Panouri fotovoltaice mai accesibile, ce pot fi tipărite

panouri fotovoltaice

Energia solară este o alternativă avantajoasă la energia electrică, ce începe să fie din ce în ce mai mult valorificată. Un grup de cercetători australieni deja fac tot felul de teste pentru a putea aduce pe piaţă o serie de panouri fotovoltaice mult mai ieftine şi mai competitive.

Proiectul dezvoltat în cadrul grupului Victorian Organic Solar Cell vine ca o soluţie în ceea ce priveşte reducerea costurilor de producţie, printr-o metodă pe cât de inedită, pe atât de eficientă, tipărirea celulelor fotovoltaice. Ideea australienilor nu este tocmai una nouă, dar este îmbunătăţită şi are costuri mai mici, permiţând realizarea unor celule cu dimensiuni mult mai mari.

Imprimanta folosită este una special concepută pentru acest proiect şi are o valoare de 200000 de dolari. Utilizează cerneală organică, iar tehnica de tipar se aseamănă cu cea folosită în serigrafie. Prin această metodă, grupul australian a reuşit să tipărească panouri solare de mărimea unei coli A3, şi să le asambleze, pentru a forma panouri cu dimensiuni mărite, ce pot fi laminate pe diverse materiale precum sticla, oţelul sau plasticul, putând fi adaptate în felul acesta nevoilor voastre.  Astfel, le veţi putea tipări pe acoperisul casei, pe geamul clădirii în care lucraţi şi chiar pe carcasa laptopului, beneficiind în felul acesta de o energie suplimentară.

Spre deosebire de panourile fotovoltaice clasice, cele realizate de australieni, captează game diferite de frecvenţă din spectrul luminii solare, ce maximizează astfel puterea captată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.