Dyson V15 Detect Absolute – Nimic nu-i rezistă! Aspiră tot ce-i iese în cale!

Despre Dyson se știe că este unul dintre brandurile care s-a impus de-a lungul timpului pe nișa de aspiratoare. Realizează printre cele mai puternice aspiratoare din piață, echipate cu tot arsenalul tehnologic de care ai nevoie pentru a face din aspirare o sarcină cât se poate de ușoară și eficientă.

Săptămâna aceasta am primit la test cel mai nou aspirator din gama celor verticale fără fir: Dyson V15 Detect Absolute, așa că m-am pus serios pe treabă. Cât este de eficient acest aspirator, cât este de scump și dacă merită investiția, aflăm în cele ce urmează.

Unboxing

Dyson V15 vine ambalat într-o cutie de dimensiuni micuțe, foarte compact, asta deși include o groază de accesorii astfel încât să poți aspira nu doar pardoseala și covoarele, ci și canapeaua, salteaua, plintele sau chiar autoturismul. De cum deschizi cutia, te întâmpină un plic cu toate informațiile referitoare la acest aspirator și separat găsești și un flyer cu un cod de bare, pentru a-ți instala aplicația MyDyson pe telefon.

Tot în cutie mai găsim un accesoriu pentru zone greu accesibile – acesta îi conferă flexibilitate aspiratorului pentru a ajunge în zone greu accesibile(ex. sub canapea); un capăt combi și un accesoriu pentru spații înguste cu eliberare rapidă – ce pot fi folosite pentru curățarea plintelor, a colțurilor sau a mașinii; tubul de aspirare, suportul pentru accesorii, un accesoriu anti-încurcare pentru aspirarea părului(potrivit dacă ții un prieten necuvântător în casă), capătul de curățare principal, capătul de curățare cu iluminare, stația de andocare, care se montează pe perete, încărcătorul și evident aspiratorul. Așadar vine cu suficiente accesorii, încât să aspiri orice colț al locuinței, fără probleme. Pentru iubitorii de animale, am văzut că ar exista și un kit de îngrijire pentru câini, ce te ajută să aspiri firele de păr desprinse și mătreața, în timp ce blana animalului este periată.

Design

La prima vedere, aspiratorul aduce destul de mult cu modelul predecesor, Dyson V12. O construcție robustă, realizată din materiale premium care se îmbină perfect. Este dotat cu un afișaj LCD color de 1 inch unde poți vedea informațiile despre autonomie sau modurile de aspirare. Cei 14 cicloni ai săi generează forța centrifugă pentru a aspira praful și murdăria. Recipientul de gunoi este destul de generos, are o capacitate de 0,75 litri, ce îmi permite să aspir un apartament de 60 mp cam de două ori, înainte să fie nevoie să îl golesc, însă eu aleg să fac asta după fiecare aspirare. Nu de alta, dar îmi place să îl văd curat în stația de andocare.

Vorbim de un aspirator destul de greu, ce cântărește 3,1 kg. Cred că este cel mai greu și mai mare aspirator vertical fără fir pe care am pus mâna până acum. Dar având în vedere că este și un aspirator super puternic, nu mă surprinde acest aspect.

Cât este de puternic?

Vorbim de un aspirator cu o putere de aspirare de 240W. Ei bine ca să îți faci o idee, puterea de aspirare a vechiului Dyson V12 ajungea la 150W. Ceea ce înseamnă că la un simplu calcul avem o putere mai mare cu 60% față de generația anterioară. Având o putere de aspirare atât de mare, aspiratorul reușește să aspire de la fulgi de porumb, bomboane, orez, făină, semințe, păr, piese de lego și cam orice îi iese în cale. Aspiră nu doar pardoseala, ci și covoarele, iar aici testul suprem îl dă covorul cu fir lung, care este destul de dificil de aspirat corespunzător. Dyson V15 trece acest test fără probleme, căci reușește să tragă cu sârguință nu doar praful și scamele din covor, ci și firele de păr agățate sau micile piese de lego, rătăcite printre firele lungi ale covorului.

Cel mai des vei folosi cele două capete de aspirare: peria principală High-Torque, care atunci când este utilizată în modul auto, știe să își regleze puterea pentru a se potrivi tipului de suprafață aspirat. Îmi place foarte mult că nu trebuie să ajustez nimic în momentul în care fac swich de la aspirat parchet, la aspirat covorul. Știe că pentru aspirarea țesăturilor e nevoie de o putere mai mare și o ajustează după cum este nevoie.

Cel de-al doilea capăt de aspirare poartă denumirea Laser Slim Fluffy și are o perie moale cu ajutorul căreia vei curăța în profunzime podeaua. Ce face ca acest capăt de aspirare să fie atât de special este faptul că dispune de o diodă laser, ce proiectează un fascicul de lumină verde în fața capului de curățare, pentru a evidenția particulele de praf microscopice, ce nu pot fi văzute cu ochiul liber. Apropo dioda de laser nu este periculoasă pentru oameni sau animale.

Dyson V15 are 3 trepte de aspirare: Eco, Mediu și Boost ce pot fi schimbate folosind butonul care se regăsește sub display. Meniul aspiratorului este ușor de folosit. Ai un singur buton, de unde poți schimba nu doar puterea de aspirare, ci și limba, poți activa contorizarea particulelor de praf colectate sau poți pune alerte. Pentru a folosi aspiratorul trebuie să ții în permanență degetul apăsat pe butonul de pornire. Nu mă încântă foarte tare treaba aceasta. Mi-ar fi plăcut ca butonul să fie de tip On/Off.

Interesant mi s-a părut faptul că Dyson V15 este capabil să numere și să identifice dimensiunea particulelor de praf colectate, afișând aceste informații pe ecranul LCD. Acuratețea acestor informații este totuși imposibil de verificat, dar clar informația aceasta sună foarte bine. Ce poți verifica totuși, este profunzimea cu care știe să aspire podelele. Folosind capul de curățare cu laser vei ști cât de curată este locuința după ce ai terminat de aspirat.

Este destul de silențios, doar în modul Boost își face simțită prezența, dar în rest nu este deloc zgomotos așa cum am m-aș fi așteptat.

Experiența mea cu aspiratorul

Aspiratorul este ușor de manevrat, toate accesoriile se schimbă cu ușurință, oferind o experiență de utilizare grozavă. Aspiră fără probleme orice întâlnește în calea lui, iar covorul, pur și simplu pare că îl reîmprospătează. Peria de curățare cu Laser șochează atunci când o pui în funcțiune. Nu mi-a venit să cred cât praf se poate aduna într-o singură zi pe podeaua unei locuințe, deși la prima vedere aș fi zis că este curată. Ajung seara acasă și simt nevoia să dau cu aspiratorul…Să fi fost și o idee mai ușor… Totuși îmi dau seama că vorbind de un device atât de puternic, e cam dificil să fie și ușurel.

Aplicația My Dyson

Așa cum spuneam la început, aspiratorul vine și cu aplicația MyDyson, ce poate fi descărcată atât din Google Play, cât și din App Store. Aceasta îți oferă informații despre mentenanță, mod de folosire sau accesoriile cu care aspiratorul vine. Mi-ar fi plăcut ca aplicația să ofere și alte informații legate de aspirator, cum ar fi autonomia rămasă, când ar fi cazul să îi schimbi filtrul, câte ore a aspirat, câți mp etc.

Autonomie

Bateria aspiratorului se atașează pe mâner cu ușurință, oferind flexibilitatea de care nu te poți bucura cu un aspirator clasic cu fir. Potrivit producătorului bateria asigură o autonomie de până la 60 de minute, dar evident depinde de puterea cu care aspiri. Probabil în modul Eco să se apropie de o asemenea autonomie, dar câți utilizatori aleg o autonomie mai mare în detrimentul eficienței? Ba chiar asta îmi place la acest aspirator, îți faci treaba rapid cu el, nu pierzi timpul. Eu una nu am rezistat să îl utilizez în modul Eco până la epuizarea bateriei. Ce pot să îți spun este că în modul Boost autonomia lui ajunge la aproximativ 15 minute, iar reîncărcarea completă a bateriei durează cam 5 ore. Pentru cei ce își doresc o autonomie mai bună, o baterie suplimentară ar putea fi soluția.

Mentenanță

Curățarea aspiratorului se face cu ușurință. Are o clapetă pe care apeși și recipientul se golește în coșul de gunoi, fără să te murdărești. Periodic ar fi bine să speli accesoriile aspiratorului, astfel încât să îl poți păstra ca nou pentru cât mai mult timp. Filtrul este lavabil, periile sunt lavabile. Doar că va trebui să le lași la uscat, după care se asamblează rapid și asta e tot. În aplicație găsești și toate informațiile cu privire la această parte de mentenanță.

Preț și disponibilitate

Aspiratorul are și un preț pe măsură. Poate fi găsit în oferta magazinelor

Dyson  3699 lei 

eMAG3649 lei

Flanco3999 lei

Păreri Pro și Contra

Pro

  • design
  • putere mare de aspirare
  • îmi reglează în mod automat puterea în funcție de suprafața aspirată
  • capătul de aspirare Laser Slim Fluffy te ajută să nu ratezi nici măcar particulele microscopice de praf
  • versatil
  • eficient
  • compact

Contra

  • cam greu

 

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.7
Autonomie - 8.6
Putere de aspirare - 9.5
Eficiență - 10

9.5

O alegere premium

Dyson V15 își merită pe deplin denumirea Detect Absolute, căci nimic nu pare să-i stea în cale. Merită investiția? Cu siguranță, da. Este scump, însă dacă îți permiți, cu siguranță vei avea o adevărată unealtă care să-ți ușureze munca în casă.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 3.75 ( 4 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.