Prima lansare SpaceX cu astronauți are loc în seara aceasta!

Pentru America, data de 27 mai va rămâne în istorie, cu o semnificație specială. Nasa trimite în spațiu doi astronauți folosind pentru prima dată capsula Crew Dragon a companiei SpaceX. Mai mult de atât, momentul marchează aproape un deceniu de la ultima plecare a astronauților americani în spațiu, direct din SUA, folosind tehnologie americană.

După scoaterea din uz a flotei de navete spațiale, în 2011, capsulele Soyuz ale rușilor au asigurat lansările NASA în toată această perioadă, cu niște costuri exorbitante, aproximativ 80 de milioane de dolari per pasager. Lansarea din 27 mai nu reprezintă o reușită doar pentru NASA, ci și pentru SpaceX, compania lui Elon Musk. Este pentru prima dată când o capsulă SpaceX ajunge în spațiu cu echipaj uman la bord.

Capsula Crew Dragon de 8,1 m înălțime, cu diametru de 4m poate transporta până la 7 persoane. Racheta Falcon 9, construită tot de compania americană este responsabilă pentru lansarea în spațiu a capsulei. Principalul avantaj al companiei lui Elon Musk este că atât capsula, cât și racheta sunt reutilizabile, ceea ce duce la o scădere substanțială a costurilor unei misiuni.

Douglas Hurley și Robert Behnken sunt cei doi protagoniști ai misiunii, ce poartă denumirea Demo-2. La 19 ore de la lansare, cei doi astronauți ar trebui să ajungă la stația spațială internațională. Capsula va fi lansată de la centru spațial Kennedy. Deocamdată nu este stabilită și data de întoarcere a celor doi astronauți, dar cu siguranță nu va fi mai târziu de septembrie 2020.

Lansarea va avea loc în seara aceasta la ora 23:33(ora României), pe canalul de YouTube al SpaceX.

2 comentarii

  1. Nu merge linkul catre canalul de Youtube al spacex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.