Obișnuiești să distribui link-uri către alte site-uri? Ei bine, se pare că din această toamnă ai putea fi nevoit să cotizezi cu o anumită sumă pentru această practică. Cel puțin asta se dorește prin noul proiect de lege, ce va fi dezbătut în toamnă în Parlamentul European. Imaginează-ți că pentru un Share pe Facebook, ar trebui să cotizezi la stat sau în caz contrar vei fi amendat.
Măsura îmi pare dusă la extrem, în condițiile în care cu toții suntem încurajați prin intermediul fiecărui canal de social media să distribuim știri, clipuri, informații.
Cu toate acestea, potrivit paginademedia.ro, se pare că pe data de 23 septembrie Parlamentul European va supune la vot o directivă, ce prevede plata unei taxe pentru preluarea unui material de presă sau a unui link. Dacă în mod normal prevederea ar putea părea o măsură exagerată, se pare că nu de aceeași părere sunt anumite grupuri europene, precum Ringier de exemplu(compania ce deține Libertatea).
Propunerea a fost înaintată încă din septembrie 2016, însă abia acum a avut loc dezbaterea ei la Centrul pentru Jurnalism Independent. ”Feedback-ul meu e că Directiva va trece în Parlamentul European aproape la fel ca în forma inițială și astfel avem o mare problemă. Directiva este susținută de Grupul Partidului Popular European, cel mai mare grup din Parlamentul European”, a declarat Victor Negrescu.
“Directiva nu a apărut că o nevoie de ajuta jurnaliștii, ci cu gândul de a lovi în giganții Google, Youtube, Yahoo și ceilalți jucători importanți de pe piața digitală Europeană, pentru ca aceștia să nu mai controleze piata”, a spus Victor Negrescu, la conferința de la CJI.
Ceea ce nu s-a menționat până acum ar fi modalitatea de plată a acestei taxe, în eventualitatea că ar mai fi totuși doritori pentru preluarea de materiale.
Sunt șanse ca directiva să treacă mai departe?
“Feedback-ul meu e ca Directiva va trece aproape la fel ca in forma initiala si avem o mare problema. Cu siguranta va fi pusa in aplicare”, a spus europarlamentar Victor Negrescu.
Care sunt consecințele „Taxei pe Link”, potrivit Asosciației pentru Tehnologie și Internet:
– îngreunarea accesului la informație și o varietate de conținut mai mică
– incertitudine juridică(limitarea dreptului la citare, licențierea liberă)
– limitarea surselor de știri și a informațiilor online
– contrazicerea felului tehnic în care funcționează internetul
– adăugarea de bariere pentru inovație în cazul noilor tipuri de aplicații care reproduc fragmente de conținut din articole de știri.