Cum alegi cel mai bun scaun de gaming

Industria de gaming a evoluat extraordinar de mult în ultimii ani, oferindu-ne o sursă de relaxare, de detașare de banalul cotidian și de pătrundere într-o lume fantezistă în care totul e posibil. Jocurile pe PC sau pe consolă ne asigură evadarea într-un univers populat cu ființe fantastice, în care curajul și spiritul de aventură mai au valoare, în curse electrizante de mașini sau în strategii briliante de bătălie.

Cu toate acestea, gaming-ul pune și mari pericole la adresa sănătății noastre. Tot mai mulți dintre practicanții de jocuri sunt diagnosticați cu probleme de sănătate serioase, de la cele fizice la cele psihice. Însă, măcar în ceea ce le privește pe primele, la Gadget Review avem cele mai bune recomandări pentru tine: scaunul de gaming. Ergonomic, confortabil, căutând să minimizeze daunele asupra coloanei sau încheieturilor, acest obiect în aparență banal îți poate salva starea de sănătate.

Află de ce sunt importante scaunele pentru gaming și care sunt criteriile de care să ții cont când le alegi în rândurile de mai jos!

De ce ai nevoie de un scaun de gaming?

În cazul în care nu te-ai pierdut niciodată în lumea pitoresc de fascinantă a unui joc, este posibil să consideri că scaunul pentru gaming e încă un moft, o necesitate inventată de industrie. Pentru gamerii pasionați, acest obiect este însă o obligativitate pentru propria viață.

S-a pus îndelung accentul pe problemele de sănătate pe care le poate pune sedentarismul. Suntem cea mai sedentară generație din istoria umanității și lucrurile degenerează de la an la an. Iar dacă pentru mulți dintre noi statul jos e nu numai deformație profesională, dar și alegere, medicii avertizează că vom avea de-a face cu consecințe.

Deformările de coloană, durerile de spate, de genunchi sau de încheieturi, tasarea organelor interne, dificultăți de respirație, afecțiuni serioase ale nervilor: iată numai câteva dintre problemele de sănătate cu care pot ajunge să se confrunte cei care se joacă ore în șir. Și, deși suntem conștienți că o cruciadă esențială pentru supraviețuirea virtuală a umanității nu poate fi abandonată cu una cu două și nici nu poți părăsi misiunea înainte de a face nivelul, este evident că nu poți ignora la nesfârșit aceste consecințe.

Impactul negativ pe care îl are sedentarismul în cazul gamerilor pasionați poate fi însă diminuat prin alegerea inteligentă a unui scaun pentru gaming. Noi îți spunem azi care sunt criteriile pe care să le iei în calcul astfel încât să îți poți desfășura neclintit campania StarCraft.

Cauți cel mai bun scaun pentru gaming? La ce să te raportezi

Gamerii sunt oameni serioși, ce dețin cunoștințele necesare pentru a face de fiecare dată o achiziție perfectă. Însă, tocmai pentru că știm cât îți plac inovațiile, azi căutăm să îți atragem atenția și asupra unor aspecte practice pe care tinzi de multe ori să le ignori, cucerit cum ești de progresul industriei.

Vezi mai jos cum să alegi cel mai bun scaun de gaming!

Specificul jocului. Îți place să te joci pe consolă sau adori jocurile de racing? Ai la dispoziție câte un scaun pentru gaming de fiecare!

Jocurile de PC sau gamerii cu apetit pentru variantele clasice vor revendica un scaun tradițional de gaming. Numit și scaunul pentru PC, acesta este fratele mai mare (sau mai mic, în funcție de preferințe) al scaunului ergonomic de birou. Se deosebește de acesta prin suportul de calitate mai bună pentru șezut și prin maleabilitatea sa, lăsându-se pe spate în unghiuri necunoscute scaunului tău de la birou. Fiind creat pentru a te susține cât te joci ore întregi pe calculator, acest tip de scaun respectă cele mai pretențioase criterii ergonomice.

Vei avea de ales între scaune de gaming tip PC cu rotile sau fixe. Deși primele îți oferă o mobilitate mai bună, ține cont că îți pot intensifica și starea de agitație.

Dacă pentru tine activitatea de gamer se rezumă la jocurile pe console, cu siguranță vei aprecia una dintre inovațiile din domeniu, scaunul balansoar. Are puține în comun cu obiectul clasic în care te legănai atunci când erai mic, dar designul modern e cu siguranță la fel de confortabil. Atenție, însă, pe termen scurt. Ideale pentru iubitorii de jocuri pe consolă datorită faptului că sunt amplasate la nivelul ecranelor de TV, scaunele tip balansoar nu au postament sau roți pentru sprijin și nu permit aplecarea pe spate. În forma literei L, îți permit să îți schimbi cu versatilitate poziția, dar nu sunt extraordinare din punct de vedere ergonomic și nici nu pot fi prea ușor mutate. Un mare avantaj este reprezentat de faptul că aceste scaune pot adăposti sisteme audio, porturi USB sau alte dotări avansate în partea lor inferioară.

Dacă marea ta pasiune sunt jocurile, de orice fel, atunci favorit îți va deveni scaunul pentru gaming tip piedestal. Asociind trăsături pozitive de la fiecare dintre tipurile de mai sus, acest gadget asigură o poziție ergonomică, având suportul pentru spate și brațele scaunului tip PC, dar baza-piedestal, joasă, a scaunului balansoar, ce îți asigură o poziție mai relaxată. Dovendindu-se mai dificil de mutat, dar nu imposibil, deoarece piedestalul poate fi reorientat, acest tip de scaun asigură stabilitate și poate permite și includerea device-urile anexe despre care îți vorbeam mai sus (boxe, conexiune pentru căști sau suport pentru tastatură și mouse).

Ești adept al curselor de racing ce îți înfierbântă sângele în vene? Atunci îți recomandăm un scaun pentru simulatoare. Una dintre cele mai avangardiste opțiuni în materie, acesta poate fi prevăzut cu suport de volane și pentru pedale, ce pot fi ajustate din mai multe unghiuri. Deși este varianta cea mai bună dacă adori să trăiești senzații tari în simulatoarele auto și cele aviatice, ține cont că acest tip de scaun poate fi mai greu de mutat și că va ocupa mult spațiu în casa ta.

Pentru tine jocurile sunt o distracție pasageră și mai degrabă decât aventurile virtuale preferi timpul petrecut cu prietenii? Atunci poți opta și pentru scaunele pentru gaming tip sac (bagseat), una dintre cele mai populare variante, mai ales grație aspectului inedit și prețului scăzut. Te atenționăm însă că nici vorbă de ergonomie din acest punct de vedere, scaunele fiind recomandate de către specialiști pentru nu mai mult de 30 de minute de joc.

Ergonomia, cel mai important criteriu. Mai ales dacă sesiunile tale de gaming se întind pe parcursul a ore interminabile, este extrem de important să investești într-un scaun ce respectă principiile ergonomiei. În primul rând, cele mai bune scaune de gaming sunt cele reglabile, cu cotiere, înălțime și spătar ajustabile. Poziția ideală atunci când lucrezi sau te joci este cea în care șoldurile și genunchii sunt la aproximativ același nivel, genunchii sunt îndoiți la 90 de grade, iar tălpile se sprijină de podea sau de suportul special. Brațele trebuie așezate tot în unghi de 90 de grade pe cotiere, zona lombară sprijinită confortabil de spateză, iar genunchii ușor depărtați de marginea pernei. Atunci când privești la monitor, este bine să cuprinzi cu vederea treimea superioară a ecranului.

Prin urmare, fii atent la modul cum sunt concepute următoarele elemente:

  • spătarul: scaunul trebuie să se poată lăsa pe spate și să ofere susținerea necesară pentru zona lombară;
  • brațele: sunt ajustabile și pot fi dotate eventual cu suport pentru mouse sau tastatură;
  • șezutul: perfect adaptat formelor corpului tău;
  • piciorul: la rândul său ajustabil, pentru a atinge unghiul de 90 de grade la care să fie îndoiți genunchii.

Materialele. Ai spune că un scaun pentru gaming din piele este cea mai bună alegere? Nu neapărat! Pielea se încălzește și se răcește rapid, ceea ce înseamnă că este o opțiune de luat în calcul numai atunci când ai o temperatură constantă în cameră.

Experții sugerează că cea mai bună opțiune de tapițerie este cea textilă, ce lasă pielea să respire și nu reține transpirația și mirosurile neplăcute. Excelente sunt scaunele pentru gaming cu straturi duble: plasă la exterior și interior hidrofug și hipoalergic. Din păcate, aceste opțiuni sunt practic inexistente în cazul scaunelor pentru gaming tip piedestal sau balansoar.

Ideale vor fi și scaunele cu perne din spumă de memorie, în care te vei simți atât de confortabil în timp ce bați recorduri peste recorduri.

Rezistența. Mai ales atunci când plătești un preț piperat, îți dorești un scaun pentru gaming care să îți stea alături mult timp. Dacă doza de confort a unui scaun poate fi ușor verificată atunci când te așezi pe el în showroom, din păcate rezistența rămâne un mister. Cum majoritatea producătorilor folosesc plastice rezistente în combinație cu structuri metalice, poți fi tentat să te lași în voia sorții. Sunt însă unele elemente pe care le poți verifica: fixarea brațelor, grosimea piciorului (direct proporțională cu rezistența) sau maneta de ajustare, care trebuie să funcționeze perfect. Asigură-te de asemenea că roțile sunt îmbrăcate în cauciuc, altfel îți vor zgâria parchetul.

Dotări extra. Dacă tot îți „văduvești” portofelul de ceva bani, măcar să știi că alegi un scaun pentru gaming „cu de toate”. Variantele cele mai avansate cuprind sisteme audio integrate, suporturi speciale pentru mouse sau tastatură și opțiuni de conectivitate de ultimă generație (card reader pentru muzică, conectare audio wireless sau prin Bluetooth).

Design. Știm gameri atât de plini de imaginație că ar putea fi pictori ai lumii virtuale, așa că scaunele s-au adaptat și ele acestor criterii. Să optezi pentru un model în culoarea ta preferată sau chiar imprimat cu printuri artistice îți va înviora și mai tare spațiul dedicat micii tale plăceri nevinovate.

Cele mai bune scaune pentru gaming: top 5

Am povestit și am povestit, acum este timpul să trecem la treabă. Iată ce a întrunit excelența în materie de scaune pentru gaming.

Scaun gaming Serioux Torin

Un regal al caracterului ergonomic, Scaunul de gaming Serioux Torin îți apără spatele, la propriu, în timp ce te joci, muncești sau te distrezi. Scaunul este tapițat cu piele sintetică și are accente pliabile cu o tușă luxuriantă, în 3 combinații de culori diferite, ce se vor potrivi oricărei încăperi. Se poate lăsa pe spate în unghiuri de siguranță de la 90 la 170 de grade (să nu mai spună cineva că nu faci mișcare), are bază în formă de stea cu 5 picioare și o înălțime reglabilă de 126-134 cm. Ce ne place e însă perna lombară ergonomică și cea pentru cap, care asigură o susținere de top în orice situație.

Scaun gaming Kring Racer X

Acest scaun pentru gaming a fost inspirat de cursele auto și se vede : oferă confortul unei mașini sport de ultimă generație. Însă ceea ce ne-a impresionat este respectul acordat funcției ergonomice: scaunul are sistem hidraulic, permițând reglarea în înălțime a șezutului și suport susținut pentru coloana vertebrală și pentru zona lombară. Mai departe, mânerele sunt reglabile, scaunul se rotește la 360 de grade și se lasă pe spate cu funcție de recliner. Ne place mult și tapițarea cu piele ecologică tratată, ce lasă pielea să respire, o inovație mai mult decât interesantă.

Scaun gaming rotativ Kring Seth

Vrei confort sporit la un preț rentabil? Kring Seth îl bifează, având și avantajul de a fi suficient de simplist în design pentru a se transforma ușor într-un scaun potrivit pentru munca la birou. Presupunând un design atractiv și o poziție confortabilă, scaunul este prevăzut cu pernuțe din burete în zona șezutului, a coloanei și a brațelor, dintr-un material impecabil conceput pentru a oferi confort, fără a permite însă relaxarea prea mare a mușchilor. Dimensiunile sunt reglabile, iar culorile, potrivite oricărui interior.

Scaun Gaming Arozzi Torretta V2 Roșu

Unul dintre cele mai flexibile scaune pentru gaming, Scaun Gaming Arozzi Torretta V2 Rosu e foarte aproape să atingă excelența în materie. Are design ergonomic și cotiere reglabile, înălțime ajustabilă și construcție din cadre ușoare ca să îl poți muta fără probleme. Trecem acum la amănuntele „mai palpitante”: scaunul se poate înclina în orice poziție, are funcție de rotire la 360 de grade și roți super stabile chiar și în momentele de mare agitație.

Scaun gaming rotativ Kring Apollo

Demn de un zeu, așa cum îi spune și numele, Kring Apollo te va face să te simți de parcă ai conduce o mașină sport super confortabilă cât timp stai acasă și te joci. Confortul este maxim, tapițeria cu piele ecologică dă o amprentă de rafinament încăperii tale, iar susținerea ergonomică e unul dintre cele mai importante motive pentru achiziție. Ne place că brațele sunt solide și robuste, ceea ce imprimă atât o rezistență îndelungată în timp, dar și o stare de bine.

Cum să îți menții sănătatea atunci când te joci

Știi că ne pasă de tine și te vrem bine, sănătos pentru cât mai multă vreme, de aceea îți recomandăm câteva trucuri pentru a te asigura că te bucuri de experiența gaming-ului fără repercusiuni serioase.

Ai grijă de ochii tăi. Atunci când ești angrenat într-o misiune pe viață și pe moarte, uiți să mai clipești, ceea ce poate conduce la uscarea ochilor. Odată la 20 de minute (mai mult sau mai puțin), setează o alarmă care să îți amintească să privești în gol timp de 20 de secunde, pentru a-ți relaxa privirea.

O dată la o oră, ia o pauză de zece minute. Știm că e greu să te desparți de lumea fascinantă de pe ecran, dar dacă vrei să te desfeți cu sesiunile tale de gaming pentru mai mult timp, e practic o necesitate. Plimbă-te, ieși puțin la aer curat pe balcon, oxigenează-ți mintea, salută-ți familia sau pur și simplu umple-ți sticla de apă. Un gamer sănătos e un gamer victorios!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.