7 criterii de care să ții cont atunci când alegi aspiratorul

Aspiratorul reprezintă principalul instrument atunci când ai în vedere asigurarea curățeniei în propria locuință. Cu toate că este întotdeauna la îndemână, nu mereu, aspiratorul pe care îl ai este exact ceea ce îți trebuie. Așa că, se poate întâmpla ca uneori să îți dorești fie un aspirator cu o putere mai mare, fie unul care să beneficieze de anumite perii utile pentru curățarea covorului. De aceea, mai jos vei avea la îndemână 7 criterii de care să ții cont atunci când alegi aspiratorul.

aspirator

Cu toate că modelele de aspiratoare până nu demult erau destul de limitate, astăzi acestea au evoluat destul de mult încorporând numeroase funcții, ba chiar au apărut și roboții de aspirare, care fac treaba în locul tău. Nu trebuie să te mai gândești că nu ai de unde alege, ci mai degrabă ar trebui să ai în vedere calitățile aspiratorului pentru a fi pe măsura așteptărilor tale.

Un aspirator eficient reușește să aspire praful și acele particule fine ce nu pot fi curățate altfel. Și tot el, reușește să aspire toate firele de păr de pe covor. De aceea, trebuie să ai în vedere cele 7 criterii esențiale pentru alegerea unui aspirator pe măsura nevoilor tale:

1. Capacitatea aspiratorului

Unei locuințe mari îi va fi necesar un aspirator cu o capacitate mai mare, care să poată aspira tot praful din încăpere. Însă, dacă locuința nu este foarte mare, poți să te orientezi și către un model mai mic, cu o capacitate adaptată nevoilor tale, beneficiind totodată de spațiu extra atunci când îl vei depozita. Un aspirator cu o capacitate mai mare are posibilitatea să aspire o locuință destul de ușor. În plus, acesta beneficiază și de un cablu mai lung, astfel că vei putea trece ușor dintr-o cameră în alta fără să fii nevoit să îl scoți mereu din priză.

2. Puterea de aspirare

Aspiratorul trebuie să aibă o putere de aspirare cât mai mare. Cu cât te vei orienta către un astfel de model, cu atât vei fi sigur că acesta va face curățenie în profunzime, până la cel mai mic detaliu.

Puterea de aspirare a unui astfel de produs variază între 300 și 750 W, având o putere a motorului ce poate ajunge chiar și la 2500 W. Poți opta pentru un model care să îți permită reglarea puterii de aspirare, în funcție de necesitate.

3. Filtrul aspiratorului

În piață, poți găsi atât aspiratoare cu filtre normale, cât și aspiratoare cu filtre prin apă. Acestea din urmă au devenit niște modele extrem de populare, mai ales că aerul va fi filtrat cu ajutorul apei. În același timp, acest model de aspirator reușește să aspire mult mai mult praf decât un aspirator care beneficiază de un filtru normal. Un plus valoare îl constituie faptul că aspiratoarele cu filtru pe bază de apă nu creează un miros urât în încăpere, mai mult de atât, câteva picături de ulei esențial vor reuși să degaje un aer proaspăt și parfumat. Aspiratoarele normale vor scoate un miros urât ori de câte ori sacul se va umple.

4. HEPA

Filtrele HEPA reprezintă un criteriu esențial atunci când îți dorești un aspirator care să rețină cât mai multe particule de praf, dar și bacterii sau microbi, ce pot dezvolta cu ușurință alergii.Filtrele HEPA sunt de mai multe tipuri, unele dintre ele reușind să capteză până la 90 % din alergeni.

5. Sacul

Iată o altă întrebare pe care și-o pun toți cei plecați să cumpere un aspirator – ce fel de sac să aibă în interior, de pânză sau de hârtie? Într-adevăr, poți opta fie pentru un sac de pânză, fie pentru un sac de hârtie. Cu toate acestea, recomandat ar fi să optați către un sac de hârtie întrucât cel de pânză se îmbâcsește destul de repede din cauza prafului. Sacii de hârtie sunt de unică folosință și vor fi schimbați mult mai des. Puteți opta pentru un aspirator ce beneficiază de un recipient de plastic, ce se poate spăla mai ușor. Eu una prefer ultima variantă. Mi se pare mult mai igienică.

6. Zgomotul

Un alt element important pentru alegerea aspiratorului este zgomotul pe care îl face. Unele dintre ele sunt mai silențioase, iar altele foarte zgomotoase. Dacă te numeri printre persoanele care iubesc să facă curățenie și seara târziu sau dacă ai un bebeluș, ar fi bine să alegi un aspirator silențios, astfel încât zgomotul să nu îi deranjeze prea mult pe cei din jur.

7. Accesorii și perii

Într-adevăr, aspiratorul trebuie să beneficieze de cât mai multe accesorii și perii pentru o curățenie desăvârșită. Astfel, vei putea curăța locurile înguste sau părul de animale de pe covor. Din fericire, vei găsi suficiente modele care să îndeplinească aceste condiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.