Dacă m-ai fi întrebat cu o lună înainte de pandemie ți-aș fi spus clar că tabletele sunt la final de viață, că interesul pentru ele a dispărut de ceva vreme, și că probabil doar părinții dornici să își tragă sufletul în anumite momente, mai alimentează această nișă. Ce s-a întâmplat anul trecut? Pe lângă faptul că ni s-a schimbat viața la 180 de grade, iată că direcția în care se îndreptau aceste produse a suferit o modificare similară, explodând practic cererea pentru acest gen de produs.
HUAWEI este unul dintre brandurile care a reușit de anul trecut să răspundă nevoilor utilizatorilor din toate categoriile de buget, lansând diferite modele pentru orice buzunar. Noi am testat în vara trecută modelul Pro, tableta care încuraja productivitatea și creativitatea.
De curând am primit în teste noua tabletă HUAWEI MatePad, varianta 2021, un model mult mai accesibil la preț față de varianta Pro, gândit nu doar să îi ajute pe micuți când vine vorba de școala online; ci și pentru nevoile adulților pe parte de muncă, precum și pentru relaxare( ceva gaming, muzică, podcasturi sau filme).
Unboxing
Tableta, vine într-o cutie albă, finuță, în interiorul căreia mai găsim alte 2 cutii: una include un Super Charger de 10W, iar cealaltă, cheița pentru SIM, un cablu de încărcare, USB-A la USB-C, un adaptor pentru jack-ul de 3,5 mm și garanția + manualul de utilizare.
Mi-ar fi plăcut tare mult ca tableta să fi venit cu o folie de protecție deja aplicată pe ecran. Mai ales că mulți o vor achiziționa pentru școala online a copiilor, iar accidentele cu siguranță nu vor întârzia să apară. Așadar vă recomand să investiți într-o folie bună, precum și într-o husă rezistentă la șocuri.
Design
HUAWEI MatePad este o tabletă care atrage atenția din prima clipă printr-un design fin și elegant. Este disponibilă în două variante de culoare: gri și alb. Eu am primit în teste varianta gri, mată, ce-i conferă un look rafinat. Se așează bine în mână, nu este alunecoasă și nu reține amprentele. Tableta este o construcție solidă, dar în același timp ușurică, cântărește 460 g și măsoară 7,35 mm în grosime. Spatele găzduiește în colțul drept camera ușor ieșită în relief și logo-ul HUAWEI pe centru.
Are o diagonală de 10,4 inch, marginile ecranului nu sunt nici groase, dar nici foarte subțiri. Camera secundară este poziționată în partea superioară pe centru. Pe latura superioară avem butoanele pentru volum și 4 microfoane, acest detaliu l-am întâlnit și pe HUAWEI MatePad Pro anul trecut. Pe latura inferioară avem sertarul pentru SIM, latura stângă găzduiește butonul de pornire/oprire + două difuzoare, iar pe latura dreaptă găsim alte două difuzoare și portul USB-C.
Display
Ecranul denumit FullView este de un IPS, cu o rezoluție de 2000 x 1200 pixeli. Nu vine cu un display OLED și nici nu mă miră acest aspect. Vorbim de o tabletă din gama de mijloc până la urmă. Oricum, faptul că avem un IPS pe această tabletă nu va avea un impact prea mare asupra unui utilizator obișnuit, care nu are ochiul antrenat pentru detalii de genul acesta. Ecranul este luminos(470 nit), contrastul puternic, culorile vibrante, are unghiuri largi de vizualizare, este potrivită atât pentru gaming, filme, dar în același timp și pe parte de productivitate. Ecranul beneficiază de tehnologia HUAWEI ClariVu, ce asigură adaptarea dinamică a saturației culorilor și claritate conținutului vizualizat.
Performanțe
MatePad este antrenată la interior de un procesor Octa Core, Kirin 820()un upgrade de la Kirin 820, construit pe arhitectura de 7 nm. Chipsetul lucrează cu 4 GB de RAM. Tableta vine cu o memorie internă de 64 GB, dar pentru cei ce au nevoie de mai mult, este bine de știut că oferă posibilitatea unui upgrade printr-un card MicroSD de până la 512 GB.
Rulează sistemul de operare Android 10, cu interfață EMUI 10.1.1. Se descurcă bine prin aplicații, jocurile – o adevărată plăcere. Eu am jucat Asphalt 9(cred că am testat jocul acesta pe toate device-urile din ultima perioadă). Nu am simțit în niciun moment că agață sau că ar apărea încetiniri deranjante.
Pe parte de conectivitate, aici găsim WiFi 6, care teoretic ar atinge o maximă de 2400 Mbps. În realitate, nu știu câți au făcut deja trecerea la un router care “știe” WiFi 6.
AppGallery și Tablet Clone
Cred că este evident pentru toată lumea că tableta nu beneficiază de serviciile Google. Totuși, în ultima perioadă am observat că utilizatorii s-au obișnuit cu acest aspect, mulți dintre ei reușind să găsească alternative în AppGallery, ecosistemul de aplicații HUAWEI, care a reușit să facă un salt spectaculos în ultimul an, aducând în platformă mii de aplicații noi. Mai au mult de muncă, mai sunt multe aplicații care încă lipsesc, dar eu apreciez ambiția și determinarea lor de a aduce propriul magazin de aplicații în topul preferințelor utilizatorului, într-un timp cât mai scurt. Aplicația este deja preinstalată.
În cazul în care vrei să îți muți fișiere importante sau fotografii de pe vechea tabletă, îți recomand să folosești aplicația Tablet Clone, care este deja preinstalată pe MatePad. În doar câteva minute îți vei putea transfera conținutul de pe vechiul device pe noua tabletă. Pentru a funcționa trebuie să te asiguri că aplicația este instalată și pe device-ul de pe care vrei să transferi fișierele. După care selectezi ce anume dorești să transferi de pe un dispozitiv pe altul și cam asta-i tot.
Autonomie
Și aici, tableta stă bine. Bateria de 7250 mAh duce aproximativ 12 h de redare video. Important de reținut este faptul că deși tableta se încarcă la 10W, aceasta suportă încărcarea la 22,5W, un upgrade față de cei 18W ai generației anterioare. Din păcate nu beneficiază de wireless charging, dar având în vedere că funcția aceata am văzut-o până acum mai mult pe device-urile de top, nu mă surprinde atât de tare.
Sunet
Pe parte de acustică, avem un mix interesant: 4 difuzoare cu certificare Harman Kardon + tehnologia Histen 6.1 responsabilă pentru sunetul spațial 3D.
Experiența oferită depășește așteptările. Sunetul este clar, puternic, echilibrat, bass-ul este și el prezent. Pentru o tabletă din clasa de mijloc, a reușit să-mi depășească așteptările.
Cele 4 microfoane prezente pe latura superioară se descurcă să asigure claritate de exemplu dacă folosești aplicația Zoom.
Cameră
Camera de 8 MP, cu apertură f/2.0, este ok de folosit doar în cazul în care nu ai un telefon la îndemână cu o cameră mai bună. Ceea ce mă cam îndoiesc în zilele noastre. Eu una recunosc, nu sunt adepta fotografiilor realizate cu tableta, din simplu considerent că mi se pare un proces incomod. În fine…
Camera secundară este tot de 8 MP, cu apertură f/2.2 și o rezoluție 3264 x 2448. Utilitatea acesteia o văd cel mai mult în contextul actual când ședințele se țin online, cursurile la fel.
M-Pencil
Tableta am primit-o la test împreună cu un M-Pencil, un stylus ergonomic, numai bun pentru prezentări, calcule sau pentru exersarea abilităților artistice. Este elegant, ușurel și nu are butoane. Vine însoțit de un suport magnetic, ce are un cablu de încărcare USB-C. Se conectează prin Bluetooth la tabletă. Mai exact, activezi Bluetooth-ul tabletei, conectezi cablul de alimentare al suportului magnetic la tabletă și poziționezi M-Pencil-ul pe suport. Și asta-i tot. După care poți folosi stylusul cu tableta. Mi-ar fi plăcut ca și aici să fie acea prindere magnetică de tabletă și conectarea să nu necesite un alt accesoriu, așa cum întâlnim la MatePad Pro.
În pachet vei mai găsi și un vârf de rezervă. Aceste vârfuri sunt realizate din materiale compozite, ce susțin o cursivitate cât mai bună a scrierii. Latența este foarte bună. Datorită celor 4096 niveluri de presiune, acțiunea realizată cu stylusul apare aproape instant pe tabletă. M-Pen-ul este ușor zgomotos, atunci când îl folosești, însă nu foarte deranjant.
Am descoperit și o aplicație de calcule interesantă, ce vine deja preinstalată în folderul pentru Stylus. Se numește MyScript Calculator, ce face ca matematica să devină super simplă pentru oricine. Scrii de exemplu o ecuație, aplicația recunoaște ceea ce ai scris cu M-Pencil și îți oferă rezultatul ei. Exercițiul poate fi continuat cu tot felul de calcule complicate, la care vei afla rezultatul aproape instant. Mind blowing…
View this post on Instagram
Prețul M-Pencil-ului este de aproximativ 350 lei și se achiziționează separat.
Preț și disponibilitate
MatePad este disponibilă în magazinele :
– eMAG – 1386 lei
– Flanco – 1299 lei
Concluzii
MatePad Pro este o tabletă frumușică, gândită pentru a îmbina utilitatea cu relaxarea. Poate fi folosită de copii pentru studiu, recreere sau exersarea talentului artistic, dar în același timp o pot folosi și adulții pentru ședințe și activitatea de birou de zi cu zi. Și asta fără a fi nevoiți să bage mâna adânc în buzunar pentru achiziționarea ei.
Păreri Pro și Contra
Pro:
- design
- preț accesibil
- sunet
- WiFi 6
- autonomie
- ecosistem friendly
Contra:
- lipsa serviciilor Google
- display-ul nu este OLED