Este primul oraș din România care va implementa senzori în carosabil pentru găsirea locurilor de parcare disponibile

Parcare Cluj-Napoca

Unul dintre cele mai tehnologizate orașe românești cu siguranță este Cluj-Napoca. De curând Primăria a anunțat o nouă investiție, ce va fi și o premieră la nivel național. Se vor introduce senzori în carosabil pentru a-i informa pe șoferi unde găsesc locuri libere pentru a-și parca autoturismele în oraș. Toate detaliile vor fi disponibile într-o aplicație de mobil sau PC, ce are rolul de a ajuta șoferii în trafic și de a fluidiza zonele foarte tranzitate.

Se pare că aplicația va fi totuși mult mai complexă de atât, va conține informații și despre mijloacele de transport în comun, astfel încât pietonii vor ști în permanență orarul tramvaielor, al troleibuzelor și al autobuzelor. Toate mijloacele de transport în comun urmează să fie echipate cu GPS, pentru ca informațiile să fie transmise în timp real.

„Ne propunem amplasarea de senzori care au ca scop identificarea locurilor libere la parcările de la sol printr-o aplicaţie care va disponibilă pe calculator sau telefon mobil. Senzorii vor fi amplasaţi în carosabil, pe locurile de parcare din centrul oraşului, şi vor arăta dacă locul respectiv e liber sau ocupat. Avem peste 3.600 de astfel de locuri de parcare în zonele I şi II. De asemenea, vom amplasa astfel de senzori şi în staţiile de transport în comun, care vor indica dacă în staţii se află un mijloc de transport sau o altă maşină”, a spus Emil Boc, primarul Clujului.

Proiectul pare foarte interesant și util. Ar fi o idee dacă și Primăriile orașelor mai mari s-ar gândi la astfel de investiții sau măcar ar adopta ideile Primăriilor care chiar știu ce să facă cu fondurile…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.