Aspirator Xiaomi Mi Robot Vacuum – cât de eficient este?

Pentru mine curățenia reprezintă un aspect extrem de important, dar care de cele mai multe ori ajunge să îmi mănânce mult prea mult timp și energie. Adesea sunt nevoită să-mi sacrific puținul timp liber pentru activitățile casnice, după care nu pot spune că sunt tocmai înnebunită. Așa că mi-am propus să eficientizez treburile cât mai bine cu putință, astfel încât să reduc cât mai mult posibil timpul alocat în această direcție.

Primul pas l-am făcut deja. Este vorba despre aspirare, iar soluția salvatoare în acest sens este robotul de aspirare Xiaomi Mi Vacuum. Roboții de aspirare au ajuns pe piață de câțiva ani buni, iar astăzi putem spune că avem câteva modele extrem de eficiente, iar unul dintre acestea este chiar Mi Vacuum Cleaner, un competitor puternic pentru modele precum iRobot Roomba 960 sau Dyson 360. Diferența între ele este că modelul chinezilor de la Xiaomi, are un preț de 3 ori mai mic decât acestea.

Noi l-am testat pe diferite suprafețe, cu tot felul de elemente ce ar putea ajunge pe podeaua unei locuințe(ex. bomboane de diferite dimensiuni, semințe de muștar, semințe de floarea soarelui și paste), iar rezultatul îl poți vedea în clipul de pe YouTube. S-ar putea să-ți dea de gândit dacă mai este cazul să păstrezi vechiul aspirator.

Design

Xiaomi Mi Vacuum este un model finuț, elegant, cu o înălțime destul de mică, astfel încât să poată aspira cu ușurință chiar sub obiectele de mobilier fără a mai fi nevoie să fie mutate, așa cum de regulă se întâmpla în cazul în care foloseam aspiratorul clasic. Robotul de aspirare este micuț, astfel că va sta într-un colțișor al casei fără să ocupe prea mult spațiu sau să deranjeze în vreun fel. Vine cu câteva accesorii, ce vor trebui schimbate după o anumită perioadă de utilizare, cu o stație de încărcare la care se va întoarce după fiecare aspirare și cu un cablu de alimentare. Vine cu un recipient de colectare a prafului, ce are o capacitate de colectare de 420 ml, iar în momentul în care acesta se umple, robotul folosește un senzor pentru a anunța că ar fi cazul să fie golit.

Xiaomi Mi Vacuum

Specificații tehnice

Are o putere de 1800 pascali, ceea ce îl face unul dintre cei mai puternici roboți de pe piață, la ora actuală. Aspiră cam orice tip de suprafețe, gresie, parchet, covoare, însă în anumite situații mai întâmpină ceva dificultăți. De exemplu în cazul covoarelor cu colțuri am observat că se străduie ceva mai mult să le escaladeze pe colțuri.

Micul aspirator este extrem de inteligent. Vine echipat cu 12 tipuri de senzori, ce îl ajută ca aspirarea să fie mult mai eficientă și mult mai rapidă. Pentru a fi controlat necesită instalarea aplicației Mi Home pe telefon. Aceasta este compatibilă atât cu iOS, cât și cu Android. Mi Vacuum trebuie conectat la internet, iar din aplicație se poate urmări procesul de aspirare live, de oriunde. Pe telefon se afișează harta 2D a suprafeței de curățare și traseul urmat de aspirator. Pentru stabilirea traseului, robotul Xiaomi folosește algoritmul SLAM, asfel încât reușește să își calculeze una dintre cele mai eficiente rute de curățare. Totodată acesta poate fi controlat și manual, iar controlul se face din aplicație, fie prin utilizarea joystick-ului fie prin cea a butoanelor. Tot în aplicație vei găsi și modul Spot, pentru curățarea unui anumit perimetru, este ideal în cazul în care există o anumită suprafață în care trebuie să se insiste asupra curățeniei.

Xiaomi Mi Vacuum

Mi Vacuum poate fi programat să aspire în anumite zile ale săptămânii și la anumite ore, iar în aplicație se înregistrează un istoric detaliat al aspirărilor, astfel încât vei ști exact cât a durat procesul de aspirare și pe unde a trecut robotul să aspire.

Vine cu 4 trepte de aspirare: Silențios, Turbo, Echilibrat și Putere Maximă, pentru a putea fi folosit în orice moment al zilei sau în funcție de cantitatea de praf ce trebuie aspirată. Dacă este folosit la putere maximă, aspiratorul ajunge la 72 decibeli, provocând destul de mult zgomot, însă folosit pe modul silențios, acesta își face treaba în liniște, fără să-și facă simțită prezența.

Bateria de 5200 mAh, îi asigură o autonomie de aproximativ 2,5h, suficient încât să aspire o suprafață de 250 mp, după care robotul revine singur la stația de încărcare. În cazul în care suprafața de aspirare este foarte mare, iar autonomia nu-i permite să acopere întreaga arie, acesta se întoarce la încărcat, iar în momentul în care alimentarea ajunge la 80%, Mi Vacuum revine pentru a-și relua activitatea de unde a lăsat-o.

Concluzii

Xiaomi Mi Vacuum nu este aspiratorul perfect, însă se apropie destul de mult de nevoile unei familii moderne, dornică să eficientizeze activitățile casnice. Poate înlocui doar parțial aspiratorul clasic, iar asta doar pentru că îi mai scapă câte un colțișor în care nu poate avea acces din varii motive, așa că o dată cam la o săptămână, o săptămână și jumătate probabil va mai fi nevoie să scoți aspiratorul clasic la înaintare. În rest îți poți vedea liniștit de treabă, robotul chinezilor se descurcă excelent.

Prețul și disponibilitatea lui Xiaomi Mi Vacuum:

Prețul robotului este de aproximativ 300$ pe Gearbest.com, aproximativ 1340 lei la eMAG,  ceva mai mare față de un model clasic, însă având în vedere că își face treaba singur și este atât de eficient, eu zic că este un preț mai mult decât corect.

Păreri Pro și Contra

Pro

 • este eficient
 • este mic, finuț
 • aspiră orice tip de suprafață
 • puternic
 • echipat cu 12 tipuri de senzori
 • poate fi controlat cu ușurință din aplicație

Contra

 • dificultăți în escaladarea covoarelor pe colț
 • aspirarea este aproape perfectă, uneori îi mai pot scăpa mici elemente, în cazul în care acestea alunecă într-o zonă deja aspirată

Verdictul Gadget-Review.ro

Putere de aspirare - 9.4
Accesorii - 9.3
Greutate - 9.6

9.4

O alegere eficientă

Xiaomi Mi Vacuum este unul dintre cei mai eficienți roboți de aspirare, ce poate fi achiziționat la un preț atât de accesibil.

User Rating: 2.81 ( 54 votes)

11 comentarii

 1. Iosif Florea

  totul ok la inceput dupa cateva zile a inceput sa fluiere nu stiu ce are a mai patit cineva e nou are o saptamina am facut sesizare la magazin daca nu ii dau de cap il returnez in rest foarte bun o zi frumoasa va doresc

 2. Buna! Am achizitionat de curand xiaomi mi robot vacuum si as vrea sa stiu daca ati reusit sa salvati prima harta a casei in aplicatia mi home, ca apoi sa ii comanzi mergi in zona x si curata camera. Multumesc!

  • Bună ziua Informați clienții doritori de astfel de roboti aspirator ca nu toți sunt reparabili Sunt posesor al unui robot aspirator XIAOMI și surpriza…. S-a defectat și nu îl repara nimeni. Răspunsul celor de la ESD București (ceva de genul) mi au transmis ca nu este SERVISABIL Mai exact seria de pe robot se încadrează la roboti nereparabili Va rog sa ma îndrumați unde sa apelez….. Poate la Protecția Consumatorului
   Sunt conștient ca poate dumneavoastră nu aveți nici o vina dar eu ca beneficiar, am cheltuit o suma considerabila pe robot și nu găsesc sa îl repar contracost? SCOATEȚI-LE DE LA VÂNZARE

 3. Bună ziua,
  1.)Nici eu nu reușesc să folosesc aplicația pe Android.
  Există vreun tutorial video explicit?
  2.)Aș mai vrea să știu dacă e disponibilă o listă a tuturor mesajelor în engleză/franceză care pot fi auzite într-o anume situație.(Că în română slabe speranțe pe viitor).
  3.)De unde ați comandat setul de schimb?
  Mulțumesc anticipat.

 4. Buna!Pentru un aparatament la mare in care praful și nisipulsunt la ordineazei,crezi ca este bun?

 5. Nu pot conecta nici la iOS și nici pe android
  Oricît am incercat conform tutoriale lor de pe net nu am reușit
  Mă puteți ajuta cu un sfat ?

  • Salut! Sper că i-ai dat de cap între timp. Cel mai probabil robotul nu este conectat la routerul wifi. O reconfigurare ar trebui să rezolve problema.

 6. Pot folosi xiaomi mi robot doar prin intermediul telefonului, fara a se mai conecta si la un router wireless?

  • Robotul poate functiona si fara internet, actionat de la butoanele lui. Insa nu poate fi controlat de pe telefon fara o conexiune la internet (printr-un router wireless).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.