Primul oraș european ce introduce autobuze fără șofer

Primele autobuze fără șofer au fost introduse în Tallin, capitala Estoniei. Proiectul a fost lansat imediat ce Estonia a preluat președinția Uniunii Europene.

easysmile

Îndrăzneața inițiativă însă nu a avut rezultatul dorit, autobuzele cu pilot automat reușind mai degrabă să încurce circulația. Potrivit Daily Mail, acestea nu respectă regulile de circulație, ignorând cu desăvârșire culoarea roșie a semaforului, dar și semnalele acustice ale mașinii de poliție. Din fericire nu a avut loc niciun accident.

Autobuzele fără șofer au fost introduse din data de 29 iulie, pe traseul Piața Viru – Tallin Creative Hub.

Deși prima experiență nu a fost una tocmai reușită, proiectul trebuie aplaudat. Autobuzele sunt de mici dimensiuni, pot transporta 8 pasageri, iar călătoriile sunt gratuite. Autobuzele pot atinge o viteză maximă de 60 km/h, însă fiind în fază de testare, acestea nu au depășit 20km/h.

Autobuzele circulă pe benzile cu sens unic, astfel că doar în intersecții intră în contact cu alte autoturisme sau cu pietoni, unde de altfel s-au semnalat și problemele.

Autobuzele poartă denumirea de Easysmile și sunt monitorizate în permanență de către un operator, ce se asigură că pasagerii circulă în siguranță. Mai exact acesta se află în autobuz, iar în caz de urgență apasă un buton pentru ca mijlocul de transport să se oprească imediat.

Autobuzul autonom ajunge la prețul de aproximativ 100.000$ și odată ce va trece de perioada de testare și vor fi reglate toate problemele tehnice, acestea ar trebui să reducă considerabil numărul de accidente rutiere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.