Poco X3 NFC – întrece orice așteptări pentru categoria sa de preț!!!???

De ceva timp îl avem la test pe Poco X3 NFC, un telefon de buget, lansat cam acum o jumătate de an, dar care încă se ține bine în topul celor mai apreciate telefoane din acest segment de piață. Ce îl face să fie atât de special și care este părerea mea despre el, sunt două dintre întrebările la care voi răspunde astăzi.

Unboxing

Poco X3 vine în cutie însoțit de nelipsitele cărticele, cheița pentru sertarul SIM, o husă transparentă, destul de solidă, ce oferă protecție inclusiv pentru portul de încărcare.

În cutie mai găsim și cablul de încărcare USB-A la USB-C și fast charger-ul de 33W, detaliu pe care nu-l întâlnim de multe ori nici măcar la telefoanele de top. Așadar, avem prima bilă albă pentru Poco X3.

Design

Smartphone-ul este destul de greuț pentru gustul meu. Cântărește 215 g și are o grosime 9,4 mm. E adevărat că aici și bateria generoasă este de vină, care aduce nu doar beneficiul unei autonomii impresionante, ci și acest inconvenient. Rama din aluminiu găzduiește pe latura dreaptă butoanele de volum și butonul power, ce include și cititorul de amprente. Pe latura stângă avem sertarul pentru SIM, pe latura superioară infraroșu și microfonul, iar pe latura inferioară difuzorul, al doilea microfon, portul de încărcare usb-c și jack-ul de 3,5 mm.

Spatele ușor curbat la marigini, este acoperit cu polycarbonate și n-ar arăta rău deloc dacă n-ar fi fost inserat acest POCO de dimensiuni gigantice. E ca și cum producătorul ar fi vrut să se asigure că acest model de smartphone va fi recunoscut și de la distanță. Noi am primit în teste varianta Shadow Gray, dar îl găsiți disponibil și în nuanța Cobalt Blue. Spatele este un aspirator de amprente și se zgârie destul de ușor, așa că te încurajez să folosești husa din cutie, mai ales că este și destul de alunecos. Telefonul vine cu certificare IP53, adică este rezistent la stropi, aspect ce nu prea îl întâlnim pe telefoanele din categoria de buget în zilele noastre, ceea ce este de apreciat. Nu te aștepta însă ca telefonul să reziste unei sesiuni de înot.

Display

Când vine vorba de display aici ecranul de 6,67 inch protejat cu sticlă Gorilla Glass 5, este un IPS LCD cu rezoluție 1080 x 2400 pixeli. Nu e la fel de calitativ ca un OLED, cu acele tonuri de negru intens, dar pentru cei aproximativ 1100 lei cât vei plăti pentru acest telefon, nu dezamăgește. Este luminos, contrastul bunicel, culorile bogate și vizibilitatea în soare este ok. Însă aprecierile cele mai mari la capitol display, telefonul le primește pentru rata de refresh de 120 Hz, specificație pe care o găsești mai degrabă în categoria telefoanelor de top și poate de multe ori nici acolo. Cititorul de amprente este bine poziționat și neașteptat de rapid, deblocarea făcându-se chiar mai rapid decât la multe telefoane cu cititor integrat în ecran.

Performanțe

Nici la interior nu stă rău deloc. Procesor Snapdragon 732G, cu 6 GB RAM și 64 GB memorie internă. Pentru cei mai pretențioși există și opțiunea cu 8 GB RAM și 128 GB memorie internă și bineînțeles posibilitatea de a extinde memoria printr-un card microSD. Procesorul este potent, permițând accesarea a multiple aplicații și chiar rularea celor mai noi jocuri, fără ca telefonul să se încălzească. Aici experiența este întregită și de răcirea lichidă, care își face treaba bine. Jocurile pur și simplu sunt o plăcere. Desigur, poți experimenta și delay-uri din când în când, dar dacă nu forțezi telefonul să își depășească limitele, nu vei avea ce să îi reproșezi. Pentru utilizare cotidiană cu navigare pe Internet, social media, vizualizare de filmulețe sau gaming, Poco X3 poate rivaliza cu telefoane mult mai bine cotate.

Camera

La capitolul foto-video, Poco X3 vine cu un ansamblu de 4 senzori pe spate, incluși în această formă care nu e nici rotundă, nici dreptunghiulară. Au vrut cumva să se diferențieze de concurență și chiar le-a ieșit. Și avem așa: un senzor wide de 64 MP, cu f/1.9, unul ultrawide de 13MP, cu f/2.2, unul macro de 2 MP, cu f/2.4 și unul pentru adâncime de 2 MP, cu f/2.4.

În principiu vei folosi primii doi senzori, care reușesc să scoată cele mai multe detalii în fotografii, senzorul macro și cel de adâncime fiind cam inutili. Fotografiile sunt bune, aș spune chiar că mi-au întrecut așteptările. Sunt plăcute ochiului, culorile ușor saturate, contrast bun, detalii, chiar și cu senzorul ultrawide. Portretele sunt bune. Delimitarea de fundal făcându-se aproape corect, mai ratează câte o șuviță de păr, dar nimic de speriat.

Pe video, avem filmare în 4k la 30 fps, unde stabilizarea cam lasă de dorit.

Găsești și câteva opțiuni interesante ale camerei, cum ar fi funcția de clonare atât pe video, cât și pe fotografie sau funcția denumită față spate, ce îți permite să folosești senzorul wide și camera de selfie în timp real pentru filmare.

Sunet

În ceea ce privește sunetul, și aici tot de bine. Sunetul stereo este redat de două difuzoare, unul principal, mai puternic, poziționat pe latura inferioară, în apropierea portului de încărcare și unul secundar, plasat finuț în partea superioară a ecranului.
Telefonul rulează sistemul de operare Android cu interfață MIUI 12 și așa cum probabil ți-ai dat seama și din denumirea lui are și NFC, permițându-ți să folosești Google Pay.

Autonomie

Și la acest capitol, Poco X3 are cu ce se mândri. Cei 5160 mAh, asigură fără probleme autonomia unei zile complete cu o utilizare la 120Hz. În cazul în care pentru tine contează mai mult autonomia, ei bine poți seta refresh rate-ul la 60 Hz și cu siguranță, 2 zile nu vei duce grija încărcătorului. Bateria nu-ți va da bătăi de cap. Iar cireașa de pe tort aici este fast chargerul de 33W, un încărcător mai puternic decât găsim în cutiile multor telefoane ce sar de 4000 lei. O încărcare completă a telefonului se face în aproximativ o oră. Ce mi-ar fi plăcut să mai găsesc aici este încărcarea wireless, dar se pare că nu le poți avea pe toate la un preț atât de bun.

Prețul lui Poco X3 este de aproximativ 1100 și poate fi găsit în oferta magazinelor:

eMAG

Flanco

Cel

PcGarage

Păreri Pro și Contra

Pro

  • răcire lichidă
  • cameră se descurcă bine în condiții optime de luminozitate
  • refresh rate de 120 Hz
  • baterie generoasă
  • fast charger de 33W
  • preț bun

Contra:

  • nu are cel mai reușit design
  • nu are încărcare wireless
  • în condiții slabe de luminozitate, camera nu reușește fotografii detaliate

Verdict Gadget-Review.ro

Design - 7.2
Display - 8.6
Hardware - 7.7
Camera - 8.3
Baterie - 8

8

O alegere inspirată

Verdictul meu? Poco X3 NFC este unul dintre cele mai bune telefoane din categoria de buget. Pentru aproximativ 1100 lei primești display cu refresh rate de 120 Hz, o baterie generoasă și un fast charger de 33W, sunet stereo, performanțe bune, răcire lichidă, rezistență la stropi și o cameră mai mult decât decentă. Pe parte de design aș fi preferat să opteze pentru ceva mai multă finețe, dar având în vedere toate calitățile enumerate mai sus, pot trece cu vederea acest mic neajuns. 

Verifică disponibilitate
User Rating: 3.58 ( 1 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.