Știai că îți încarci telefonul greșit? 4 metode pentru a-i prelungi autonomia

metode de a prelungi autonomia telefonului

Cea mai mare durere când vine vorba de un smartphone, este autonomia. Deși avem de-a face cu terminale mobile tot mai performante, de multe ori bateria lor nu mai rezistă nici măcar o zi. Dar acest aspect ni se datorează și nouă, utilizatorilor, în mare parte sau mai bine zis felului în care încărcăm telefoanele.

Mulți dintre noi avem impresia că cel mai bine ar fi să încărcăm bateria atunci când este aproape consumată 100% și că reprizele mici de încărcare ar putea afecta bateria pe termen lung, dar aceste concepții sunt total greșite. Battery University demonstrează asta într-un studiu detaliat despre bateriile lithium-ion. Electrozii bateriilor, realizați din grafit, ajung să fie supuși unui stres suplimentar în momentul în care sunt împinși către extremele unui ciclu de încărcare full, ceea ce are ca efect o degradare rapidă a bateriei.

În cazul în care îți dorești ca bateria telefonului tău să îți confere o autonomie cât mai bună, pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp, ar fi indicat ă schimbi câteva aspecte în modul de încărcare.

1. Nu încărca bateria 100%! Știu, este greu de respectat această indicație, dar măcar încearcă să îți amintești de ea de fiecare dată când ai posibilitatea! Potrivit studiului realizat de Battery University: ”Bateriile Li-ion nu necesită încărcarea completă, prin urmare nici nu este nevoie să recurgi la această metodă. Ba chiar este indicat să nu realizezi o încărcare full, deoarece o tensiune mare produce un stres suplimentar bateriei!”.

2. Nu ține telefonul conectat la priză după ce s-a încărcat! Acest sfat este valabil mai ales pentru cei ce obișnuiesc să lase telefonul la încărcat pe timpul nopții. Cu toții ne dorim dimineața o autonomie mare, care să facă față unei utilizări intense pe toată durata zilei(facebook, Pokemon Go, mail, Whatsapp etc), însă încărcarea bateriei o noapte întreagă, nu face altceva decât să ducă la o deteriorare rapidă a acesteia. Este ca și cum ai încerca să lucrezi un mușchi o noapte întreagă, fără oprire.

3. Scoate telefonul de la încărcat de fiecare dată când ai ocazia! Se pare că este mult mai indicat să încărcăm telefonul în reprize scurte pe durata unei zile, decât o sesiune lungă de încărcare. Este indicat să nu lași ca bateria telefonului să se descarce mai mult de 10%, dar asta se întâmplă cel mai adesea în cazuri excepționale. Cel puțin asigură-te că nu descarci bateria complet!

4. Ai grijă ca bateria să nu se încălzească! Este indicat să încarci telefonul într-un spațiu răcoros, în nici un caz lăsat la încărcat în soare. Sănătatea bateriei ar putea avea de suferit. Mai mult de atât, chiar și atunci când device-ul nu este la încărcat, se recomandă a nu fi expus la soare sau în spații cu temperaturi ridicate.

Un comentariu

  1. Eu am Li-Po, așa că articolul nu specifică nimic de el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.