Galaxy A54 – cât de bună este camera celui mai popular mid-range Samsung!

Atunci când ne dorim un nou smartphone, unul dintre criteriile principale în alegerea noastră este camera și este de înțeles de ce. Ne dorim să imortalizăm tot mai multe momente, pe care să le împărtășim cu prieteni, cu cei dragi și chiar pe rețelele de socializare. Mie de exemplu îmi sunt super dragi fotografiile pe care Google mi le servește ani de-a rândul, făcându-mă să mă întorc cu gândul în timp și la clipe pe care le credeam uitate. Pentru toate aceste dorințe telefonul este cel mai la îndemână device care ne poate ajuta. Și dacă te gândești că doar telefoanele de top, cu prețuri amețitoare, ce depășesc 1000 de euro ar merita atenția ta, ei bine situația nu stă chiar așa, căci în ultimii ani producătorii și-au concentrat atenția și pe segmentul de telefoane mid-range, în special pe camerele acestora, oferind o calitate a fotografiilor peste așteptări. Și dacă plusezi și cu un strop de creativitate și respecți și câteva reguli de bază, atunci ai toate șansele să realizezi fotografii instagramabile, numai bune de afișat pe rețelele de socializare.

Unul dintre aceste telefoane este Samsung Galaxy A54, vedeta seriei A, căci este cel mai bine vândut telefon al producătorului sud-coreean din ultimii ani. Motivul este unul simplu. Primești un telefon arătos, cu specificații bunicele, o cameră cu care să obții fotografii peste așteptări în cele mai multe situații și o baterie generoasă, care să ducă peste o zi de utilizare, iar prețul lui pleacă de la 2000 lei în funcție de configurația aleasă. Dar până la cameră, hai să îți dau câteva detalii despre noul smartphone.

Design

Telefonul vine în 4 nuanțe foarte plăcute: Lime, Graphite, Violet și White. Mie mi-au plăcut tare culorile vesele, Lime și Violet. Sunt calde și foarte atractive. Și modelul pe alb, cel pe care eu l-am primit la test este arătos, iar avantajul lui este că nu se văd amprentele pe el, deși are spatele lucios. Față de modelul de anul trecut, care avea spatele acoperit cu plastic, anul acesta primim un telefon protejat și pe față, dar și pe spate cu Gorilla Glass 5. Doar rama mai este din plastic de data aceasta, însă este destul de îngustă și nu deranjează vizual absolut deloc. Nu este alunecos, se simte bine la atingere și este ceva mai mare față de generația precedentă. Cântărește ceva mai mult, 202 g, față de 189 g cât cântărea A53, însă nu am simțit că mă deranjează greutatea lui.

De data aceasta avem un telefon cu un design nou, ce se distinge cu ușurință de varianta anterioară. A54 împrumută din trăsăturile lui S23, astfel că putem spune că avem de-a face cu un telefon arătos, destul de finuț și elegant. Anul acesta primim un telefon fără curburi, nici pe față nici pe spate. Este perfect plat și pe față și pe spate. Doar senzorii ies finuț în evidență pe spate, fiind înconjurați de aceste inele argintii. Certificarea IP 67 de rezistență la praf și la apă până la o adâncime de 1m este și ea prezentă.

Display

Ecranul de 6,4 inch este același panel superb Super AMOLED cu rezoluție 1080 x 2340 pixels, HDR 10+, mult mai luminos față de generația anterioară, măsoară 1000 nits, față de 800 anul trecut, așa că vei putea folosi telefonul fără probleme și la exterior, în bătaia soarelui, căci ecranul este lizibil. Contrastul este bun, culorile bine calibrate, în stilul caracteristic Samsung.

Deblocarea o poți face cu amprenta sau poți alege recunoașterea facială, cum îți este mai la îndemână. Deblocarea cu amprenta mi-ar fi plăcut să fie ceva mai rapidă și poziționarea ceva mai sus, însă înțeleg că nu toate pretențiile pot fi satisfăcute în acest segment de piață.

Partea hardware

La interior este antrenat de chipset-ul Exynos 1380, un octa-core pe 5 nm, cu 4 nuclee Cortex-A78 de 2,4 GHz și 4 nuclee Cortex-A55 de 2 GHz. Procesorul lucrează în tandem cu 6 sau 8 GB de RAM și 128 sau 256 GB de stocare internă. Slotul pentru cardul microSD este și el prezent, în caz că ai nevoie de un upgrade pentru memoria internă. Se descurcă ok și cu gamingul ocazional. Vine la bord cu Android 13, interfață OneUI 5.1. Nu am observat să agațe, se descurcă grozav prin aplicații. Cât despre actualizări, Samsung Galaxy A54 se va bucura de 4 actualizări majore de software și 5 de update-uri de securitate. La ora actuală Samsung este cam singurul producător din lumea telefoanelor cu Android care oferă aceste beneficii.

Bateria

În ceea ce privește bateria, avem aceeași 5000 mAh de anul trecut, ce-i asigură mai bine de o zi de utilizare. Încărcare pe fir se face la 25W și durează aproximativ o oră și jumătate. Încărcarea wireless lipsește din peisaj, dar cine știe poate la următoarea generație.

Cameră

Și-am ajuns și la cameră, punctul culminant al acestui material. Ansamblul de camere este diferit anul acesta, ba chiar avem schimbări importante aici. Nu mai avem la fel de mulți senzori și în primă fază am putea fi tentați să spunem că senzorul principal de 50 MP este mai mic față cel de anul trecut, care era de 64 MP. În realitate lucrurile nu stau chiar așa, căci senzorul care se află în spatele lentilei este un Sony IMX 766, ce reușește să capteze mai multă lumină. S-a renunțat la senzorul de adâncime, așa că de data aceasta avem un ansamblu de 3 senzori, ce include pe lângă senzorul principal unul ultrawide de 12MP, cu f/2.2, și unul macro de 5MP, cu f/2.4. Pe față, avem același senzor de anul trecut, 32 MP, cu f/2.2.

În aplicație vei găsi modul Fun, Portret, Foto, Video, iar în zona mai multe, ai Modul Pro, Videoclip Profesionist, Filmare Unică, Modul Night, Food, Panoramă, Macro, mișcare super lentă, mișcare cu încetinitorul, și Filmare Accelerată. Filmează 4K la 30 fps și Full HD la 60 fps.

Și pentru că vorbeam la început despre faptul că și un telefon din segmentul mid-range se poate descurca bine pe parte de fotografie, l-am pus la treabă în diferite condiții de luminozitate pentru a vedea cât de bună este camera lui Galaxy A54. Și iată ce a ieșit!

Pe timp de zi, unde scenariile de lumină au fost diferite, căci am avut parte și de soare, și de nori, și de ploaie, practic diferite scenarii de lumină, telefonul s-a descurcat foarte bine după cum se poate vedea în fotografii. Ce am observat aici este faptul că senzorul principal reușește să capteze mai multă lumină față de cel ultra-wide, iar culorile sunt mai aprinse, mai plăcute.

E adevărat intensifică puțin culorile, în stilul caracteristic Samsung, dar pe mine nu mă deranjează acest aspect. Ba din contră, îmi plac aceste culori vibrante, fotografiile mi se par mult mai atractive. Îmi place tare mult în aceste fotografii cum redă cerul albastru, cu norii care îl brăzdează. Galbenul rapiței este ușor intensificat, dar îmi dă o stare de bine și mă poartă cu gândul pe pajiștile întinse de flori.

Telefonul reușește să surprindă destul de multe detalii, contrastul este bun, astfel încât să obții fotografii numai bune de postat pe rețelele de socializare. Și pentru ca fotografiile să arate și mai bine, încearcă să ții linia orizontului dreaptă. Și pentru a-ți fi mai ușor poți activa gridul din setări. Dacă totuși ți-a scăpat acest detaliu și ți-ai dat seama târziu, din editare poți remedia acest aspect, doar că vei pierde o parte din margini.

Îmi place că senzorul ultra-wide nu distorsionează fotografiile la colțuri și te ajută să cuprinzi un cadru destul de larg din imaginea care îți răsfață privirea.

Modul Macro este și el prezent pe telefon și cu puțină răbdare face o treabă destul de bună. Deși sufla vântul am reușit să surprind până și puful gândăcelului care se odihnea pe o floare de rapiță.

Chiar și în condiții slabe de luminozitate telefonul m-a surprins plăcut, căci nu mă așteptam să reușească să surprindă atât de multe detalii. De exemplu, fotografia aceasta a fost realizată undeva pe la ora 22:00, deci se întunecase bine afară. Doar lumina becului de la stâlp m-a ajutat puțin și iată câte detalii se văd. Nervurile frunzei sunt surprinse neașteptat de bine cu modul Night. După cum vezi senzorul wide face minuni și noaptea. Chiar și siglele luminate sunt lizibile. E adevărat se mai pierd din detalii, dar să ne amintim că vorbim de un telefon mid-range. Dacă nu vrei să aștepți cele câteva secunde necesare pentru a realiza o fotografie cu Modul Night, poți folosi modul Auto, însă vei pierde din detalii.

Selfie-urile sunt destul de reușite, iar dacă ții cont de câteva reguli, poți obține niște cadre chiar bune. De exemplu, dacă îți dorești să realizezi un selfie sau un portret la exterior, că ai găsit un cadru fain, lumina naturală ajută extrem de mult. Doar că cea puternică de la mijlocul zilei mai mult strică, căci produce umbre puternice după cum vezi și aici.

Așadar dacă nu poți aștepta până la amiază când lumina soarelui este mai blândă și mai caldă atunci caută o zona umbrită. Aici de exemplu m-a ajutat un nor, care a difuzat lumina intensă, iar rezultatele eu zic că nu sunt rele.

Cu modul portret se mai ratează șuvițe de păr răzlețe, îmi place însă naturalețea tenului și faptul că poți ajusta efectul de bokeh chiar și după realizarea fotografiei, astfel încât să ai parte de rezultatul dorit. În condiții slabe de luminozitate, rezultatele nu sunt atât de reușite, dar dacă totuși ții neapărat să realizezi un selfie noaptea, folosește blițul.

30

Cât despre partea video, poți filma 4K la 30 fps sau Full HD la 30 sau 60 fps. Pentru a filma 4 K trebuie să accesezi modul videoclipul profesionist. Stabilizarea este prezentă doar pentru modul Full HD, însă pentru modul 4K nu mai ai parte de ea și acest aspect se observă.

Preț și disponibilitate:

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 8.2
Display - 8.5
Hardware - 7.2
Autonomie - 8.8
Camera - 8.3

8.2

O alegere inspirată

După cum ai văzut nu doar numărul de MP este important atunci când vine vorba de fotografie sau filmare. Așadar nu e nevoie neapărat de un telefon de top pentru cadre interesante, iar dacă mai respecți și câteva reguli, poți obține rezultatele dorite.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 3.58 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.