Tehnologia – la limita dintre plăcere și dependență

tehnologia și omul

Deseori aud din partea celor mai în vârstă textul „Pe vremea mea nu aveam nici televizor, nici mașină de spălat, nici nu existau calculatoare, etc”. Mă gândeam zilele trecute cum ar fi fost viața mea fără toate astea și multitudinea de gadgeturi ce sălășluiesc în casă. Cu o simplă rotire a ochilor prin cameră număr cel puțin 5 „jucării”, care pot spune că unele îmi ușurează activitățile zilnice, iar altele sunt „just for fun”.

E drept că viața mea nu a fost întotdeauna atât de înțesată de tehnologie ca acum, însă îmi amintesc că în copilărie aveam în casa părinților un mastodont de TV, la care rula programul numai câteva ore pe săptămână, dar asta nu mi-a afectat cu nimic fericirea, ba din contră aveam mai mult timp să ies afară, să mă joc cu copiii de vârsta mea. Mașina de spălat era pe modul manual, ce presupunea o zi întreagă de spălat, iar calculator, nici pomeneală de așa ceva.

Dar iată că ușor ușor tehnologia a pătruns în casele noastre, în școli, în locurile de muncă, practic ne-a acaparat cu tot. Nu mă plâng Doamne ferește, sunt chiar fericită că dimineața când mă trezesc apăs pe butonul de la espressor și mirosul de cafea mă îmbie pentru o nouă zi de lucru, bag rufele la spălat și programez mașina de spălat să pornească la ora dorită, mă duc la muncă, și lucrez la calculator liniștită(că e ploaie, că e vânt), vin acasă și mă întind pe canapea în fața unui ecran cu o diagonală generoasă sau iau tableta în mână și intru pe „facebuciuc”, să descopăr noutățile. Deși activitățile de zi cu zi sunt simplificate de toate aceste gadgeturi, cu toate acestea parcă nu mai avem timp suficient să petrecem unii cu ceilalți, de multe ori ne este mai comod să folosim smarphone-ul sau chiar o rețea de socializare pentru a discuta, pentru a vedea ce mai e nou pe www.digipedia.ro.

Și acesta este aspectul cu care mă lupt în ultima perioadă să îl schimb. Mai puține discuții la telefon sau pe net și mai multe întâlniri cu cei dragi, mai multe vacanțe cu telefonul închis, mai multă bucurie pentru minunățiile naturale dăruite de divinitate. Sper să și reușesc să găsesc acea metodă, cu siguranță în acea zi voi fi un om mai fericit, mai liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.