 Gen1, Accelerated Edition, pe 4 nm, un chipset ce echivalează în performanțe cu Snapdragon 778G, doar că este mai eficient, avantaj pe care îl vei simți pe parte de autonomie.
Telefonul vine în mai multe configurații: cu 8/12 sau 16 GB de RAM și 256 sau 512 GB de memorie internă, fără posibilitatea extinderii ei.
La testele sintetice a obținut un scor destul de bun și n-am simțit să se încălzească prea tare. M-am și jucat Asphalt 9 și Subway Surfers și am observat că se descurcă ok. Nu se încinge, nu sunt laguri enervante.
Ce mai primești pe Honor 90? Wi-Fi 6, bluetooth 5.2 și NFC pentru plata cu telefonul.
Camera
Și-am ajuns și la camera lui Honor 90, un element forte al acestui telefon. Și spun asta pentru că deși avem de-a face cu un mid-range, găsim aici un senzor imens de 200 MP, mai exact vorbim de Samsung Isocell HPX, apropiat de cel care îl are S23 Ultra, dar desigur să nu uităm că nu doar senzorul contează, ci mai ales procesarea software. Camera principală realizează fotografiile prin pixel-binning la o rezoluție de puțin peste 12 MP. Iată câteva cadre din vacanța recentă. Așa că tot ne apropiem ușor, ușor de finalul verii am vrut să capturez summer vibe și zic eu că mi-a reușit. Tu ce părere ai?
Împreună cu senzorul principal mai avem unul ultrawide de 12 MP, clasic, care se descurcă ok cu corectarea fotografiilor.
Pentru portrete avem și un senzor de 2 MP, care ajută la separarea subiectului de fundal. Aici mi se pare că ar fi loc de îmbunătățiri, căci după cum poți vedea delimitarea are o trecere bruscă și dă un efect de artificial, dar probabil printr-un update de soft vor rezolva această problemă.
Cât despre partea video, aici telefonul filmează 4K la 30 fps. Îmi place că poți trece în timpul filmării de pe un senzor pe altul, util atunci când vrei să evidențiezi ceva sau ești interesat de un anumit detaliu.
Baterie
Bateria este un alt punct forte al acestui telefon, căci vine cu un acumulator de 5000 mAh, ce asigură un minim 2 zile de utilizare fără grija încărcătorului, de care apropo va trebui să faci rost, căci nu îl vei găsi în cutie. Ce trebuie să reții aici este că telefonul se încarcă la 66 W pe fir și la 50W wireless. Oferă chiar și încărcare reversibilă la 5W.
Concluzii
Și-am ajuns și la final așa că hai să tragem și niște concluzii. Având în vedere că discutăm de un smartphone al cărui preț de plecare este de pe la 2000 lei și care oferă un display foarte bun, o autonomie extraordinară și care îți permite să realizezi fotografii instagramabile dacă ai și ceva inspirație, unde mai pui că plusează și pe parte de design, eu zic că vorbim de un deal corect în zona aceasta de telefoane mid-range.
Păreri Pro și Contra
Pro
- design elegant
- cu cel mai mare senzor de pe un mid-range phone(200MP)
- autonomie generoasă
- rapid
Contra
- nu are accesorii în cutie
- nu are sunet stereo