Cum alegi cea mai bună mașină de spălat vase? 5 caracteristici de care să ții cont!

mașini de spălat vase

Mașina de spălat vase este din ce în ce mai prezentă în bucătăriile românilor. Iar acest lucru se întâmplă pentru că ne dorim să avem un stil de viață lejer, astfel că rămâne de datoria electrocasnicelor să ne ajute în treburile casnice.

Cea mai bună mașină de spălat vase trebuie să fie specifică stilului tău, programului tău, dar și numărului de membri ai familiei sau de ce nu, chiar numărului de prieteni care ne trec pragul în mod frecvent. Astfel, mai înainte de a pleca la cumpărături ar fi bine să urmărești câteva caracteristici importante, încât să o alegi pe cea de care ai nevoie.

Iată mai jos 5 caracteristici importante pentru cea mai bună mașină de spălat vase:

1. Modelul mașinii de spălat vase!

Atunci când facem referire la modelul mașinii de spălat vase, cu siguranță ar trebui să te gândești la modelul clasic sau la modelul incorporabil.

Modelul clasic al mașinilor de spălat vase are nevoie de un spațiu separat de mobilier, fiind o piesă de sine stătătoare. Montarea sa, se face ușor, fără să fie nevoie de un suport de mobilier astfel încât să poată fi încorporat. De această dată trebuie să ai în vedere dimensiunile mașinii de spălat, dar și spațiul în care îți dorești să o așezi.

Mașinile de spălat vase încorporabile pot fi ascunse în suportul de mobilă, fiind alegerea perfectă mai ales atunci când mobila este făcută la comandă. De aceea, și de această dată trebuie să știi exact care sunt dimensiunile mașinii de spălat pe care o vei alege, de la înălțime, lungime și lățime, astfel încât să se potrivească perfect. Poți alege, la acest model, ca ea să fie parțial sau total încorporabilă.

2. Capacitatea de spălare

Iată o altă caracteristică și poate cea mai importantă pentru mașina de spălat vase. În funcție de capacitatea de spălare a acesteia vei ști care este volumul maxim de vase ce poate fi spălat. Există anumite mașini de spălat vase care permit doar 5 seturi, iar altele sunt mai mari și permit spălarea a 12 – 15 seturi. În cazul în care nu ești interesată de o mașină de spălat vase cu o capacitate de încărcare de 15 seturi, ai putea alege o mașină ce beneficiază de funcția de încărcare la jumătate, consumul de apă, detergentul și curentul electric fiind reduse la jumătate. Cea mai bună mașină de spălat vase beneficiază de senzor de greutate, astfel în funcție de numărul de vase introdus, de greutatea acestora, mașina va propune un anumit timp și un anumit consum pentru spălarea lor.

3. Interiorul mașinii de spălat vase și tipul detergentului

Ceea ce contează de această dată este numărul de sertare, dar și suporturile interioare ale acesteia. Ca atare, cu cât mașina va avea mai multe sertare și mai multe suporturi de mici sau mari dimensiuni, cu atât vei putea introduce mai multe vase, seturi de tacâmuri, farfurii mici sau mari, pahare.

Un alt criteriu pe care ar fi bine să îl iei în calcul este tipul detergentului pe care mașina de spălat vase îl folosește. Poți întâlni mașini ce funcționează cu detergent 3 în 1, 4 în 1, însă cele mai comune sunt mașinile de spălat vase ce folosesc detergent 5 în 1. De ce acest lucru? Pentru că majoritatea acestora au nevoie de detergenți eficienți, sare și lichid de limpezire. Astfel, pentru ca vasele să arate ca noi, vei avea nevoie ca ele să fie spălate perfect.

4. Numărul programelor

În timpul unui ciclu de spălare, vei avea nevoie de multe programe, în funcție de tipul de vase pe care alegi să îl speli. Ca atare, cu cât mașina de spălat vase va beneficia de o gamă de programe mai diversificată, cu atât vei putea spăla mai ușor pahare, oale, farfurii, tacâmuri. De obicei, majoritatea mașinilor de spălat vase au între 5 și 10 programe, potrivite pentru cerințele fiecărui consumator.

5. Clasa energetică

Consumul de energie, dar și cel de apă nu trebuie deloc neglijat. Așadar, ar fi bine să alegi o mașină de spălat vase ce se încadrează cel puțin în clasa de eficiență A+, atestând un consum energetic mic. Referitor la consumul de apă, alege acea mașină care să nu consume mai mult de 3500 litri de apă/an.

Mașini de spălat vase recomandate

Pentru că alegerea unei mașini de spălat vase ne poate pune în dificultate uneori, am realizat o listă cu câteva dintre cele mai eficiente modele, cu un preț accesibil:

1.

Beko DIS26010 – Beko DIS26010 este o mașină de spălat vase cu un preț de aproximativ 1199 lei, un preț destul de accesibil chiar și pentru un buget mai mic. Are o capacitate de încărcare de 10 seturi și se încadrează în clasa de eficiență energetică A, cu un consum anual de 237 kW. Cele 6 programe de spălare sunt suficiente pentru a putea spăla orice tip de vase, indiferent de gradul de intensitate al murdăriei.

 

Vezi în magazin

2.

Bosch SMV53L80EU – Bosch SMV53L80EU este o mașină de spălat vase încorporabilă, cu un preț de aproximativ 1619 lei. Are o capacitate de 12 seturi de vase. Ținând cont că un set de vase include o farfurie adâncă, una întinsă, una pentru desert, un pahar, o cană și un set de tacâmuri, în cazul acesta, putem spune că vorbim de un model potrivit pentru o familie numeroasă. Modelul oferă și opțiunea de încărcare la jumătate, deci poate fi utilizată și de o familie cu puțini membri.

 

Vezi în magazin

3.

 Hotpoint LTB4B019

– Hotpoint LTB4B019 este o mașină de spălat vase încorporabilă, cu un preț de aproximativ 1549 lei. Are o capacitate de încărcare de 13 seturi de vase și se încadrează în clasa de eficiență energetică A+, cu un consum de 1,04 kW/ciclu de spălare. Are 4 programe de spălare și este un model destul de silențios, atinge numai 49 dB, ceea ce înseamnă că nu prea își face simțită prezența.

Vezi în magazin

4.

Hotpoint LUF 8M132 X EU

 – Hotpoint LUF 8M132 X EU este o mașină de spălat vase parțial încorporabilă, ce poate fi achiziționată la prețul de aproximativ 2399 lei. Capacitatea de încărcare extrem de generoasă, o recomandă pentru familiile foarte numeroase sau de ce nu pentru mici localuri de familie. Se încadrează în clasa de eficiență energetică A+++, cu un consum de numai 0,83 kW/ciclu de spălare

Vezi în magazin

5.

Whirlpool ADP 9070 IX

 – Whirlpool ADP 9070 IX este o mașină de spălat vase extrem de elegantă, potrivită pentru o bucătărie modernă. Are o capacitate de încărcare generoasă, de 13 seturi de vase și un preț ceva mai piperat, de 2699 lei. Având în vedere că discutăm despre un model dotat cu cele mai noi tehnologii, un model ce face parte din clasa de eficiență energetică A+++, nici nu mă surprinde acest aspect.

Vezi în magazin

2 comentarii

  1. Buna ziua
    as dori sa cumpar o masina de spalat vase. Nu am avut pana acum si nu stiu nimic despre cum ar trebui sa aleg.
    Site-ul dvs m-a ajutat sa aflu unele caracteristici de baza. Problema mea majora este daca as putea sa o instalez in masca chiuvetei de la bucatarie sau intr-un dulap de jos – alt spatiu neavand.
    Multumesc

    • Valentina, depinde de ce model vrei să alegi. Stabilește care este spațiul pe care îl poți aloca mașinii de spălat și apoi alege-ți modelul care se încadrează în dimensiunile respective!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.