1000 km autonomie pentru mașinile electrice! Revoluție sau fata morgana?

De când am făcut trecerea de la autoturismul cu motor termic la cel electric, majoritatea celor cu care discut este interesată de autonomie. Și aceasta variază în funcție de mai mulți factori: temperatură, nivelul de confort al utilizatorului, stilul de condus etc.

Dacă până acum autonomia de peste 500 km a unui autoturism electric suna atractiv, ei bine, Gotion, una din cele mai mari companii chineze specializată în producerea de baterii electrice pentru autoturisme, reușește să dezvolte o nouă tehnologie ce promite autonomia de vis, 1000 km la o singură încărcare.

Astroinno este denumirea acestei tehnologii, prescurtată LMFP(litiu, mangan, fier, fosfat).

Așadar, noile baterii produse vor oferi autonomii de 1000 km și vor avea o durată de viață de extrem de mare, aproximativ 2 milioane de km. Practic, nu-ți vei face griji că va trebui să schimbi bateria la un moment dat. Se estimează un număr de 4000 de cicluri de încărcare descărcare, depășind cu mult estimările de utilizare a unui vehicul actual cu motor termic.

Un aspect important la noile baterii este prețul, care se anunță a fi destul de accesibil, ceea ce va permite utilizarea lor chiar și pe autoturisme mai ieftine.

Și în caz că numele companiei Gotion nu îți spune nimic, află că Volkswagen este acționarul principal al acestei companii, din 2021 când a achiziționat un pachet de 441 milioane de acțiuni, deținând astfel 26% din acțiunile companiei. Deja nemții au anunțat că noile autoturisme vor veni echipate cu bateriile Gotion, căci acesta va fi unicul lor furnizor.

În ceea ce privește siguranța, bateriile Astroinno au trecut deja toate testele și din 2024 se va începe comercializarea lor.

La prima vedere, autonomia pare de vis, însă deocamdată nu avem detalii pentru ce autoturism electric va fi posibilă această autonomie și în ce condiții se va atinge această autonomie. E vorba de autoturismele electrice mici și ușoare, cum este Dacia Spring sau vorbim de SUV-uri? De exemplu Tesla Model 3 are o baterie de 150 Wh/kg. Dacă ar fi să o înlocuim cu bateria realizată de cei de la Gotion, autonomia mașinii ar crește cu aproape 25%, ceea ce ar însemna o autonomie de aproximativ 800 km. Așadar, cât de realistă este această autonomie revoluționară, promisă de compania chineză? Cel mai probabil vom vedea din 2025 , când vor începe să apară primele autoturisme electrice echipate cu aceste baterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.