În România legislația dronelor este destul de restrictivă!

În România pilotarea dronelor în oraș este ilegală, indiferent de greutatea lor.

drona

Inspectorul Autorității Aeronautice Civile Române(AACR), Remus Dogaru, declara în cadrul conferinței ”Revoluția dronelor”, că pentru pilotarea unei drone în legalitate, pe teritoriul țării noastre, proprietarul trebuie să o înregistreze. Această decizie se impune pentru toate tipurile de drone, indiferent de greutatea lor. Mai mult de atât înainte de fiecare zbor, proprietarul trebuie să anunțe centrul de operațiuni aeriene. Totodată, inspectorul a ținut să menționeze că pilotarea unei drone în spațiul intravilan ar fi ilegală.

Pasionații de astfel de gadgeturi îți pot achiziționa un asemenea dispozitiv cu condiția să îndeplinească câteva condiții esențiale, pentru a funcționa în legalitate. Mai exact, deținătorii de drone cu greutatea cuprinsă între 15 și 50 kg, trebuie să dețină permis național de zbor. Cei ce joacă la categoria ușoară, adică cei cu drone ce au o greutate mai mică de 15 kg, sunt obligați întâi de toate să o înregistreze, după care să solicite o aprobare de zbor. Aceasta poate fi și pe o perioadă de mai multe zile, în cazul în care nu știi exact ziua de zbor. Încălcarea legislației în ceea ce privește utilizarea dronelor în România se consideră infracțiune.

Taxa de identificare a dronei este de 90 euro + TVA, destul de mult ar spune mulți utilizatori de astfel de ”jucării”. În condițiile în care cea mai ieftină dronă costă 130 lei, nu știu ce utilizator ar scoate din buzunar încă 108 euro ca să o înregistreze.

Într-o primă fază legislația restrictivă cu privire la utilizarea dronelor pare să descurajeze achiziționarea unor asemenea dispozitive. În 2015, aproximativ 3000 de drone au fost vândute, iar în aceste condiții nu sunt mari șanse ca cifrele să crească prea mult anul acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.