Cum să alegi cel mai bun robot de aspirare!

Întreținerea curățeniei într-o locuință presupune timp consumat zi de zi. Așa că de ce să nu profiți de tehnologie pentru a reduce la maxim timpul alocat în această direcție.

Da, nu avem deocamdată un roboțel care să facă toată treaba dintr-o locuință, dar în ultimii ani au apărut pe piață tot felul de roboței inteligenți, care pot face cu brio diferite sarcini. Cei mai apreciați sunt roboțeii de aspirare. Ne ușurează viața, ne scutesc de timp pierdut și energie irosită. În plus sunt discreți, eficienți de fiecare dată și pot fi programați pentru a începe curățenia în orice moment al zilei.

Nu înlocuiesc pe deplin aspiratorul clasic, dar sunt ideali pentru a întreține curățenia de zi cu zi. Micuții roboței sunt echipați cu tot felul de funcții și senzori, pentru o curățare cât mai temeinică a podelelor.

Găsim pe piață o gamă generoasă de variante, care să mulțumească toate pretențiile, dar și buzunarul oricărui utilizator. Partea dificilă este alegerea robotului de aspirare potrivit nevoilor noastre.

Așadar, cum să alegem cel mai bun robot de aspirare? De ce ar trebui să ținem cont atunci când îl alegem?

1. Buget

Consider că este un aspect esențial. Roboții de aspirare nu sunt cele mai ieftine „jucării”, ba unii dintre ei pot ajunge să coste și peste 1000 euro. În funcție de brand, caracteristici etc, prețul lor variază. Ce trebuie să știi, este că pe piață sunt roboți de aspirare pentru orice buget. Și da, există și roboți de aspirare la prețuri decente, care își fac treaba foarte bine.

2. Eficiență

Odată ce ai stabilit bugetul, cauți cel mai eficient robot de aspirare, care să se ocupe de locuința ta. Prin urmare, fii atent la:
– cum își calculează harta perimetrului pe care trebuie să îl aspire
– cu ce senzori sunt dotați(ex. de recunoaștere a pereților, senzor de coliziune, senzor de pantă, senzor de cădere, senzor pentru recipientul de colectare etc)
– trece de mai multe prin locul aspirat?
– poate aspira covoarele? Reușește să le escaladeze? Dacă da, ce fel de covoare poate aspira – pe cele cu firul scurt sau chiar și pe cele cu firul lung? Unii roboți de aspirare pot detecta chiar și faptul că aspiră un covor și își măresc puterea de sucțiune pentru o aspirare mai eficientă.
– cât de bine aspiră marginile? Au perii laterale sau nu reușesc să colecteze nimic din ce este pe margine
– robotul de aspirare reușește să se strecoare și pe sub obiectele de mobilier sau calorifere? Nu orice robot poate face asta. Dacă ai obiecte de mobilier cu picioare, cu siguranță îți dorești, ca micul roboțel să se poată strecura pe dedesubt pentru a-și face treaba.

3. Cu mop sau fără?

Mai nou, unii roboți de aspirare sunt dotați și cu mop și din ceea ce am testat până acum, avem pe piață modele care fac o treabă bună și la acest capitol. Xiaomi S5 Max de exemplu este unul dintre cei mai performanți roboți de aspirare la acest capitol(vine și review-ul lui în curând). Prin urmare, un astfel de robot, nu doar că aspiră, dar și șterge pardoseala, ceea ce mi se pare fantastic. În special dacă sunt și copii în preajmă. O podea curată, înseamnă mai puțin stres pentru o mamă.

4. Aplicația

Mi se pare foarte important să fie cât mai friendly, astfel încât să poată fi folosită cu ușurință. Să îți permită să stabilești un anumit perimetru pe care vrei ca roboțelul să îl aspire. Dacă ți-a picat punga cu mălai pe jos, să aspire doar zona aceea. Să îți permită să programezi aspirarea – la o anumită oră, într-o anumită zi.

5. Autonomie

Este un aspect extrem de important. Dacă ai o casă mare, va fi cam greu ca roboțelul de aspirare să reușească să aspire dintr-o singură încărcare. Important este ca robotul de aspirare să știe să se ducă singur la stația de încărcare atunci când bateria scade sub un anumit nivel. Evident să și rețină unde a rămas cu aspirarea pentru a se reîntoarce în același loc odată ce bateria este full.

6. Cu stație de descărcare sau fără

Roboții cu stație de descărcare sunt printre cele mai noi modele lansate pe piață. La aceste modele nici măcar nu mai este nevoie să verificăm recipientul de colectare al robotului de aspirare. Odată ce acesta sesizează o anumite cantitate de gunoi, se duce singur la stația de descărcare(care folosește și pentru încărcarea robotului), unde își golește recipientul de colectare într-un sac de gunoi. Practic, utilizatorul doar schimbă sacul de gunoi din stație(care este destul de încăpător), la o anumită perioadă.

7. Întreținere

Roboții de aspirare sunt echipați cu perii și filtre de praf, accesorii cu o durată de viață cuprinsă între 3 – 6 luni, în funcție de frecvența utilizării. Așadar, este important să le putem găsi și separat, pentru a le comanda.

Acestea ar fi cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când alegi un robot de aspirare. Mai jos găsești și o selecție de roboți inteligenți de aspirare cu au un raport calitate-preț mai mult decât ok:

Xiaomi Mi Vacuum are un preț de aproximativ 1400 lei. Este unul dintre cei mai eficienți roboți de aspirare la acest preț. Este dotat cu foarte mulți senzori, aplicația foarte ușor de folosit, design plăcut, consumabilele ușor de găsit. Mai multe detalii găsești în review-ul de aici!

 

 

360 S5  are un preț de aproximativ 1250 lei. Poate că acest brand nu este atât de cunoscut la noi în țară, dar este un brand relativ nou, care vine pe piață cu sisteme de siguranță și roboți inteligenți de aspirare de o calitate foarte bună. În afară sunt foarte apreciate produsele acestui brand. Modelul acesta este considerat a fi rivalul lui Roborock S5.

 

 

VIOMI V2 Pro are un preț de aproximativ 1800 lei. Vorbim de un robot de aspirare marca Xiaomi, lansat anul trecut. Este capabil să escaledeze pragurile, sau covoarele mai înalte, vine echipat cu tot felul de senzori pentru o aspirare cât mai eficientă.

 

 

iRobot Roomba i7+ are un preț de aproximativ 4500 lei. Este unul dintre puținii roboți de aspirare cu stație de descărcare. Așa se justifică și prețul lui destul de piperat.

 

 

 

Roborock S5 Max are un preț de aproximativ 2150 lei. Are mop, iar partea frumoasă este că acest robot de aspirare vine cu un tanc destul de mare, ce îi permite să acopere o suprafață generoasă. Fiind vorba de un model nou, trebuie să știi că a fost perfecționat față de generațiile anterioare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.