141 de ani de la primul apel telefonic

10 martie 1876 este ziua în care Alexander Graham Bell iniția cu succes primul apel telefonic, reușind astfel să marcheze un moment extrem de important în istorie. Prima convorbire telefonică a fost purtată de inventator cu asistentul său, Thomas Watson, aflat într-o altă cameră: ”Domnule Watson, veniți aici! Am nevoie de dumneavoastră!”

Alexander-Graham-Bell

Cu 141 de ani în urmă Bell realiza una dintre cele mai importante invenții, ce avea să revoluționeze comunicarea interumană la distanță. În mod interesant, Bell a refuzat să își instaleze un telefon în propria locuință, considerând-l o distragere de la studiile sale.

Evoluția telefoanelor a fost rapidă. Pe 3 august, același an, inventatorul făcea o demonstrație inedită, o conversație telefonică la o distanță de 8 kilometri. În 1877 lua naștere Compania de telefonie Bell, cu doi investitori. Legalitatea brevetului a fost contestată prin sute de reclamații, însă Curtea Supremă a Statelor Unite i-a acordat sprijinul lui Bell, compania sa deținând monopolul pe piață până în 1894, când i-a expirat brevetul. Ulterior, Bell a vândut compania unui grup de investitori, fiind încorporată în Compania Americană de Telefon și Telegraf(AT&T), ce a ajuns de altfel cea mai mare corporație mondială.

Astăzi telefoanele fixe sunt de domeniul istoric, fiind înlocuite de telefoanele mobile, probabil cele mai utilizate device-uri la ora actuală.

Mai jos avem și o înregistrare a uneia dintre primele conversații telefonice ale lui Graham Bell.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.