Racheta chinezească intră în atmosferă necontrolat! Unde s-ar putea prăbuși?

Racheta Long March-5B, lansată de China la finalul lunii aprilie, este scăpată de sub control, iar partea cea mai gravă este că aceasta s-ar putea prăbuși într-o zonă locuită.

Pe 29 aprilie, China și-a lansat primul modul pentru stația sa spațială. Lansarea a avut loc la baza aerospațială Wenchang, din sudul Chinei. Se pare însă că misiunea are mari șanse de a duce la consecințe catastrofale, având în vedere că reintrarea sa în atmosferă va fi total necontrolată. Deși mare parte din corpul rachetei se va dezintegra odată cu intrarea ei în atmosferă, teama cea mai mare a experților, este că unele bucăți ar putea ajunge pe pământ în zone locuite.

Potrivit lui Jonathan McDowell, astrofizician al Universității Harvard, „Ultima dată când China a lansat o rachetă de acest tip, mari părți de metal au zburat prin atmosferă și au cauzat daune mai multor clădiri din Coasta de Fildeș”.

Potrivit astrofizicianului, sunt mari șanse ca racheta să se prăbușească în apă, ținând cont că oceanele acoperă cam 71% din suprafața planetei, dar totodată există pericolul ca anumite bucăți din rachetă să ajungă și în zone locuite.

Într-o rotație completă deasupra Pământului, racheta trece pe deasupra New York-ului, Madridului, Beijingului, iar în sud, pe deasupra Chile și Wellington, existând șanse ca aceasta să intre in atmosferă în oricare din locațiile enumerate anterior.

Ca idee racheta ar cântări aproximativ 21 de tone și din ’90 încoace niciun obiect cu o greutate mai mare de 10 tone nu a fost lăsat să cadă necontrolat.

10 mai se estimează că ar fi data de prăbușire a rachetei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.