Samsung Jet Bot + – cât de eficient este robotul de aspirare cu stație de descărcare! Test!!!

De vreo 2 săptămâni un nou robot de aspirare a poposit în biroul nostru. Pentru prima dată testăm un model de la Samsung și tot o premieră este și faptul că avem de-a face cu un robot de aspirare cu golire automată a recipientului de colectare. Este vorba despre Samsung Jet Bot +, un nume care mă face să am așteptări. Tare am fost curioasă să descopăr de ce este în stare și cam pe unde se situează în raport cu ce am mai testat până acum. Samsung Jet Bot + face parte din trilogia prezentată de Samsung la CES 2021. Mai exact este mijlociul gamei și vine hotărât să ne convingă de faptul că merită să trecem la next level: adică roboți de aspirare cu stație de curățare. Ideea este foarte cool, dar în ce măsură convinge? Păi hai să vedem.

Ce primim în cutie!

În cutia de dimensiuni generoase vei găsi o perie laterală în plus, un sac extra pentru docul de curățare, o bandă magnetică pentru a crea un perete virtual(nu prea înțeleg rostul ei, având în vedere că vorbim de un robot smart, care știe să seteze limite), manualul de utilizare și garanția, un al doilea filtru Hepa, cablul de alimentare, robotul de aspirare și stația de descărcare. Robotul vine atât cu peria laterală, cât și cu cea principală montate. Recipientul de colectare împreună cu filtrul hepa sunt si ele pe poziție, iar stația de curățare este echipată cu sacul de colectare.

Design

Din prima clipă realizezi că ai de-a face cu un robot de aspirare premium. Vine într-o combinație de alb cu argintiu și atrage atenția prin eleganță, materiale de bună calitate, atenție la detalii, un design ce aduce elemente noi față de ce am văzut până acum la roboții de aspirare. De exemplu peria principală este realizată dintr-un material textil, care nu este lavabil, filtrul HEPA are dimensiuni extrem de generoase față de ce am întâlnit până acum. Are diametrul de 35 cm și cântărește 3,4 kg. Este unul dintre cei mai ușor roboți de aspirare pe care am pus mâna. Are o înălțime de 9,8 cm și se strecoară cu ușurință pe sub majoritatea obiectelor de mobilier, pentru a curăța praful din zonele greu accesibile.

Vine cu stație de curățare

Recipientul de colectare are o capacitate de 0,3l, deloc generoasă dacă ne raportăm la modele precum 360 S10 sau Dreame L10 Pro, dar Jet Bot + nici nu are nevoie de mai mult, căci vine cu stație de curățare, ce presupune că după fiecare aspirare, robotul își golește recipientul de colectare în mod automat în sacul din interiorul acesteia. Cu o capacitate de 2,5 l, poți uita de grija curățării recipientului de praf timp de aproximativ 3 luni. Mai exact recipientul de colectare are o conexiune magnetică care se prinde cumva de stație și pe acolo se golește, folosindu-se de tehnologia Air Pulse. Datorită sistemului de filtrare, stația captează 99,9% din praful fin și alergeni, eliberând doar aer curat. Stația de curățare servește și ca dock de încărcare și are o greutate de 5 kg. Accesul la sacul de gunoi se face prin simpla apăsare a butonului de deasupra. Jet Bot + are un buton On/Off pe margine și două butoane deasupra: cel de pornire/pauză/și butonul Home care trimite robotul la dockul de încărcare. Tot deasupra se află și senzorul Lidar, cu ajutorul căruia robotul de aspirare scanează suprafețele pentru o cartografiere cât mai precisă. Vine și cu senzori de cădere, ce îl ajută să recunoască treptele, marginile sau orice alte zone periculoase, astfel încât să evite accidentele. Bumper-ul de absorbție a șocurilor este și el prezent. Are și senzori de coliziune. În general recunoaște obstacolele din jurul lui, însă uneori mai atinge anumite obiecte. In interior găsești recipientul de colectare, care poate fi scos cu ușurință. Pentru o igienă cât mai bună, îl poți spăla. La fel și filtrul HEPA este lavabil. Recomandarea mea este să îl scuturi bine înainte de a-l introduce sub jet de apă. Roțile motorizate sunt acoperite cu un strat gros de cauciuc pentru o aderență cât mai bună.

Cât de ușor se montează!

Montarea robotului de aspirare este un proces simplu. Se conectează cablul de încărcare la stația care vine deja cu un sac de gunoi pe poziții. Roboțelul se poziționează astfel încât pinii metalici să se conecteze cu pinii de pe roboțel. După ce îl pornești, îl poți folosi accesând cele două butoane ale panoului de control, însă nu vei beneficia de tot ce poate el. Pentru asta va trebui să descarci aplicația Smart Things, care îți permite să controlezi roboțelul chiar și de la distanță, condiția este să ai o conexiune bună la internet. Iată ce opțiuni îți pune la dispoziție aplicația: 1. Vine cu 3 moduri de curățare:

  • poate curăța întreaga suprafață și să termine cu marginile
  • poate începe cu marginile și apoi curăță întreaga suprafață
  • poate curăța în zigzag întreaga suprafață

2. Poți alege din 3 opțiuni puterea de aspirare:

  • normal – putere de sucțiune este mică
  • smart – curăță cu o putere normală dar trece la putere maximă când detectează covoare în calea lui
  • max – curăță la putere maximă.

3. Are posibilitatea să activezi funcția de repetare a curățării până rămâne fără baterie 4. Oferă un istoric al aspirărilor, precum și detalii legate de durată, suprafața aspirată, timp și puterea de aspirare 5. Știe să stocheze hărți multiple, funcție utilă dacă ai o locuință cu etaj 6. Are diferite moduri no-go zone, se pot crea maxim 15 astfel de zone 7. Camerele pot fi denumite 8. Nu împarte singur harta pe camere, dar o poți face manual 9. Poate fi programat pentru a funcționa într-un anumit interval orar, cu o anumită putere, folosind un anumit mod de aspirare. Totodată poți selecta și camerele pe care să le aspire 10. O chestie faină e că schimbă la 90 de grade direcția liniilor de aspirare 11. Golirea recipientului de gunoi se face automat, dar și manual din aplicație Așa cum procedăm cu toți roboțeii de aspirare, și pe acesta l-am supus la câteva teste interesante, pe toate suprafețele: parchet, gresie și mochetă. Cum s-a descurcat, aflați din materialul video.

Mentenanță

La partea de mentenanță nu o să ai multe de făcut. Practic odată la aproximativ 3 luni va trebui să schimbi sacul din interiorul stației de curățare, să ștergi roboțelul din când în când, căci uneori se mai așează praful pe senzori, să cureți periile atunci când e cazul, filtrul HEPA să îl speli atunci când s-a îmbâcsit și cam atât.

Preț

Prețul lui Jet Bot + este 3450 lei, deloc mic dacă îl comparăm cu ceilalți roboți din piață, însă prețul acesta este dat și de faptul că acest robot vine cu stație de curățare, ceea ce eu zic că ar fi next level pentru roboții de aspirare.

Concluzii

Problema este că în cazul lui Jet Bot +, Samsung mai are de lucrat la partea de precizie și eficiență. Mi-au trecut prin mână destui roboței mai ieftini care la capitolul acesta se descurcau mult mai bine. Ce vreau să spun este că începutul este bun, design premium, golirea recipientului de colectare se face rapid și fără probleme(cam zgomotos ce-i drept), funcții noi pe care nu le-am mai văzut, aspirarea ok, dar mai este loc de îmbunătățiri.

Păreri Pro și Contra

Pro

  • are un design superb
  • are stație de descărcare
  • golirea recipientului se face automat
  • diferite moduri no-go zone
  • aplicație generoasă în opțiuni

Contra

  • nu este foarte precis
  • senzorii de coliziune mai trebuie îmbunătățiți
  • este foarte zgomotos în momentul în care se golește recipientul de colectare în stație

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 9.2
Eficient - 7.6
Precis - 6.3

7.7

Mai este loc de îmbunătățiri

Samsung Jet Bot + este un robot de aspirare cu stație de curățare, idee revoluționară după părerea mea, însă mai are de lucrat la câteva aspecte pentru a fi acolo sus în top.

Verifică disponibilitatea
User Rating: 4.36 ( 3 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.