Bicicleta electrică. De ce ținem cont atunci când o alegem?

Dacă nu te-ai gândit până acum la achiziția unei biciclete electrice, s-ar putea ca ideea aceasta să fie una din ce în ce mai atractivă. Aglomerația orașului, poluarea, dar și evoluția omului spre soluții cât mai economice și eficiente fac un astfel de mijloc de transport să fie răspunsul la numeroase probleme. Bicicleta electrică aduce o mulțime de avantaje:

  • Se strecoară mult mai ușor printre alți participanți la trafic, micșorând timpul petrecut în aglomerație;
  • Permite atât folosirea clasică cu pedale, cât și folosirea electrică;
  • Protejează mediul înconjurător;
  • Este ușor de parcat, îi găsești cu ușurință un loc de parcare.

Și lista cu siguranță mai poate să continue…

Principalele criterii care decid o astfel de achiziție?

Tipul de bicicletă ales este extrem de important. Puțini oameni știu că există două variante de astfel de mijloace de transport:

Utilitatea lor este evidentă. Dacă îți dorești o bicicletă cu care vrei să mergi la muncă, cel mai probabil vei dori să apelezi la soluția urbană, care este mai elegantă și de multe ori mai ieftină. Pentru cei ce au nevoie o bicicletă cu caracter sportiv, rezistentă și puternică, atunci varianta off-road este perfectă. Există și unele soluții intermediare pentru cei nehotărâți.

Cât ți-ai propus să te plimbi zilnic?

În funcție de răspunsul la această întrebare vei ști cu exactitate care este autonomia pe care ți-o dorești. La modelele mai costisitoare, autonomia ajunge cam până la 80 de kilometri. Dacă vrei doar să mergi până la muncă și înapoi cu bicicleta și nu ai nevoie să faci naveta la o distanță prea mare, o bicicletă cu o autonomie de până în 30 de kilometri, probabil va fi suficientă. Până la urmă, dacă se termină bateria există întotdeauna posibilitatea de a propulsa vehiculul pe două roți cu puterea propriilor picioare.

Atenție foarte mare la viteză!

Este important ca viteza pe care o atinge bicicleta să fie una decentă, însă nu periculoasă. O viteză de până la 25 de kilometri pe oră este mai mult decât acceptabilă, mai ales în orașele mari și aglomerate, unde slalomul printre mașini poate să fie riscant, iar pistele de biciclete nu sunt atât de dese precum ți-ai dori să fie.

Greutatea maximă admisă.

Din păcate, dacă ai peste 120 de kg s-ar putea să îți fie foarte greu să găsești o bicicletă care să te susțină. Un prim pas în acest sens este să renunți la câteva kilograme și să achiziționezi o bicicletă cu cadru super robust. Dacă nu ai probleme cu greutatea, acest aspect nu este chiar important, însă este bine să iei în considerare o bicicletă cu valori cât mai mari, pentru că ai garanția că este construită să reziste.

Dotări și accesorii.

Producătorii de biciclete electrice se întrec în dotări și în accesorizarea produselor pe care le vând, cu scopul evident de a-și convinge clienții. Unele dotări sunt realizate doar cu scopul de a da cu plus la specificații, în timp ce altele sunt cu adevărat utile. Spre exemplu, este bine să te asiguri că bicicleta este dotată cu un motor puternic, care poate să urce pante cu înclinație cât mai mare. În caz contrar, exact în momentul în care ai nevoie de ajutor motorizat, bicicleta va refuza să funcționeze așa cum trebuie.

De asemenea, trebuie să acorzi atenție și unor accesorii precum suspensiile și frânele, care este bine să fie realizate din cele mai bune materiale și să fie gândite corect, pentru o dozare eficientă a energiei( indiferent că este vorba despre energia consumată de motor sau de tine.

Greutatea bicicletei.

Nu în ultimul rând, trebuie să analizezi greutatea bicicletei, mai ales dacă locuiști la bloc și ai de urcat câteva etaje până acasă. Există destul de multe biciclete ultra ușoare, de sub 20 de kg, însă există și variante care depășesc 30 de kg și fac transportul lor pe scări destul de greoi. Evident, prețul poate să difere, așadar rămâne în responsabilitatea ta să te orientezi, în funcție de buget și de cât de mult îți dorești să cari.

Partea bună este că indiferent ce ți-ai dori de la o bicicletă electrică, poți găsi varianta potrivită nevoilor tale. Atâta vreme cât te informezi înainte de a face o achiziție și știi cu exactitate care sunt criteriile pe care le cauți, te vei putea bucura de cel mai eficient mijloc de transport din întregul oraș.

5 biciclete electrice care ne plac:

1.Bicicleta electrica pliabila DAT EV Black Edition by MonkeyBoard

Bicicleta electrica pliabila DAT EV Black Edition by MonkeyBoard

2. Bicicleta electrica, X-Bike 2, autonomie asistata 100 km

X-Bike 2

3. Xiaomi QiCYCLE – EF1

Xiaomi QiCYCLE - EF1

4. FIIDO D1, bicicletă electrică pliabilă

5. Bicicletă electrică 2Drive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.