RCA devine obligatoriu pentru posesorii de trotinete și biciclete electrice! Cât va costa?

Dacă în momentul de față doar firmele care închiriază trotinetele electrice sunt obligate să achite RCA, se pare că din 2024, legislația va fi schimbată. Toți proprietarii de trotinete și biciclete electrice urmând să fie obligați să încheie polițe RCA.

Măsura aceasta apare în urma unei directive UE, pe fondul numărului mare de incidente în care au fost implicate trotinetele electrice. Doar anul trecut s-au înregistrat aproape 100 de accidente. Prin urmare, începând cu 2024, toți posesorii de vehiculele electrice care depășesc 25 km/h vor fi nevoiți să achite polița RCA.

Excepții de la noua lege vor fi doar pentru persoanele fizice și juridice care utilizează aceste vehicule electrice în cadrul unui eveniment sau al unei competiții într-o zona delimitată corespunzător, unde accesul este restricționat, iar organizatorul evenimentului respectiv a încheiat o asigurare facultativă, putând astfel să acopere prejudiciile cauzate de un astfel de vehicul unei terțe părți.

Costul pentru RCA se estimează că va fi de aproximativ 150 lei. Dacă în prezent polițele de asigurare se încheie pe minim o lună, în cazul trotinetelor si bicicletelor electrice este posibil să se ofere posibilitatea încheierii poliței RCA și pentru perioade mai scurte, de câteva zile, chiar și pentru câteva ore.

Din punctul meu de vedere era firesc să apară tot mai multe măsuri legislative care să includă și aceste vehicule, mai ales că numărul de posesori este în creștere și odată cu acesta și numărul de incidente. Referitor la trotinetele electrice, mi se pare că mulți utilizatori le percep ca fiind destul de safe, din moment ce aleg să le ofere chiar și puștanilor sub 14 ani, asta în condițiile în care avem prevederi clare cu privire la vârsta utilizatorului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.