360 S9 – se bate cu cei mai eficienți roboți de aspirare de pe piață! (360 S9 vs Roborock S5 Max)

De vreun an de zile petrecem pe acasă mai mult timp decât ne-am imaginat vreodată. Asta înseamnă mai mult praf, mai multe firimituri, mai multe fire de păr lăsate în urma noastră pe podea, adică mai pe scurt, mai multă treabă de făcut. Și pentru că mie îmi plac soluțiile eficiente, astăzi testăm un nou roboțel de aspirare. Este vorba despre 360 S9. După ce în urmă cu vreo jumătate de an am testat modelul 360 S7, astăzi a venit timpul pentru a vedea de ce este în stare fratele mai mare. 

Brandul care produce acești roboței de aspirare se numește Qihoo 360 și este foarte popular în China. Produce de la roboți de aspirare și camere de supraveghere, până la aplicații de mobil și programe antivirus. 

360 S9 este roboțelul lansat pe la jumătatea anului trecut, ce vine la bord cu o mulțime de senzori, pentru o mapare cât mai precisă a suprafeței, dar și pentru o eficiență maximă. Mai mult de atât, este un robot de aspirare 2 în 1, aspiră și șterge podeaua cu sârguință. Nu este cel mai nou model din gamă. Între timp s-a lansat și 360 S10, dar până când îl vom primi și pe acela la test, vă voi spune de ce este în stare micuțul de față.

Unboxing

Roboțelul vine cu o mulțime de accesorii. În cutie vei găsi: manualul de utilizare, garanția, o pungă cu ștechere pentru orice tip de priză, o cutie cu încărcătorul, dock-ul de încărcare, mopul cu două lavete de șters, o telecomandă,  cu ajutorul căreia putem controla manual roboțelul de aspirare, o rezervă pentru peria laterală, cea care trage resturile din lateral înspre aspirator și bineînțeles roboțelul de aspirare, care include la interior și un sticker simpatic și un pieptene de curățat. Peria principala este deja montata pe robot, iar recipientul de colectare, împreuna cu filtrul hepa sunt si ele pe poziție. Ca o paranteză, filtrul Hepa este lavabil, tot ce ai de făcut este să îl cureți de praf înainte de a-l introduce sub jetul de apă și după spălare să îl pui la uscat.

Design

Robotul de aspirare are un design elegant, finuț, o combinație de nuanțe alb cu gri. Față de modelul anterior design-ul a suferit mici modificări. Senzorul LIDAR a fost mutat mai înspre margine, iar panoul de control se regăsește acum în partea opusă. Mop-ul a suferit și el modificări. Dacă varianta anterioară era dotată cu un sistem de ștergere care mai mult aduna praful depus pe podea, ei bine, acum vedem un nou sistem de ștergere pe 360 S9. De această dată, roboțelul include un tanc de apă cu o capacitate de 200 ml, ce se regăsește în apropierea boxului de colectare. Poate că nu este cel mai generos rezervor de apă, dar până la urmă mai importantă este eficiența cu care folosește apa pentru ștergerea podelei. Recipientul de colectare are o capacitate de 420l, suficient cât să aspire o suprafață generoasă. Eu aspir cam de două ori un apartament de 60 mp, după care golesc recipientul de colectare. Dar nu-i bai, dacă nu-ți amintești, roboțelul are grijă să te anunțe atunci când este cazul să îl golești.

360 S9 vine echipat cu 25 de senzori, cel mai mare număr de senzori întâlnit până acum pe un robot de aspirare. Vine dotat cu laser LDS și un senzor ultrasonic, care scanează întreaga suprafață, pentru a realiza o hartă virtuală, astfel încât robotul să știe unde trebuie să aspire. Folosește algoritmul SLAM și planifică în mod inteligent cea mai eficientă rută de curățare. 

 

Montarea lui 360 S9

Montarea roboțelului este simplă. Atașezi ștecherul potrivit la încărcător, conectezi cablul de încărcare la docul de încărcare și poziționezi roboțelul astfel încât pinii metalici de pe dock sa se conecteze cu pinii de pe roboțel. Dupa ce ai făcut acești pași poți umple si recipientul cu apa si sa ii atașezi cârpa daca vrei sa beneficiezi si de funcția mop. Urmează conectarea la internet prin aplicația 360. Conectarea este opțională, dar eu ți-o recomand în cazul în care vrei să beneficiezi de toată partea smart a acestui roboțel. În cazul în care nu ești interesat de acest aspect, roboțelul vine cu două butoane de control, unul de oprire/pornire la apăsare lunga si de pornire/oprire aspirare la apăsare scurta și prin apăsarea celui de-al doilea buton îi poți comanda întoarcerea la docul de încărcare.

Partea Smart a lui 360 S9

Controlul Smart îl poți face doar prin aplicația care îți pune la dispoziție următoarele funcții:

  1. urmărirea procesului de aspirare din orice colț ai o conexiune bună la internet
  2. roboțelul are 3 moduri de funcționare: aspirare + ștergere, aspirare și modul mop.
  3. schimbarea setărilor de aspirare – aici ai de ales din 4 opțiuni cu intensitate diferită + 3 opțiuni pentru umezirea mopului
  4. managementul hărților, din aplicație există opțiuni pentru a salva mai multe hărți, ceea ce înseamnă că dacă ai o casă cu etaj, poți salva hărțile pentru fiecare etaj în parte. Mai mult de atât, ai posibilitatea de a seta ordinea de aspirare a camerelor 
  5. programarea robotului pentru a curata intr-un anumit interval de timp,
  6. setare de pereți virtuali sau zone pe care să le evite
  7. control manual cu telefonul
  8. poți denumi camerele așa cum îți dorești

Aplicația vine cu o mulțime de opțiuni, dar este friendly și ușor de folosit. Roboțelul este compatibil cu Google Assistant și Amazon Alexa, în cazul în care vă este mai la îndemână să porniți roboțelul printr-o comandă vocală.

Cum aspiră 360 S9?

Roboțelul este însoțit și de o telecomandă, în cazul în care nu vrei să folosești nici aplicația și nici să te deplasezi până la el să accesezi butoanele de control. Telecomanda include chiar și un joystick pentru control manual, în caz că vrei să insiști într-un anumit loc. 

De aspirat, roboțelul aspiră foarte bine. Are o putere de aspirare de 2200 Pa și se descurcă să aspire fără probleme de la praf și frimituri, până la bomboane, fulgi de ovăz și chiar bile metalice. Urcă pe covoare fără probleme și escaladează pragurile de până la 2 cm. Pentru aspirat covoare vine cu un carpet mode, pe care îl poți activa din setări, însă nu te aștepta să aspire covoarele cu fir lung. Însă pentru mochete, sau covoarele cu fir scurt, își face treaba foarte bine după părerea mea. Tot în setări vei mai găsi o funcție, Anti-coliziune, care odată activată, face ca roboțelul să nu se mai lovească de obiectele de mobilier sau de alte obstacole pe care le întâlnește în cale. Are 4 trepte de funcționare: Quiet mode, Standard mode, Powerfull mode și Max mode. Eu l-am folosit la putere maximă, dar pe modul Quiet, îl poți folosi fără probleme chiar și atunci când doarme cel mic. 

Cât de bun este mop-ul lui 360 S9?

La partea de mop, se vede un upgrade față de generația anterioară. Este mult mai precis, nu scurge apa, ba chiar poți seta din aplicație nivelul de apă pe care să îl folosească în timpul utilizării. Eu l-am folosit doar la capacitate maximă. Deși în aplicație apare că pentru această setare poate șterge o suprafață de 90 mp, în realitate eu nu am atins această performanță, dar nu mă deranjează atât de tare. Pentru mine mai importantă este eficiența cu care șterge. Și ca să vedeți exact de ce este în stare , l-am supus câtorva teste pe simpaticul aici de față. Mai mult, l-am comparat cu Roborock S5 Max, cel mai bun robot de aspirare testat de mine până acum.

Conform testelor efectuate, 360 S9 oferă rezultate similare cu Roborock S5 Max, ba chiar a reușit să fie puțin mai eficient la testul pe mochetă.

Mentenanță

În ceea ce privește mentenanța, robotul de aspirare cere un minim de atenție. Tot ce trebuie să faci este să golești periodic recipientul de colectare. Dacă uiți, nu-i bai, te anunță el când ar fi cazul să o faci. Filtrul HEPA este lavabil, asta înseamnă că îl poți spăla sub jet de apă. Îl scuturi cât poți de bine de praf înainte de a-l spăla, îl pui la uscat, după care îl poți refolosi. Peria principală trebuie și ea curățată, nu doar de praf ci și de păr, iar aici poți folosi accesoriul de tăiat, care se regășește pe recipientul de colectare. Senzorii trebuie șterși și ei din când în când. Se mai așează praf pe ei, iar asta face ca roboțelul să nu mai funcționeze în parametri optimi. Cât despre mop. recomandarea mea este să fie montat atunci când este folosit. În cazul în care lași cârpa atașată robotului de aspirare după ce și-a terminat treaba, riști să capete acel miros de îmbâcseală.

Prețul

Prețul lui 360 S9 este:

Concluzii

Eu zic că e un preț corect, ținând cont de calitățile sale. Aspiră fără probleme cam tot ce întâlnește în calea lui, șterge pe jos cu sârguință, chiar și petele uscate. Doar că aici dacă este ceva foarte lipicios, va trebui să mai insiști puțin. Cât de rapid este? Pentru 36 mp, aspirat și șters podeaua, i-au trebuit 34 minute. Nu e rău. Mi-ar fi plăcut să vină totuși cu un tanc de apă mai generos, dar poate la următoarea generație. Față de generația anterioară, se simte un upgrade și pe parte de autonomie. Bateria de 5200 mAh este suficient de generoasă pentru a aspira fără probleme un apartament de 60 mp, fără întrerupere.

Păreri Pro și Contra:

Pro:

  • design elegant
  • puternic
  • 25 de senzori
  • aspiră eficient atât podeaua cât și covoarele
  • evită obstacolele
  • șterge podeaua eficient
  • baterie generoasă

Contra:

  • nu este foarte rapid
  • tancul de apă nu este prea generos

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.5
Putere - 9.3
Autonomie - 8.8
Eficiența mopului - 9.4

9.3

O alegere inspirată

Recomand? Cu siguranță. După cum ați văzut din testele noastre 360 S9 face o treabă excelentă, mie personal mi-a depășit așteptările.

Verifică disponibilitate
User Rating: 4.82 ( 3 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.