15 septembrie 2022 a fost o zi memorabilă pentru rețeua Ethereum și asta datorită faptului că după o lungă așteptare, ce a durat 7 ani, în sfârșit rețeaua a migrat de la mecanismul proof-of-work la proof-of-stake. Noul mecanism a eliminat o mulțime de operațiuni ce presupuneau minarea de criptomonede, proces pentru care se foloseau mari consumatori de energie.
În momentul de față validarea tranzacțiilor în rețea se face prin garantarea cu propriile active ETH. Adică cu cât ai mai mult ETH, cu atât câștigul poate fi mai sporit prin participarea la procesarea și validarea tranzacțiilor altor utilizatori.
Conform fondatorului ETH, Vitalik Buterin, noul mod de tranzacționare nu face ca minarea să dispară complet, însă reduce cu 99,5% consumul de energie, ceea ce face ca rețeaua să devină o alternativă eficientă la sistemul bancar tradițional.
În urma veștii acesteia ai zice că ETH va deveni o atracție pentru investitori și prețul ei va exploda, însă surpriză, valoarea monedei rămâne în continuare destul de jos, creșterea înregistrată fiind de aproximativ 2%. Și oarecum e de înțeles asta. Cei care știu cu ce se mănâncă criptomonedele, știu de asemenea că odată cu migrarea rețelei către proof-of-stake, regulile se schimbă, și față de Bitcoin, unde vedem o independență a monedei, în cazul de față, cei care au active în ETH vor avea un cuvânt greu de spus legat de traseul monedei.