Precum platoșa uni cavaler neînfricat, un antivirus bun te va păzi de toate pericolele care abundă în mediul online. De la virușii ce devin tot mai complecși și mai sofisticați pe zi ce trece, „săpându-și” drum cu răbdare prin fișierele tale, la atacuri din rețea sau la amenințările din browser-ul tău, software-ul de antivirus trebuie să prezinte soluții adecvate pentru fiecare dintre aceste probleme.

Cum aleg cel mai bun antivirus? Dacă răspunsul la această întrebare înclină spre „depinde de ce îmi oferă gratis sistemul de operare” sau „hai să vedem ce spune prietenul meu care se pricepe la calculatoare”, ai ajuns unde trebuie. Azi îți spunem care sunt criteriile de care să ții cont atunci când îți înarmezi calculatorul împotriva amenințărilor din online! De asemenea, îți prezentăm soluțiile de securitate care se pot lăuda cu titulatura de „cel mai bun antivirus”.
Ce este un antivirus și de ce ai nevoie de el?
Accesul în magica lume virtuală pare a semăna adesea cu o incursiune într-un univers al tuturor posibilităților, în care nimic nu îți este interzis. Dar, la colțurile întunecate ale acestui tărâm în aparență mirific stau ascunși virușii, capabili să compromită întregul sistem de operare.
Scopul oricărui antivirus, chiar și al celui mai basic dintre ele, este să prevină infectarea cu viruși, să identifice eventualele atacuri și să le elimine din sistem. În acest sens, fiecare soluție de securitate, de la cele de bază până la cele mai avansate, folosește un motor de scanare care identifică virusul pe baza „semnăturii sale”.
O veste bună? Orice antivirus, atât timp cât este utilizat corect și updatat frecvent (virușii se schimbă și evoluează continuu, așa că și antivirusul trebuie să rămână la fel de competent), va funcționa. Tot ce trebuie este să te asiguri că software-ul tău scanează automat sau manual în mod frecvent toate fișierele de pe dispozitiv, hard disk-urile sau spațiile removable media (de exemplu, drive-urile sau USB-urile).
Ce aleg: un antivirus gratis sau un antivirus contracost?
Un fel de „a fi sau a nu fi” în online, decizia de a păstra aplicațiile de antivirus ale sistemelor de operare din dotare sau de a achiziționa o soluție de securitate mai performantă va fi definitorie pentru relația pe care o vei avea cu dispozitivul său.
În teorie, atât variantele gratis ale antivirușilor, precum și cele plătite includ un motor de scanare comun, ceea ce înseamnă că eficiența lor va fi comparabilă. În cazul în care activitatea ta online este restrânsă, poți opta și pentru această variantă basic.
Dar, dacă navighezi „într-o veselie” prin atât de complicata și înșelătoarea lume online sau îți folosești dispozitivul în scopuri business, un antivirus mai complex, cu firewall, protecție anti-phising, sistem antifurt sau control parental este de preferat.
De ce criterii să ții cont când alegi antivirusul
Precum orice alte gadget, și soluțiile de securitate sunt tot mai complexe. Ca să faci o alegere în perfectă concordanță nu cu mecanismele pieței, ci cu propriile tale nevoi, ia în considerare criteriile de mai jos. Trece-le de fiecare dată însă prin filtrul tău personal, ca să te asiguri că decizia pe care o iei ți se va potrivi mănușă.
Iată ce poți lua în considerare!
Cât de extinsă este protecția oferită. Ai practic o a doua viață în online? Ți-ai construit o afacere care trebuie protejată cu grijă și dedicație? Laptop-ul sau PC-ul tău sunt accesate și de copii sau de utilizatori mai puțin experimentați? Atunci, este posibil să ai nevoie de un antivirus all-inclusive.
Precum o vacanță care îți oferă totul, acest sistem de securitate te va îmbia să uiți de orice griji și să te concentrezi pe relaxarea ta, protejându-te de toate tipurile de viruși, de troiani, viermi, programe de spyware, rootkituri (un tip de malware care poate permite hackerilor să îți acceseze computerul de la distanță), ransomware (software malițios ce blochează accesul tău la calculator, cerând în schimbul eliberării acestuia plata unei recompense), diverse tipuri de adware sau atacuri din rețea. Ca o armură impenetrabilă, suita ta de securitate va ține cu vitejie la distanță tot ce ți-ar putea perturba activitatea în online.
Ia în calcul performanța dispozitivului tău. Ai un mini-laptop sau un calculator mai vechi, cu insuficient spațiu de stocare? Dacă nu vrei să îți rozi unghiile în fața sa sau să te îmbolnăvești de nervi așteptând ca dispozitivul să se deschidă, atunci poți opta pentru un antivirus mai simplu. Pe de altă parte, însă, ține cont că producătorii celor mai avansate programe încearcă să ofere constant soluții pentru a minimiza impactul pe care îl au soluțiile de securitate asupra funcționării gadgetului tău, păstrându-și în același timp rapiditatea și eficiența.
Caracter intuitiv și compatibilitatea cu experiența utilizatorului. Nu suntem cu toții mici genii ale calculatoarelor, iar majoritatea clienților vor dori un antivirus care să își facă treaba „în tăcere” și de care să uite de cum l-au achiziționat. În acest sens, un antivirus trebuie să fie ușor de navigat, ușor de folosit și de înțeles și intuitiv. Mai mult, programele de scanare și de updatare automate sunt de apreciat.
De partea cealaltă, un utilizator pasionat de informatică va dori un control precis al antivirusului, capacitatea de a seta configurările sale în detaliu și de a monitoriza manual procesul de scanare. Cu alte cuvinte, pornește de la personalitatea ta și găsește acea soluție de securitate care să „te înțeleagă perfect”.
Funcțiile adiționale, bonus sau bătaie de cap? Există antiviruși care îți oferă capacitatea de control parental, servicii de stocare în siguranță a parolelor sau de VPN separat. Sub forma unor bonusuri suplimentare, aceste instrumente adiționale se pot dovedi însă de multe ori o pojghiță strălucitoare, al cărui unic scop este acela de a încuraja vânzarea. Înainte de a te arunca cu capul înainte spre un produs cu pachet îmbietor, încearcă să decizi dacă ai nevoie de aceste funcții adiționale, dacă sunt orientate spre securitate, dacă reprezintă noutăți sau sunt pur și simplu clone ale unor funcții de care dispui deja. Mai important, verifică dacă nu cumva aceste instrumente suplimentare sunt contra-cost, și, dacă e cazul, raportează întotdeauna prețul lor la beneficiile pe care ți le aduc.
Aruncă un ochi pe testele și pe review-urile online. Orice produs care se respectă va avea un capitol gros de recomandări și critici de la utilizatorii săi: dacă nu găsești nimic, înseamnă că te intri în joc de pe statutul de „cobai” al unui produs în cel mai bun caz proaspăt lansat pe piață (despre cel mai rău caz, câteva rânduri mai jos). De partea cealaltă, sunt și multe publicații online independente care testează frecvent toate soluțiile de securitate apărute pe piață și realizează clasamente obiective. Nu ar strica să îți cauți favoritul pe aceste liste „regale”.
La antivirus, brandul contează. Cum aleg cel mai bun antivirus? Cel mai adesea, după reputaţie. În cazul soluțiilor de securitate, e indicat chiar să te axezi pe un brand performant. Nu numai că acesta va atesta o calitate superioară, dar te poate proteja și de alegeri catastrofale. Astfel, dacă nu ai auzit de numele producătorului antivirusului care îți face cu ochiul, este posibil să ajungi victimă nedorită a celui mai rău scenariu, pe care l-am prefigurat la punctul de mai sus: există programe de malware „deghizate” în antiviruși. În loc să te protejezi, astfel, poți aduce „urgia” în gadgetul tău.
Cât de deschis este producătorul la comunicare. Dacă nu ești as în ale calculatoarelor (și chiar și atunci), la un moment dat te poți regăsi în situația de a avea nevoie de ajutor de la creatorul antivirusului tău. Un brand care se respectă va lăsa deschise mai multe „portițe de comunicare”: pe email, prin apel telefonic în call center sau pe chat.
Portofelul merită întrebat. Desigur că, până la urmă, achiziția unui antivirus bun e și o problemă de buget. Stabilește suma maximă pe care o poți cheltui și pornește de aici, urmând a alege cea mai rentabilă opțiune care să răspundă nevoilor tale.
Top antiviruși care te protejează ca la carte
Ține virușii și cele mai sofisticate amenințări malware din online la distanță cu ajutorul soluțiilor de mai jos!
Bitdefender Total Security 2020
Intenționezi să sprijini economia românească pe timp de criză? Din fericire, în domeniul protecției antivirus, un nume național strălucește orbitor pe firmamentul mondial. Bitdefender TOTAL SECURITY 2020 oferă protecție anti-malware completă pentru Windows, macOS, Android si iOS. Antivirusul combate toate tipurile de amenințări electronice, are sistem de protecție a confidențialității, asigurând anonimatul în online, anti-tracker și monitorizare a microfonului, anunțându-te dacă există aplicații care au acces la microfonul tău și când îl utilizează. De asemenea, antivirusul vine cu îmbunătățiri la sistemul de protecție al camerei web, la controlul parental, la evaluarea securității rețelelor de Wi-Fi și a tranzacțiilor online. Unul dintre cele mai complete și complexe antiviruși te protejează și de ransomware și deține sistem anti-furt al dispozitivului și de performanţă optimizată.
Kaspersky Anti-Virus
Elogiem acum un alt produs al companiei cu sediul la Moscova, Kaspersky Anti-Virus. Eficient, sigur și rapid: așa sună comentariile câtorva dintre utilizatorii impresionați de performanțele acestui sistem de securitate. Antivirusul își face treaba fără a-ți perturba activitatea, oferind protecție basic împotriva virușilor și a altor amenințări cibernetice, scanare a întregului dispozitiv sau a unor foldere, drivere sau fișiere specifice, dar și eliminare sau ștergere a virușilor. E sistemul de protecție cel mai eficient la care să apelezi dacă nu ai o activitate susținută în mediul online.
ESET NOD32 Antivirus
Perfect pentru gameri, pentru utilizatori și dedicat PC-urilor lente, ESET NOD32 Antivirus afirmă că a atins un nivel de „tehnologie antivirus legendară”, oferind protecție completă împotriva atacurilor malware sau ransomware. Cu un consum minim de resurse care îți permite să te joci nestingherit, cu soluții de securitate foarte ușor de instalat, înnoit și actualizat, antivirusul are funcționalități Antivirus si Antispyware, Anti-Phishing, Protecție împotriva Atacurilor Bazate pe Script, scanare bazată pe Cloud, control al dispozitivelor și sistem de prevenire al intruziunilor. Cu alte cuvinte, protecție all inclusive pentru 2 ani, pe un singur PC.
Norton Security Deluxe 5User
Asigurând o protecție completă pentru PC, Mac , tablete și smartphone, Norton Security Deluxe 5User te apără de viruși, programe spyware, malware, atacuri online, identifică site-urile nesigure și te avertizează cu privire la descărcările suspecte, livrându-se sub forma unui certificat de licențiere personalizat, fără CD cu kit de instalare. Ce ne-a mai plăcut? Că antivirusul are o funcționalitate bonus, de localizare facilă a dispozitivelor de tip smartphone și a tabletelor furate, dar și că îți permite să transferi protecția de la un dispozitiv la altul.
Într-o lume virtuală tot mai incitantă, dar totodată tot mai complicată și mai nesigură, protecția împotriva virușilor e atât de importantă. Investește într-un antivirus care să se plieze desăvârșit pe nevoile tale, ținând cont de indicațiile noastre.