7 sfaturi să alegi cel mai bun aspirator cu aburi

Din dorința de a ne eficientiza activitățile gospodărești, dar în același timp de a ne bucura de rezultate optime, am asistat în ultimii 20 de ani la o revoluție tehnologică. Practic, majoritatea dispozitivelor tradiționale au fost înlocuite de tehnologia modernă, gândită să ne scutească de efort, timp și uneori poate chiar și bani. Aici aș putea menționa mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, roboții de aspirare și lista poate continua. Chiar și mopul clasic, precum și curățarea/igienizarea suprafețelor cu detergenți chimici poate fi înlocuită de curățarea cu abur.

Aspiratoarele de curățat cu abur nu au rolul doar de a îndepărta eficient murdăria persistentă, dar, în același timp, omoară bacteriile și virusurile. Datorită temperaturii ridicate din timpul procesului de curățenie(100°C), ABURUL poate fi extrem de eficient în eliminarea germenilor periculoși, bacteriilor și virusurilor chiar și fără detergenți. 

Folosind PUTEREA ABURULUI, putem igieniza și dezinfecta aproape fiecare suprafață dintr-o gospodărie. Aburul pătrunde în toate fisurile și colțurile greu accesibile, curățând în mod eficient chiar și suprafețele greu accesibile. 

Practic putem spune că aspiratoarele cu abur sunt gândite pentru sănătate noastră, iar BENEFICIILE lor sunt:

  • eficiența ridicată în curățare
  • aburul dezinfectează și igienizează suprafețele fără a fi nevoie de detergenți chimici
  • sunt potrivite pentru orice suprafață, de la gresie, parchet, faianță și până la textile sau oglinzi
  • captează praful, împiedicând ca acesta să se mai ridice în aer și să mai cauzeze neplăceri persoanelor alergice
  • reprezintă o alegere sănătoasă pentru întreaga familie, dar și pentru animale

Date fiind numeroasele avantaje pe care un astfel de produs le oferă, producătorii au început să se întreacă în găsirea unor soluții cât mai relevante pentru piață. Tocmai de aceea, în momentul unei astfel de achiziții este important să ținem cont de câteva aspecte. De aceea am alcătuit o listă cu 7 criterii de care să ținem cont atunci când vrem să alegem cel mai bun aspirator/mop cu abur:

1. Design și ușurință în utilizare

Avem de ales între două tipuri de aspiratoare cu aburi: cele clasice, ideale pentru suprafețele mari și cele verticale, confortabil de utilizat, potrivite în special pentru suprafețele mai mici.

Lungimea cablului de alimentare este un alt aspect de care este bine să ții cont atunci că faci o asemenea alegere. Dacă ai de curațat 150 mp, nu cred că ți-ai dori un fir scurt, care să te oblige să muți frecvent aspiratorul. Tot aici, te îndemn să fii atent și la dimensiunea rezorvorului cu apă.

2. Puterea de absorbție

Puterea motorului decide puterea de absorbție și eficiența aparatului. Cu cât valoarea în Watti a motorului este mai mare, cu atât aspiratorul va curăța mai eficient și mai rapid.

3. Filtrele

Un alt aspect important este schimbarea filtrelor la timp. Un filtru îmbâcsit își reduce din eficiență considerabil. Există aspiratoare cu filtre ce pot fi curățate/spălate, având o durată de viață ceva mai mare sau cea de-a doua categorie, cu filtre pe care trebuie să le schimbăm după o anumită perioadă de timp, recomandată de producător. 

4. Accesorii și opțiuni

Accesoriile ne ajută să curățăm temeinic mai multe tipuri de suprafețe, de aceea este bine să stabilim de la bun început ce ne dorim de la un asemenea produs. În funcție de acest aspect vom putea alege un produs cu toate accesoriile necesare.

Mai mult de atât, ar fi bine să acordăm o atenție sporită și opțiunilor cu care vine echipat un aspirator. Și aici te îndemn să alegi un aspirator ce îți permite să reglezi cantitatea de abur eliminată, eventual să poți selecta tipul de suprafață curățat, iar dacă vine și cu un sistem de absorbție al exesului de apă eliminat, atunci vorbim deja de detalii.

5. Curățare și întreținere

Întreținerea unui aspirator cu aburi constă în curătarea sau schimbarea filtrelor, curățarea mopului și schimbarea sacului de gunoi, dacă este cazul.

Schimbarea filtrelor la timp este importantă. Un filtru îmbâcsit își reduce din eficiență considerabil. Există aspiratoare cu filtre ce pot fi curățate/spălate, având o durată de viață ceva mai mare sau cea de-a doua categorie, cu filtre pe care trebuie să le schimbăm după o anumită perioadă de timp, recomandată de producător. Mopul este lavabil și recomandat ar fi să fie spelat după fiecare utilizare. Se poate spăla la mașina de spălat rufe.

Avem pe piață două tipuri de aspiratoare: cu sac și fără. Fiecare alegere cu avantajele și dezavantajele ei. Avantajul aspiratoarelor cu sac este dat de puterea de absorbție mai mare, iar al celor fără sac, faptul că nu mai trebuie să cumpărăm periodic aceste accesorii, însă aici curățarea rezervorului ar putea fi o acțiune destul de neplăcută.

6. Tipul de aspirator

Să fie vertical sau unul clasic? Aici răspunsul depinde foarte mult de ce capacitate de colectare ai nevoi.

După ce ai făcut această alegere, va trebui să te decizi pentru ce suprafețe vrei să îl folosești? Doar pentru podea sau ai nevoie de un aspirator All in One pentru a curăța și dezinfecta suprafețe precum bucătăria, obiectele de mobilier, obiectele sanitare etc?

Mie una îmi plac cele All in One. Igienizarea și dezinfectarea devin mai ușoare cu un astfel de aspirator de curățare.

7. Garanție

Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont de producător și de garanția pe care o oferă. De regulă, brandurile mari reușesc să păstreze standardele de calitate la nivel înalt, oferind în general o garanție pe o perioadă de 2 ani. Mai există și excepții, companii cu renume pe acestă piață, ce extind perioada de garanție chiar și la 3 ani.

De reținut aici ar fi să ținem cont de recomandările de utilizare a producătorului, pentru că orice abatere poate anula garanția. Și aici mă refer la schimbarea filtrelor, folosirea sau nu a soluțiilor de curățare.

Top 5 aspiratoare cu aburi care ne plac:

1. Aparat de curatat cu aburi Karcher SC 2

2. Aparat de curățat pardoseli Karcher FC 5, 2in1 aspirare și spălare

3. Mop cu abur Leifheit 11913

4. Aparat de curatat cu abur Dirt Devil 5-in-1 Steam Cleaner

5. Aparat de curatat cu abur Rowenta Clean&Steam RY7557WH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.